U većini slučajeva, polne bradavice neće uticati na trudnoću. Vaš lekar će možda trebati da vas nadgleda češće i da Vam preporuči odgovarajuću terapiju, ukoliko je neophodna. Ukoliko imate polne bradavice i ostanete u drugom stanju, odmah se obratite Vašem lekaru, jer veliki je rizik prenošenja HPV virusa (koji izaziva Kondilome) na vaše novorodjenče za vreme vaginalnog porodjaja.

Kako Kondilomi utiču na Trudnoću?

Svaka buduća majka je prirodno zabrinuta u vezi bilo čega što može da naškodi njenoj nerodjenoj bebi. To ni ovde nije izuzetak. Na svu sreću, ravni Kondilomi u većini slučajeva ne uzrokuju probleme ni za bebu ni za majku za vreme trudnoće.

Ovde ćemo se fokusirati na:

  • Posledice prethodnih javljanja Polnih Bradavica
  • Potencijalne posledice Polnih Bradavica (Kondiloma) na majku
  • Potencijalne posledice Kondiloma za vreme trudnoće na nerodjenu bebu
  • Prethodna javljanja Kondiloma i Trudnoća
  • Uklanjanje kondiloma, Lecenje kondiloma

Ako ste imali kondilome u prošlosti i stanje vam se sredilo (bilo da su nestale vremenom ili kao posledica tretmana), malo je verovatno da će se vratiti za vreme trudnoće. Vi ipak trebate da obavestite vašeg lekara koji prati trudnoću ako ste imali Polne bradavice u prošlosti.

Kondilomi u Trudnoći: Kakve su posledice na Majku?

Ne postoje istrazivanja koja bi pokazala da razvijanje kondiloma za vreme trudnoće povećava rizik od pobačaja, prevremeni porodjaj, preeklampsija ili neka druga komplikacija. Kod žena kod kojih su dijagnostikovani kondilomi u trudnoci, njihov lekar će pažljivo pratiti situaciju, iako možda neće preporučiti lečenje, s obzirom na činjenicu da se kondilomi posle lečenja u trudnoći mogu vratiti brze nego inače. Medjutim, obično počnu da nestaju sami neposredno nakon porodjaja. Ako terapija bude preporužčena, nekoliko različitih opcija su moguće. U nekim slučajevima, polne bradavice mogu uzrokovati probleme za vreme trudnoće. Npr. Polne bradavice mogu postati veće i prokrvariti. Rast kondiloma moze otezati mokrenje. Ako su kondilomi kod zena u vagini, mogu da učine vaginu manje elastičnom ili da blokiraju porodjajni kanal. Ako dodje do toga, porodjaj Carskim rezom postaje neophodan. Ipak, postojanje Kondiloma nije jedini razlog zašto se radi Carski rez. Naučnici nisu sigurni zašto se polne bradavice uvećavaju u toku trudnoće. Hormoni ili promene (slabljenje) imuno sistema igraju bitnu ulogu.

Kondilomi u Trudnoci: Posledice na Dete?

Polne bradavice su kao što smo na početku rekli uzrokovane HPV virusom. Za ženu koja ima Kondilome prilikom porodjaja, postoji veoma mali rizik da prenese HPV virus na bebu tokom vaginalnog porodjaja. Na svu sreću, čak i ako se HPV prenese, ogromna većina beba nema nikakvih posledica. U retkim slučajevima, kod bebe koja je izložena kondilomima, mogu da se razviju bradavice u grlu (laringealni papilomi, juvenilna papilomatoza, papilomi larinksa). Iako retko, ovo je potencijalno veoma opasno po život bebe, jer joj onemogućava disanje i zahteva česte laserske tretmane kako bi beba mogla nesmetano da diše. Ovakve bradavice se mogu formirati kod deteta i do 5 godina nakon rodjenja. Zbog malog rizika da se virus prenese vaginalnim porodjajem, kao i zbog povećanog rizika od hiruškog zahvata, Carski rez se obično preporučuje samo trudnicama koje imaju komplikovan slučaj Kondiloma.

Lecenje Kondiloma

Lečenje kondiloma, pod kojim se zapravo podrazumeva uklanjanje kondiloma, dosta se uspesno primenjuje, ali ne postoji lek koji će zauvek odstraniti HPV virus iz organizma. U većini slučajeva, organizam se vremenom sam očisti od virusa. Iako se virus koji izaziva Kondilome ne može ukloniti, osim ako se organizam, vremenom, sam ne izbori sa njim, samo uklanjanje Kondiloma je prilično jednostavno, medjutim, preparat koji se pokazao  izuzetno efikasanim , potpuno neškodljiv ( izradjen od bilja i lekovitih tvari) i koji Vam garantuje sigurno izlečenje je: Staroplaninski Melem za Kondilome, koji Vam toplo prepoučujemo.