Maslačak (Taraxacum officinale)

Svi znaju maslačak jer ga praktično ima svuda. Raste spokojno na livadama ali i odvažno niče na pukotinama u asfaltu. Veoma je upadljiv zbog žutih cvetova i plodova koji opremljeni perjanicom čekaju vetar. Dugim vretenastim korenom prodire do 30 santimetara duboko u zemlju i ne da se lako iščupati. Oduvek se koristi i kao hrana i kao lek. Maslačak je odličan prirodni diuretik. Sintetički diuretici (lekovi za pojačano izlučivanje mokraće) imaju nezgodnu osobinu da iz tela ispiraju dragoceni kalijum. Maslačak ne samo da ne troši kalijum već ga sadrži tri puta više nego ostalo lisnato povrće.

LIST

Za jelo treba birati samo mlade listove, jer su stariji gorki zbog povećane količine mlečnog soka.Gorčina iz listova se može donekle ukloniti ako se ostave da preko noći odstoje u vodi ili kada se prilikom kuvanja prva voda posle ključanja zameni novom. Treba ih brati pre svega u proleće i jesti što češće kako bi se organizam pročistio i okrepio posle zime.

Salata od maslačka

Mlado lišće maslačka oprati, fino iseckati, dodati ulja ili pavlake, rotkvice, malo soli, sitno iseckanog luka. Posuti ga semenjem od suncokreta.

Nežne listove iseckati i pomešati sa rendanom šargarepom i celerom. Preliti sokom od paradajza, majonezom ili pavlakom. Po želji dodati malo narendane jabuke.

Obariti krompir, oljuštiti ga i narezati. Dodati oprano i usitnjeno lišće maslačka i naseckani luk. Začiniti solju, biberom, uljem i voćnim sirćetom.

Listove maslačka držati oko pola sata u slanoj vodi, pa ih izvaditi i iseckati. U to dodati upola manje sitno seckanog mladog luka i vezicu peršuna. Posoliti, preliti uljem i sirćetom, dodati mirođiju ili alevu papriku po ukusu, promešati, pa dodati još jedno seckano tvrdo kuvano jaje i grudvu tvrdog sira.

U činiju staviti 100 grama maslačkovog lišća zajedno sa jednom naseckanom jabukom, šakom suvog grožđa i dve kašike pšeničnih klica. Preliti sa pet kašika ulja izmešanih sa dve kašike jabukovog sirćeta, četiri naseckana čena belog luka, kašikom seckanih oraha i kašikom naseckanih mirisnih trava (bosiljak, majčina dušica, ruzmarin, čubar…)

CVET

Uberite ga i probajte. Jako je ukusan. Tvrdi pupoljci maslačka mogu se sveži dodavati u salate ili kiseliti za zimu.

Omlet od maslačka sa pupoljcima

Tri šake maslačkovih pupoljaka izdinstati sa malom glavicom luka. Posoliti, dodati malo bibera, pavlake ili soka od paradajza. Dobro umutiti dva jaja, dodati u to kašiku brašna, dve kašike mleka, malo soli i opet dobro umutiti. Zagrejati ulje u tiganju, sipati polovinu mase i sačekati da se donja strana dobro zapeče. Izvaditi, staviti odozgo polovinu pripremljenih pupoljaka i preklopiti. Imate materijala za još jedan takav omlet. Pospite peršunovim listom.

Maslačkov med (sirup)

Pet punih šaka cvetova prokuvati u 2 litra vode, procediti, dodati kilo i po šećera i sok od dva limuna. Uz mešanje kuvati dalje na tihoj vatri sve dok se ne dobije gusta masa kao sirup. Vruče sipati u čiste i tople flaše i dobro zatvoriti.

Vino

Šest litara po suvom i sunčanom vremenu nabranih cvetova na blagoj vatri kuvati sa 6 litara vode, zajedno sa narendanom korom od dva limuna i dve pomarandže. Posle deset minuta kuvanja sve procediti kroz laneno platno, malo prohladiti i dodati 3 kilograma šećera i sok od ona dva limuna i pomarandže. U šoljici mlake vode rastopiti 10 grama kvasca i to usuti u ohlađeni sok. Sve zajedno ostaviti otvoreno pet dana na toplom mestu. Kad tečnost dobro provri, treba je ponovo procediti, sipati u čiste flaše i zatvoriti novim plutanim zatvaračem. Po mogućstvu zaliti ih parafinom. Vino odložiti na hladno i tamno mesto, najbolje u podrum. Biće gotovo tek za dva meseca. Treba da je svetlo, jako i penušavo.

KOREN

Koren se takođe može jesti, bilo sirov, narendan u salati ili kao začin na sendvičima, bilo isečen uzdužno i pržen na ulju ili maslacu. U jesen se u njemu povećava sadržaj inulina, pa ga je najbolje tada vaditi za zimske zalihe.

Zamena za kafu

Koren maslačka sitno narezati i prosušiti. Promešati sa slično pripremljenim korenima cikorije i čička i suvo propržiti uz stalno mešanje sve dok ne dobije ravnomernu smeđu boju. Samleti i kuvato kao kafu.

Po dve kašike suvog seckanog korena maslačka, cikorije i čička potopiti u pola litre vode pa grejati na vatri ( da ne provri) oko 20 minuta. Piti tri puta dnevno uz obroke.

CELA BILJKA

Cela biljka se koristi za pripremu čaja. U proleće se iskopa, dobro opere, koren se raseče uzdužno, i sve zajedno suši u hladu na promaji. Kada je suvo, sitno se isecka i spakuje u pairnu kesu. Podstiče rad jetre i bubrega, to jest izbacivanje nepoželjnih materija iz organizma i blagotvorno deluje na vezivna tkiva olakšavajući mnoga obolenja kao što je reuma. Čaj od maslačka je izvanredan za uklanjanje otrova iz organizma posle masne dijete ili nakon prekomernog uzimanja masne i pržene hrane. Maslačak posebno deluje na grudi i mlečne žlezde. Zato se preporučuje u slučaju bolnih grudi, tumora i cista, kod smanjenja ili prestanka lučenja mleka i kod uvećanih grudnih limfnih žlezdi. Najdelotvorniji je svež sok koji se dobija ceđenjem biljke, a koji treba uzimati po dve kašike dnevno, tokom mesec dana. Ukoliko nema svežih biljaka, onda se koristi čaj.

Kako napraviti čaj od maslačka

Dve kašike suvog maslačka preliti sa četvrt litra hladne vode, staviti na vatru, zagrejati i pustiti da vri oko minut. Skloniti sa vatre i posle deset minuta procediti. Piti ujutru i uveče po jednu šoljicu i to u toku mesec dana.