Tempo kojim živimo doprineo je tome da nam pravilna ishrana i redovna fizička aktivnost postanu luksuz. Naš organizam trpi posledice, ali o tome ne razmišljamo sve dok se ne pojave problemi, zar ne?

Učestali i bolni hemoroidi mogu biti jedan od njih. Nastaju naglo, nisu opasni po život, ali ometaju svakodnevno normalno funkcionisanje.

Usled prevelikog pritiska na venske krvne sudove u karlici, formiraju se uvećane bolne kvržice u predelu anusa. Praćene su krvarenjem, svrabom i peckanjem, što dodatno povećava neprijatnost koju osećate ukoliko imate ovaj problem. Teško vam je da stojite i sedite, a bol i nelagodnost vas sprečavaju da razmišljate o bilo čemo osim o tome kako pronaći rešenje za problem hemoroida.

Hemoroidi nisu retkost, svaki drugi čovek ih ima, a šta je ono što dovodi do njihove pojave?

Loša ishrana jedan je od glavnih krivaca. Ukoliko preferirate ljutu, slanu i kiselu hranu, to može biti uzrok nastanka hemoroida. Poslovi koji podrazumevaju višečasovno sedenje i nedovoljna fizička aktivnost, osim bolova u leđima, vratu i ramenima donose i proširene vene u analnom delu. Hronični zatvor, takođe, može biti uzročnik ove neprijatnosti.

Šta raditi kada se dosadni hemoroidi pojave?

Pre svega, potrebno je promeniti način ishrane i jesti što više voća, povrća i žitarica. Druga važna promena je povećanje fizičke aktivnosti, ali to ne podrazumeva naporne vežbe koje zbog napinjanja mogu da pogoršaju situaciju. Ako se borite sa hemoroidima, posebnu pažnju posvetite ličnoj higijeni. Potapanje u toplu vodu u trajanju od 15 minuta, nekoliko puta na dan, sigurno će olakšati tegobe.

Plašite se hirurške intervencije, a želite brzo rešenje problema?

Pokušajte sa rastvorom borne kiseline koja će skupiti i ojačati oštećena mišićna vlakna. Priroda uvek ima prave odgovore na sva pitanja, tako da bi bilo dobro da u proces lečenja uključite ekstrakt kantariona, nevena i hajdučke trave. To će ublažiti bolove i neprijatnost. Za antiseptičko dejstvo najbolje bi bilo da koristite povidon jod. Kada se svi ovi sastojci udruže, hemoroidi nemaju šanse.
Ako uzmemo sve u obzir, lakše je i lepše misliti na sebe i svoj organizam nego se kasnije boriti sa problemima koji nastanu zbog previše obaveza i premalo vremena. Bolje je sprečiti, ali važno je i znati da ima leka, kada do problema dođe.