Moderne, atraktivne i naravno visoke potpetice su imperativ dobrog izgleda, glamura i privlačnosti kod žena. Medjutim, ženska populacija nije svesna da ovaj modni trend stvara i veoma velike probleme koji često narušavaju njihovo zdravlje.

Svakodnevno nošenje modne obuće sa visokom štiklom, veoma često izazova bolove u leđima, vratu, kolenima, urastanje noktiju, čukljeve, nastanak kurjeg oka, atletskog stopala pa ne retko i ozbiljne deformitete stopala i kičme.

Obuća sa potpeticama koje su više od 5 cm. predstavlja potencijalnu opasnost po zdravlje, a naučna ispitivanja koja su sprovedena u Engleskoj pokazala su da osobe koje intenzivno nose visoke štikle imaju jake bolove.

Kako visoke potpetice mogu da utiču na zdravlje žena? U nastavku ćete videti koje su sve posledice i ujedno i pronaći odgovore na najčešća pitanja.

Žuljevi i ispucale pete. Kako ih uspešno lečiti?

Velika većina osoba ženskog pola koje nose visoke štikle (55 %) ima problema sa žuljevima na stopalu, a 45% pati od ispucalih peta. Tvrdi žuljevi predstavljaju prvenstveno estetski problem, ali mogu da izazovu nelagodnost i bol veoma nalik onom koje prouzrokuje kurje oko. Sa druge strane, ispucala koža peta idealno je mesto za proboj bakterija i gljivica u donji deo kože. Ispucale pete se uspešno tretiraju upotrebom Staroplaninskog melema za Ekcem i Psorijazu. Kombinacija aktivnih sastojaka u kremi veoma uspešno otklanja zadebljanja kože na predelu peta i već nakon nekoliko dana tretmana koža dobija normalan izgled.

Kurje oko na stopalu. Kako ukloniti? Činjenice

Debele, tvrde i veoma bolne na dodir kožne naslage koje su posledica nošenja tesne, neadekvatne obuće sačinjene od neprirodnih materijala javljaju se na koži tabana, najčešće u predelu pete kao i na bočnim delovima prstiju, gde neudobna i uska cipela pritiska kožu. Postoje dve vrtse kurjih očiju: Blaži oblik odnosno kurje oko koje je mekano, kao i teži oblik odnosno tvrdo kurje oko. Tvrdo kurje oko je izuzetno bolno i ono nastaje na gornjim stranama prstiju ili na tabanima zbog pojačanog mehaničkog pritiskanja prilikom hodanja. Jak i oštar bol se javlja kada oštar vrh kurjeg oka, koji se naziva nukleus pritiska nerv. Ukoliko patite od kurjeg oka na prstu ili tabanu posetite ovaj link i rešite se svojih problema zauvek. Zapamtite, ovaj proizvod je mnogima pomogao zašto nebi i Vama.

Atletsko stopalo. Da li je zarazno i kako se leči?

Atletsko stopalo je gljivična infekcija koja se javlja na tabanu. Karakterišu je crvena, ispucana koža, sporadično krvarenje kože, svrab i peckanje. Ponekad se javlja i na noktima stopala. U tom slučaju nokatna ploča dobija izmenjenu, tamniju boju, nokat je zadebljao i neugodno miriše. Gljiviče infekcije su u principu veoma zarazne i lako prenošljive. Stoga Vam je naš savet da nikako ne koristite tudju obuću, kao i da izbegavate hodanje bosih nogu na mestima koja su idealna za razmnožavanje gljivica (ivice bazena i ostale tople i vlažne površine).

Proizvod koji u svom sastavu poseduje jedan od glavnih aktivnih sastojaka koji se naziva Ihtiol i koji pored ostalog poseduje izuzetno jako anti gljivično dejstvo veoma uspešno, brzo i trajno uklanja simptpome gljivičnog oboljenja stopala. Kliknite ovde i saznajte o kom proizvodu je reč.

Skraćenje Ahilove tetive

Dugotrajno grčenja mišića nožnog lista, koji se prilagođavaju uglu visokih potpetica, prouzrokuje njihovo zategnuće, pojavu grčeva i bol. Takođe, kada su tabani niži od pete pri hodanju, zateže se i skraćuje Ahilova tetiva, a u ne retkim slučajevima može i da atrofira.

Mortonov neurom

Svakodnevno i predugo nošenje visokih štikli može da izazove Mortonov neurom, nervno zadebljanje koji je lociran između trećeg i četvrtog nožnog prsta. Taj nerv prolazi ispod ligamenta koji spaja dve kosti stopala. Simptomi Mortonovog neuroma su bol, trnjenje i peckanje sa gornje i donje strane stopala, a jasno je da je povezan sa potpeticama, jer je kod žena 10 puta češći nego kod muškaraca.

Deformiteti kolena

Kada se jave većina gore pomenutih problema, osoba će prilikom hodanja više koristiti jednu nogu, i to onu koja je manje bolna. Medjutim, vremenom, prilikom kretanja će tu nogu oštetiti i izazvati promene položaja kukova, kičmenih pršljenova kao i kolena. Kretanje na visokim štiklama, povećava pritisak na zglob kolena za 26 %, što može da dovede do pojave Osteoartritisa (okoštavanje kolena).

Iskrivljenje i oštećenje kičme

Pravilo važi da što je viša potpetica, veći je i nagib celog tela prema napred. Upravo iz tog razloga, žene se naginju u suprotnom smeru t.j unazad da bi nadomestile neprirodni položaj tela. Medjutim, avaj, kukovi nisu više u ravni i to stvara konstantni pritisak na kičmu. Visoka štikla prouzrokuje pomeranje karlice unapred, a to uslovljava da se u predelu krstiju kičma zakrivi unapred (Lumbalna lordoza).

Ružni deformiteti prstiju stopala – Čukljevi

Deformitet zgloba prsta ili Čukalj formira se na zglobu kada zbog konstantnog pritiska kosti zgloba pokušavaju da se odupru i vrate u normalan položaj. Mali zglob nožnih prstiju postaje izbočen usled povijanja jer se pod određenim uglom povija i gura ka ostalim prstima savijajući ih neprirodno. Špicaste cipele sa visokim štiklama koje guraju prste napred mogu da izazovu trajnu deformaciju malih zglobova nožnih prstiju.

Pojava Osteohondroze

Pored deformiteta kolena, kičme i kukova nošenje visokih potpetica su krivac i za nastanak Osteohondroze. Naime, visoke štikle pomeraju osovinu tela unapred, tako da povećavaju pritisak na petu i prednji deo stopala. Što su potpetice veće, to je i pritisak na prednji deo stopala jači. Usled toga bolovi na tabanima i prstima postaju veoma izraženi, a krajnja posledica je u većini slučajeva Osteohondroza, poremećaj snabdevanja krvlju mekih tkiva stopala i kostiju.

Zakljućak:

Nošenje visokih štikli može da ima niz posledica na zglobove, nokte, stopala… Dakle smanjite štikle i sačuvajte svoju kičmu i stopala.