Trčanje predstavlja jedan odličan vid rekreacije, medjutim bez odredjenih mera opreza može doneti više štete nego koristi. Kada krenete sa trčanjem stopala izlažete veoma velikom pritisku, razbijajući ih gazeći svom svojom težinom po tvrdoj podlozi. Ukoliko ste pritom i gojazni i imate viška kilograma onda morate obratiti pažnju i na Vaše zglobove te stoga je konsultacija sa Vašim lekarom neophodna.

Zagrevanje je neophodno, Vaši mišići ne mogu nespremni da krenu sa naprezanjem, posledica toga je njihovo pucanje i komplikacije koje će zahtevati bolničko lečenje. Bilo da trčite na stazi ili pokretnoj traci ne pokušavajte da povećavate rastojanje trčanja od 10 % nedeljno. Ukoliko se jave blagi bolovi produžite vreme za zagrevanje ili skratite maršutu. Ukoliko je bol intenzivniji, napravite pauzu od nekoliko dana. Plivanje ili vožnja bicikla je odlična zamena da Vaši mišići i telo ostanu u formi u toku pauze.

Bol je način na koji Vaše telo signalizira da nešto nije u redu, te ukoliko se on intezivira onda je neophodna kosultacija sa Vašim lekarom.

Izbor čarapa prilikom trčanja je veoma bitan. Ukoliko napravite pogrešan izbor prilikom kupovine istih javiće se problemi sa stopalima prilikom povećanja kilometraže trčanja. Trenutno na tržištu postoji veliki izbor čarapa a naš je savet da ih obavezno već u prodavnici prilikom kupovine i probate i uverite se da su udobne i po meri. Kupujte isključivo čarape od prirodnih materijala sa malim procentom sintetike.

Menjajte patike za trčanje. Da, to i jeste najskuplji rekvizit za ovaj vid rekreacije medjutim preporuka je stručnjaka da na svakih pretrčanih 400 km. patike se moraju zameniti. Obratite pažnju na higijenu stopala. Stopala moraju biti uvek čista a nokti podrezani. Provetravajte Vaše patike nakon treninga i držite ih suvim. Možete kanuti i malo sode bikarbone, jako je dobra u sprečavanju razvoja gljivica. Na prvi znak pojave atletskog stopala krenite odmah sa lečenjem. Ne dozvolite da koža na tabanima počne da se ljušti. Toplo Vam preporučujemo Staroplaninski melem za Ekcem i Psorijazu , koji krajnje efikasno i efektno eliminiše prisustvo gljivica na Vašim stopalima.

Ukoliko primetite pojavu plikova, Kurjeg oka na prstu ili uočite žulj na tabanu odmah krenite sa tretmanom. Naša je preporuka Staroplaninski melem za Kurje oko i Bradavice. Tretman je pouzdan, brz i krajnje efikasan.

Brinite o Vašim stopalima a stopala će Vam se odužiti samim tim što je bez njih sam život isuviše komplikovan i težak.