Rak grlića materice je tihi ubica čija je učestalost u preko 84 % maligniteta kod žena takozvanog trećeg sveta. Rak glića materice se razvija polako i često trajanje razvoja bolesti traje deset godina i više.Retko se dijagnostikuje kod žena koje imaju česte Papa Nikalau testove (bilo samostalno ili u kombinaciji sa HPV DNK testiranjem.) Na osnovu istraživanja u Americi, smrtnost od ove bolesti u USA je opala za 74% od pojave Papa testiranja 1955.god pa do danas. Ista istraživanja potvrđuju da se rak grlića materice javlja u preko 10.000 slučajeva svake godine od čega je 4.000 slučajeva sa smrtnim ishodom kao krajnji rezultat.
Rak grlića materice može se sprečiti, lečiti i izlečiti. Simptomi su nevidljivi i variraju od osobe do osobe.

Kada simptomi postanu vidljivito je već poodmakla faza bolesti. Pojava bolesti je tesno povezana sa HPV infekcijom. Tipični simptomi su abnormalno krvarenje, netipično pojavljivanje sekreta, bol u karlici, bol tokom mokrenja, kao i krvarenje izmedju redovnih menstrualnih intervala (iritacije na grliću materice). Hronična HPV infekcija je potvrđena kao uzročnik pojave raka i to je najčešća sexsualno prenosiva infekcija.
HPV virus izaziva pojavu Genitalnih – Polnih bradavica ili Kondiloma. Određeni tipovi HPV virusa su takođe povezani sa pojavom raka vulve, raka rektuma kao i raka muškog polnog organa. HPV infekcije obično ne rezultiraju pojavu raka ali je veoma bitno (za žene naročito) ukoliko ste zaraženi sa određenim tipom HPV virusa koji nosi veliki rizik od maligniteta da imaju redovne Papa test kontrole.
Bolest je široko rasprostranjena kod žena iznad 40 god. starosti.

“Seksualni odnos sa više partnera kao i nepravilna higijena prouzrokuju širenje virusa” kaže Dr. Arun Kumar Goelhiruški onkolog.

Imperativ je javiti se svom lekaru za savet ukoliko prepoznate neki od gore navedenih simptoma.

Biopsija

To je postupak u kome se ostrugane ćelije sa grlića materice ispituju pod mikroskopom. Na ovaj način lekar može utvrditi dali su ćelije maligne ili ne. Ovaj postupak umnogome umanjuje rizik od pojave raka grlića materice, omogućava dalje medicinsko istraživanje i štedi vreme i novac. Hiruško uklanjanje polnih bradavica je skupo, bolno i može ostaviti ožiljke koji Vas mogu pratiti do ostatka Vašeg života.

Staroplaninski melem uspešno uklanja Polne Bradavice

Međutim zbog prisustva organskih rastvarača kao neophodnog sastojka melema ne preporučujemo lečenje polnih kondiloma na sluzokoži (usna šupljina, glans penisa, unutrašnjost vagine). To je iz tog razloga što organski rastvarači nagrizaju sluzokožu te se mogu javiti komplikacije u vidu oštećenja, iritacije pečenja i svraba. Stoga tretman preporučujemo isključivo ukoliko su polne bradavice locirane na koži sa spoljne strane genitalne regije. U tom slučaju tretman je uspešan i u velikom broju slučajeva tretiranjem spoljnih bradavica dolazi do povlačenja i unutrašnjih.

Napomena: Displazija grlića materice može da se razvije u maligni tumor !

HPV vakcina

štiti od četiri tipa HPV virusa koji su odgovorni u 70% slučajeva za pojavu raka grlića materice kao i pojavu 90% pojavu genitalnih bradavica. HPV vakcina se daje u tri navrata tokom perioda od šest meseci. Najbolje vreme za vakcinaciju je pre seksualne aktivnosti ženske osobe. Takodje žene koje su već seksualno aktivne itekako mogu imati koristi od pomenutog.