Ekcem ili Atopijski Dermatitis predstavlja veoma često kožno oboljenje. Istraživanja su pokazala da 20 procenta dece do pet godina dobije ekcem. Nakon pete godine života kod jedne polovine obolelih kožne promene nestanu, a veoma mali procenat zadržava ekcem i kad odraste. Ekcem, u stvari predstavlja kožni upalni proces koji je nastao kao preterani imunološki odgovor organizma na različite unutrašnje i spoljašnje činioce.

Ekcem kod dece i odraslih se ne javlja uvek na istom mestu niti se isto ispoljava. Kod dece uzrasta između dva meseca i jednu godinu ekcem se ispoljava u vidu difuznih crvenila, svrabom, sitnim osipom, posebno na obrazima i vratu, ali može se javiti i na bilo kojim drugim delom tela. Jak svrab oštećenih kožnih površina je prisutan naročito noću, iz tog razloga se preporučuje da se deca i odraslli kupaju preko dana i to brzim tuširanjem, a nikako dugim potapanjem u kadu punu vode. Kod dece koje su starije od 3 godine ekcem se najčešće javlja na pregibima ruku i nogu, vratu i očnim kapcima uz nepodnošljiv svrab. Stoga su adekvatna nega i blagovremena i ispravna terapija izuzetno važne jer, ukoliko se oboljenje ne leči, dolazi do razmnožavanja bakterija i pojave sekundarnih infekcija. Brojne studije su pokazale da deca koja poseduju ekcem t.j. atopijski dermatiti, su podložnija obolevanju od alergijskog rinitisa i bronhijalne astme.

HRANA PREDSTAVLJA PROBLEM

Ne postoji naučno objašnjenje šta prouzrokuje pojavu ekcema, ali smatra se da bolest nastaje kao posledica delovanja genetskih i imunoloških uticaja, kao i ostalih odredjenih faktora iz okruženja. Uloga hrane u pojavi Ekcema nije do kraja razjašnjena, ali jasno je da nije beznačajna. Naprotiv. Procena stručnjaka je da tridesetpet procenta dece koja boluju od ekcema ujedno je i alergično na neku namirnicu u ishrani. U ranom detinjstvu, dakle od dva meseca života, pa do 10 godina, najčešći alergeni dolaze iz namirnica u ishrani. Kod starijih osoba provocirajući činioc može da bude proizvod koji sadrži polen. Nažalost, jedino konzumiranjem namirnica predstavlja najispravniji test za sigurno detektovanje provocirajućih agensa iz hrane.

KUPANJE BEZ SAPUNA

Za osobe koje boluju od ekcema veoma je važna pravilna higijena.

  • Obolele osobe svakodnevno, tokom više godina, treba da poštuju i sprovode odredjene higijenske navike za negu kože a pritom da ujedno i izbegavaju provocirajuće faktore i na taj način spreče pogoršanje bolesti. Ovo podrazumeva kupanje bez standardnih kupki i sapuna, u posebnim uljanim kupkama i veoma mlakoj vodi. Odmah nakon kupanja ili tuširanja kožu treba prosušiti peškirom od pamučnog frotira i utljati adekvatno mleko za telo. Ne preporučuje se trljanje peškirom, već nežno tapkanje kože. Ako postoje crvene, vlažne površine, njih je neophodno tretirati na drugi način, ali obavezno u konsultaciji sa lekarom dermatologom.
  • Odeća osoba koje boluju od ekcema mora biti obavezno od pamuka, to se naročito odnosi na donji veš koji se nosi do tela. Hulahopke od sintetike se ne preporučuju. Vuna i sintetika nisu poželjne, čak ni u zimskom periodu. Idealno sredstvo za pranje odeće je običan domaći sapun koji ne sadrži previše hemikalija. Donji veš nikako nemojte potapati u omekšivače i obavezno ga isperite dva puta.

Staroplaninski Melem za Ekcem i Psorijazu veoma uspešno uklanja Ekcem. Terapija je bezbolna i veoma efikasna. Pored Ihtiola kao glavnog aktivnog sastojka koji ima ulogu eliminacije oštećenih kožnih lezija i ispoljavanje jakog antimikotičkod dejstva, Lanolin kao drugi veoma bitni aktivni sastojak veoma blagotvorno deluje na hidrataciju i negu oštećene i obolele kože. Sinergija ekstrakata probranih biljaka pojačava dejstvo preparata tako da je uspeh u lečenju zagarantovan.