Gljivice na prstima i tabanima - Atletsko stopalo

Gljivice Staroplaninski melem

Atletsko stopalo (Tinea Pedis) predstavlja prilično upornu i izuzetno neprijatnu gljivičnu infekciju koja se najčešće javlja u predelu oko prstiju na nogama, stopalima, a ukoliko se ne leči veoma često zahvata i regiju noktata pa i sam nokat. Atletsko stopalo predstavlja vrlo rasprostranjenu i veoma čestu infekciju kože stopala i velika većina ljudi je doživi bar jednom u životu. Oboljenje se manifestuje pojavom u vidu ljuspanja, perutanja i stvaranja rascepa na koži između prstiju nogu (naročito između malog i domalog prsta). Kod nekih osoba dolazi do pojave crvenila, isušivanja i ljuspanja na bočnim stranama stopala kao i tabana. Veoma čest je i osećaj svraba i/ili žarenja na tabanima. Retko se javlja i pojava intenzivnog svraba na bočnom unutrašnjem polju kože stopala uz pojavu sitnih mehurova. Treba napomenuti da se veoma slične promene mogu ispoljiti i kod drugih kožnih oboljenja stopala kao što su kontaktni dermatitis ili psorijaza, te je iz tog razloga preporučljivo pre primene bilo kakve terapije konsultovati lekara - dermatologa u cilju tačnog dijagnostikovanja i isključivanja drugih oboljenja koje mogu imati slične simptome kao što su crvenilo, ljuspanje i svrab kože stopala.

Gljivična infekcija veoma često zahvata i nokte prstiju stopala. U tom slučaju nokti dobijaju drugačiju boju, zadebljavaju, slojevito se razlistavaju, gube sjaj, a ponekad i delimično otpadaju. Ovakve promene nokatnih ploča mogu biti prouzrokovane i povredama, starenjem a uzrok može biti i psorijaza.

Ko ima predispoziciju za pojavu gljivica na prstima i tabanima?

Gljivice Staroplaninski melem

Gljivice se veoma lako prenose direktnim i indirektnim kontaktom preko ivica bazena, kupatila, obuće, čarapa i podova u svlačionicama (ukoliko se ne nose papuče). Rizik za oboljevanje nije isti za svaku osobu izloženu kontaktu sa gljivicama i on pre svega zavisi od pola, imuniteta, starosti osobe kao i od količine i vrste gljivica koje su došle u kontakt sa kožom. Pojavi i nastanku infekcije gljivicama značajno doprinosi znojenje stopala, nošenje tesnih čarapa od neprirodnih materijala, sintetike i sl. kao i tesne obuće i nedovoljno brisanje i sušenje stopala nakon plivanja, tuširanja ili vežbanja.

Gljivičnom oboljenju su najčešće izloženi aktivni sportisti ali i osobe koje isuviše vremena provode u patikama i drugoj sportskoj ili profesionalnoj obući i koje pored toga imaju i izraženo, pojačano znojenje nogu.

Koja je prevencija i šta treba raditi da se spreči gljivična infekcija stopala?

Perite redovno noge, najmanje jednom dnevno. Nakon pranja dobro osušite stopala čistim peškirom naročito pregibe između prstiju stopala. Često menjajte čarape i potrudite se da budu isključivo od prirodnih materijala. Nikako nemojte koristiti tuđu obuću i izbegavajte često nošenje patika u svakoj prilici. Nositi otvorenu obuću u toku toplih letnjih meseci. Ako bolujete od dijabetesa potrebno je da posebnu pažnju obratite na stopala jer infekcija može dobiti ozbiljniji oblik i teže se uklanja i leči.

Tretman i lečenje

Gljivice Staroplaninski melem

Staroplaninski melem za ekcem i psorijazu sa ihtiolom kao glavnim aktivnim sastojkom ispoljava pored ostalog i izuzetno ako možemo reći magično dejstvo na gljivice. Tretman je relativno brz i krajnje efikasan. Mazanje u tankom sloju i lepo utrljavanje oštećenih kožnih regija, 1-2 puta na dan, za svega par nedelja dovodi do drastičnog poboljšanja. Svrab, perutanje i ljuštenje nestaju a Vaša koža dobija zdrav i normalan izgled.

Više o tretmanu možete pročitati ovde.