Otkrićem i primenom novih DNK testova, a koji se koriste u traganju za virusom odgovornim za većinu slučajeva raka grlića materice, je korisna za sve žene starosti od 30 godina i naviše, jer se pomenutim testovima može sprečiti više slučajeva razvoja kancera nego uzimanjem brisa za Papanikolau test, poručuju stručnjaci Univerzitetskog medicinskog centra u Amsterdamu. Infekciju Humanim Papiloma Virusom (HPV), koji se prenosi seksualnim putem, imunološki sistem uspešno savladjuje, u većini slučajeva, medjutim uporne infekcije nekim vrstama tog virusa mogu da dovedu do pojave raka grlića materice kao i do pojave kondilomi kod zena.

U skorije vreme pojedine farmaceutske kompanije su lansirale na tržište testove kojima se otkrivaju te “visoko rizične” vrste HPV-a. Grupa istraživača iz Holandije u svom petogodišnjem istraživanju obavljenom na 45.000 žena, starosti od 29 do 56 godina, utvrdila je da ti testovi daju bolje rezultate od Papanikolaua, jer vode ranijem otkrivanju prekanceroznih lezija na grliću materice kao i ranom otkrivanju pojave kondiloma kod zena. Žene koje poseduju humani papiloma virus (HPV) izložene su dvostruko većem riziku od srčanog i moždanog udara u odnosu na one koje ga nemaju.

Rezultati studije tima američkih naučnika sa Univerziteta u Teksasu pokazali su da virus HPV, koji je medju vodećim uzročnicima polno prenosivih bolesti, takodje sa sobom nosi i rizik od srčanih bolesti. Još puno vremena je potrebno kako bi se sa sigurnošću utvrdile te veze, pa stoga naučnici spominju vakcinaciju protiv HPV-a kao izuzetno važnu preventivnu meru. Pouzdani lek za HPV virus mozete videti ovde ! Preventivna vakcina protiv HPV-a štiti od dve vrste tog virusa koji je u 70% slučajeva odgovoran za rak grlića materice. Analiza zdravstvenih podataka oko 2.500 žena u Americi, starosti izmedu 20 i 59 godina života, pokazuje da je 44,6% žena imalo neku vrstu HPV-a, dok je 23% obolelo od karcinoma kao direktne posledice dejstva virusa. Takodje, utvrdjeno je da su dve vrste virusa odgovorne za razvoj raka bile snažno povezane sa bolestima srca. Studija objavljena u “Journal of the American College of Cardiology” pokušala je da objasni zašto gotovo 20% onih kod kojih su se razvile srčane bolesti nisu pokazivali klasične faktore rizika, kao što su visok krvni pritisak kao i visok nivo holesterola u krvi.