SLOBODNI RADIKALI

Slobodni radikali su visoko energetske veoma nestabilne hemijske supstance koje oštecuju DNK ćelije, proteine i masti od suštinskog značaja. Slobodni radikali nastaju tokom normalnih metaboličkih procesa koji se odvijaju u našem telu. Izlaganje UV zračenju, duvanskom dimu i drugim zagadjivačima organizma čoveka pospešuje nastanak slobodnih radikala. Smatra se da su slobodni radikali jedan od važnih uzročnika nastanka raznih zapaljenja, starenja, degerenativnih bolesti, padu imuniteta, kardiovaskularnih bolesti i eventualno pojave raka.

Antioksidanti

predstavljaju najvažniju odbranu organizma od štete koju mogu da prouzrokuju slobodni radikali. Postoje na hiljade prirodnih antioksidanata uključujući vitamin A, vitamin E, vitamin C, beta karotin, astaksantin, cink, selen, bakar, mangan, koenzi Q10, cistein, gama orizanol, germanium i ostali bioflavonidi.

Pojedini minerali su veoma važni u procesu očuvanja i održivosti aktivnosti velikog broja antioksidanata. Nedostatak cinka, bakra, mangana i selena u organizmu dovodi do povećane osetljivosti ćelijskih membrana na dejstvo slobodnih radikala. Takodje, uvećano prisustvo bakra ili gvoždja može doprineti nastanku slobodnih radikala u telu. Antioksidanti se u telu proizvode i unosom odredjenih namirnica.

SELEN – ANTIOKSIDANT ZA VAŠU KOŽU

Minerali selena čuvaju vašu kožu od starenja. Takodje poboljšavaju elastičnost tkiva sprečavajući stvrdnjavanje tkiva izazvanog oksidacijom. Namirnice bogate selenom su: cela zrna žitarica, plodovi mora, beli luk i jaja. Testiranja na životinjama su pokazala da je prisustvo selena umanjilo štetno izlaganje suncu kako u dnevnom, uobičajenom tako i u ekstremnom gde je došlo i do umanjene pojave opekotina.

VITAMIN E

Štiti ćelijske membrane i sprečava oštećenja veza izmedju ćelijskih membrana i enzima. Namirnice bogate vitaminom E su: biljna ulja, pšenične klice, smedji pirinač i zob, orasi, mlečni proizvodi, meso i margarin. Studije su pokazale da vitamin E pomaže u deaktivaciji slobodnih radikala. Vitamin E pomaže u suplementaciji formiranja ožiljaka. Nakon prekomernog izlaganja suncu tretman u trajanju od svega 2 minuta vitaminom E pokazao je odlične rezultate u umanjenju crvenila, otoka i upalnih procesa kože.

VITAMIN C

Vitamin C je veoma važan u procesu stvaranja kolagena u našem telu. Kolagen predstavlja strukturalni protein koji se nalazi u tkivima kao što su koža i nokti. Testovi na životinjama su pokazali da vitamin c znatno umanjuje tumor na koži koji je prouzrokovan štetnom dejstvu UV zracenja.

Savetujte se sa Vašim farmaceutom ukoliko:

  • Ukoliko je Vaša ishrana neadekvatna uključite neki od Antioksidantnih suplimenata. Imate veoma širok izbor dijetetskih suplimenata u bilo kojoj apoteci.
  • Pridržavajte se propisanih doza na etiketi proizvoda ukoliko vam Vaš lekar ne odredi drugačije. Prekoračenje propisane doze može ugroziti Vaše zdravlje.
  • Raspitajte se o proizvodima koji u sebi sadrže kombinaciju hranljivih materija, vitamina i oksidanata a koje mogu itekako doprineti izgledu Vaše kože. Ujedno ćete izgledati mladje a samim tim i lepše i zdravije.