Kada u proleće prvi put obuju sandale mnogi uoče kožne promene između prstiju, oko noktiju ili na celoj površini stopala. Dok je noga bila ugrejana i ušuškana u dubokoj zimskoj obući, gljivice i razni paraziti su se nastanili i gljivična infekcija kože je već tu.

Parazit koji je u večini slučajeva uzročnik neugodnih tegoba je kandida, koja je krivac za brojne infekcije poznatih po nazivu atletsko stopalo. Infekcija se, uglavnom javlja u regiji između trećeg i četvrtog, ili, četvrtog i petog prsta noge, i u nekim slučajevima može se proširiti na gljivične infekcije noktiju i tabana:

Atletsko stopalo više ne predstavlja isključivo oboljenje sportista. U skorije vreme veliki broj dece pati od pomenutih tegoba iz prostog razloga zato što po ceo dan ne izuvaju patike, u školi, igralištu, na raznim treninzima a dolazi i vreme kupanja na bazenima gde paraziti najviše vrebaju.

Parazitska, gljivična infekcija kože stopala praćeno je svrabom, peckanjem ili bockanjem. Ovi simptomi se različito manifestuju:

Javljaju se pukotine na koži,sitni mehurići koji pucaju, koža poprima beličastu boju i dobija izgled kao da je kuvana. Ovi simptomi se isključivo javljaju na tabanu. Često se na srednjem delu tabana javljaju promene u obliku sitno grupisanih mehurića. Nakon njihovog pucanja dolazi do ljuštenja kože, ali gljivična infekcija se nikada ne proširuje na celo stopalo. Retko se gljivična infekcija stopala javlja obostrano na stopalima u vidu slojevitog ljuštenja kože. Koža je suva, zadebljala, smanjene elastičnosti i primetne su pukotine koje su bolne. Veoma često su gljivicama na tabanu zahvaćeni i nokti.

Gljivična infekcija stopala se češće javlja kod osoba kod kojih su nožni prsti sabijeni i prilepljeni jedan uz drugi. U zimskom periodu je provetravanje prstiju slabije, dolazi do znojenja nogu, a to je idealno mesto za nastanak gljivica.

Pojedine osobe koje boluju od pojedinih bolesti kao što su poremećaj krvne slike, karcinom, ili neke hronične bolesti, gljivična oboljenja predstavljau posledicu pada imuniteta organizma. U ovim slučajevima nije u pitanju neadekvatna higijena. Kod osoba koje boluju od šećerne bolesti, na primer, gljivična infekcija stopala može da napravi veće probleme. Zbog slabe cirkulacije može da dođe do bakterijske infekcije, jer oštećeni delovi kože predstavljaju otvoren put za infekciju.

Mazanje kremicama iz kućne apoteke neće puno pomoći, pa se i tog razloga savetuje odlazak kod kožnog lekara. On će propisati adekvatnu terapiju, antimikotične ili antibakterijske kreme. Staroplaninski melem za Ekcem i Psorijazu pored ostalog poseduje i veoma jako izraženo antimikotičko i anti bakterijsko dejstvo, tako da je tretman gljivica na tabanu izuzetno efikasan i krajnje učinkovit. Dovoljno je tretirati u tankom sloju jednom dnevno pre spavanja stopala i već za 7 dana dolazi do drastičnog poboljšanja. Više o ovom tretmanu pročitajte ovde..

Antimikotični puderi se takodje preporučuju kojima se isušuje deo kože koji je obuhvaćen promenama. Njima se posipa obuća koja se najčešće koristi.

Dalje, postoji ustaljeno mišljenje da stopala treba prati više puta u toku dana, no time će se stanje samo pogoršati:

Češćim pranjem stopala koža zadržava više vlage, a gljivice na tabanu se poput hleba u vakumiranoj kesi brzo razmnožavaju. Češćim pranjem se oštećuje spoljni zaštitni sloj kože, koji je u slučaju ovog oboljenja već itekako oštećen. Naša je preporuka da se svako veče noge potope u rastvor od jedne kafene kašike sode bikarbone u 2 decilitra vode, jer je dokazano da soda bikarbona ubija kandidu.

Par saveta:

  • Noge a naročito stopala nakon pranja dobro isušiti peškirom i izduvati fenom par minuta.
  • Preporučljivo je u toku dana više puta izuti obuću i čarape i držati noge na vazduhu.
  • Koristiti isključivo čarape od pamuka.
  • Izbegavati gumenu i drugu obuću u kojoj se noge znoje.
  • Obuću, posebno patike, često čistiti, sušiti i posipati antimikotičnim ili neutralnim puderom.
  • Ne obuvati tuđe cipele i čarape.
  • Ne hodati bos na bazenu i sličnim vlažnim mestima.