Borovnica (Vaccinium myrtillius)

Za mnoge koji su imali volju i priliku da je beru, borovnica je sasvim posebna biljka. Ona pripada porodici vresova i poput drugih srodnih vrsta traži vlažnija i kisela zemljišta. Voli visine do oko 2000 metara. To je grmić, na sunčanim mestima sasvim nizak, u hladu nešto viši ( do pola metra), koji gusto raste po planinskim poljanama, među kamenjem i po obodima šuma. Plemenita je i skromna, voli svežinu svojih visova i ne želi da ih napušta.

Plod

Plodovi borovnice su sočne okrugle tamnoplave bobice sa ocrtanim krugom i tačkom u sredini. Sadrže šećer, jabučnu i limunsku kiselinu, vitamine i minerale. Njihova tamno modra boja koja tako lako boji usta i ruke je moćno antibakterijsko i antioksidantno sredstvo. Ono takođe utiče na vidni purpur i tako poboljšava vid. Mogu se sušiti, na Suncu, na promaji ili u pećnici, na temperaturi do 40 stepeni, i kasnije koristiti za kompote i čajeve.

Kako pripremiti sok od Borovnice?

Pripremiti 5 kilograma borovnica i pola kilograma šećera. Borovnice treba očistiti od peteljki i lišća, oprati i ocediti. U sud sokovnika slagati naizmenično red borovnica, red šećera. Ostaviti da tako stoji dva sata na hladnom mestu, zatim staviti u sokovnik i sipati dobijeni sok u tople flaše. Od ove količine dobija se oko tri litra soka.

Sok od borovnica, kupina ili jagoda

Za pet kilograma voća pripremite 600 grama šećera i 1,5 litara vode. Vodu i šećer prokuvati. Voće izmuljati, preliti toplim šećernim rastvorom, pokriti i ostaviti preko noći na hladnom mestu. Ujutru masu propasirati i dobijeni sok zagrejati do 75 stepeni. Vreo sok sipati u vrele boce i dobro zatvoriti.

Kako pripremiti sirup od borovnice?

Sveže plodove borovnice samleti na mašini za meso, dodati im malo vode i ostaviti da odstoje nekoliko sati. Zatim ih propasirati kroz dvostruku gazu. Šoljama odmeriti količinu dobijenog soka pa ga naliti istim brojem šolja šećera. Mešati dok se šećer na rastopi, sipati u čiste flaše i zatvoriti. Zbog ukusa može se dodati po 10 grama limuntusa na svaki litar sirupa.

Sok i džem

Očistiti, oprati i ocediti zrele borovnice. Na kilogram voća staviti po 250 grama šećera pa ih staviti na vatru da se ugreju skoro do vrenja. Sok se pri tom odvoji pri dnu suda. Vrelu masu +, ne stiskajući, procediti kroz đevđir u čistu i toplu šerpu, pa gušći deo vratiti u prvobitan sud, a sok ostaviti samo da proključa i skloniti sa vatre. Na svaki litar soka dodati po kesicu limuntusa, promešati i sipati u vrele čiste flaše. Njih treba odmah povezati i umotati da se polako do sutra ohlade.

Odmeriti gusti ostatak pa na svaki kilogram dodati još oko 400 grama šećera i vratiti na vatru. Mešati da ne zagori sve dok se džem ne ukuva, to jest dok se za varjačom u šerpi ne ukaže dno. Sipati u tople tegle, sačekati da se džem malo prohladi i na površini uhvati korica pa povezati celofanom. Na ovaj način se koristi manje šećera i iskoristi kompletan plod. Slično se mogu iskoristiti plodovi maline, kupine, jagode i zove.

Kolači od Borovnice

Umesite tvrđe testo od 200 grama brašna, 150 grama rastopljenog maslaca, 100 grama šećera, 5 žumanca i malo mleka, rastanjiti ga oklagijom i ispeći u manjem plehu koji je prethodno podmazan maslacem i posut brašnom. U međuvremenu napraviti sneg od 5 belanca, 200 grama šećera i soka od jednog limuna. U to dodati 300 grama borovnica. Tom masom preliti upola pečeno testo pa ga vratiti da se dopeče. Vruće seći i služiti.

Čaj

Tri čajne kašičice suvih plodova borovnice staviti u četvrt litara hladne vode, zagrejati i kuvati oko 10 minuta. Ostaviti da se prohladi, pa piti mlako protiv proliva, katara creva i crevnih parazita.

NAPOMENA: Sveže borovnice ne deluju protiv proliva, već naprotiv, protiv zatvora.

List borovnice

Od osušenih mladih listova borovnice se takođe pravi čaj koji može dobro doći u slučaju proliva, želudačnih tegoba, teškoća sa mokraćnom bešikom i kod nekih kožnih bolesti, pre svega psorijaze. Ovim čajem se ispira obolela koža ili se od njega prave obloge. Kad se pije može olakšati blaže oblike šećerne bolesti. Glikozid mirtilin koji se može zvati biljnim insulinom nalazi se samo u mladom lišću, pre nego što plodovi sazru, tako da starije lišće nema nikakvog dejstva na šećer u krvi.

Čaj od lista

Dve čajne kašićice suvog lišća preliti sa četvrt litra kipuće vode i posle deset minuta procediti. Pije se po jedna šoljica, dva do tri puta dnevno ili se nerazređen ćaj koristi za umivanje, ispiranje, obloge.