Trenutno ne postoji određeni lek ili terapija koja može sprečiti infekciju humanim papilloma virusom – HPV, tako da lečenje ide u pravcu uklanjanja posledica infekcije a to se odnosi na uklanjanje lezija, virusnih promena na koži koje su uzrokovane dejstvom HPV-a. Uklanjanje polnih bradavica ili Kondiloma, bilo kojom metodom, ne uklanja prisustvo virusa u organizmu, niti pak njegovo širenje tako da je pojava recidiva očekivana. Niti jedan lek niti metoda koja se koristi za uklanjanje polnih bradavica nije savršena niti pak superiornija u odnosu na ostale. Najbolji način za zaštitu od HPV infekcija jeste uzdržanost tj. apstinencija od seksualnih aktivnosti(!?). Osoba koja u životu ima seksualnu aktivnost samo sa jednim partnerom može se inficirati HPV virusom isključivo ako je njen partner imao predhodne seksualne partnere. Čak i upotreba kondoma je neizvesna pri zaštiti od od infekcije ali studije pokazuju da korisnici kondoma imaju smanjenu stopu pojave raka grlića materice.

Znaci i simptomi infekcije virusom su identični kako kod osoba ženskog pola tako i kod muškaraca, stom razlikom da se kod muškaraca javljaju češće nego kod žena. Polne bradavice kod žena se mogu javiti u vidu plikova i grozdova na ano genitalnoj regiji. Mali plikovi i izrasline se mogu javiti duboko unatar vagine zbog čega je PAPA test (papa-nikolau test) neophodan za žene svih uzrastakako bi se izbegle eventualne komplikacije koje mogu nastati ako se bolest ne leči pravilno i neblagovremeno.

Staroplaninski melem uspešno uklanja Polne Bradavice iliti Kondilome. Zbog prisustva prirodnih organskih rastvarača koji su neophodan sastojak preparata ne preporučuje se tretiranje polnih bradavica koje su locirane na sluzokoži kod žena, unutar vagine kao i u usnoj duplji. To je iz razloga zato što organski rastvarači mogu oštetiti sluzokožu i mogu se javiti problemi u vidu oštećenja, pečenja i svraba. Iz tog razloga lečenje se preporučuje isključivo ukoliko su kondilome locirane na koži sa spoljne strane genitalne regije. U tom slučaju tretman je uspešan i u velikom broju slučajeva tretiranjem spoljnih kondiloma dolazi do povlačenja i unutrašnjih.

Važno je napomenuti da je imunitet organizma presudan na pojavu virusa na površini kože. Zbog toga je veoma važno da upotrebom bilo kojeg tretmana u uklanjanju polnih bradavica treba obratiti pažnju na imunitet organizma kao i na zdrav način života.