Ocena korisnika:  4 / 5

bradavice lecenje

Zdrava koža ruku bez bradavica? Da, moguće je!

Koža ruku je veoma osetljiva, a kada je zahvaćena nekom infekcijom ometa naše svakodnevno funkcionisanje. U zavisnosti od toga koji posao obavljate, kožni problemi na rukama, posebno na šakama, mogu da vam izazovu brojne probleme. Bradavice su upravo jedan od takvih problema, ali ne brinite niste jedini. Usled pada imuniteta ili različitih infekcija, većina ljudi se suočava sa ovim nimalo prijatnim kožnim oboljenjem.

Šta je glavni uzrok pojave bradavica? Virusna infekcija gornjeg sloja kože.

Infekcija koja izaziva ovo kožno oboljenje može biti posledica preko 100 različitih tipova HPV virusa. Kako on dospeva u kožu? Ovaj virus najlakši put do kože pronalazi preko posekotina i ogrebotina. Ukoliko povređenim delom kože dodirnete neki objekat, na primer peškir koji je prethodno koristila osoba koja ima bradavice ili vam je imunitet loš, velika je verovatnoća da ćete i Vi morati da tražite rešenje za otklanjanje bradavica. Čak i rukovanje, korišćenje sprava za vežbanje u teretani, koje nisu prethodno dezinfikovane mogu izazvati pojavu izraslina na rukama, tako da vodite računa o tome. Veoma je bitno da održavate higijenu ruku jer pojava zanoktica i grickanje noktiju su odlični preduslovi za stvaranje bradavica.

Iako ne volimo da vidimo bradavice na svojim rukama, razlozi za njihovo uklanjanje nisu samo estetske prirode. HPV virus je zarazan i brzo se širi. Postoji više tipova bradavica, a od čega zavisi njihovo lečenje? Ako imate problem sa bradavicama, trebalo bi da budete svesni da njihovo uklanjanje nije teško, ali morate biti strpljivi. Lečenje bradavica najpre zavisi od vrste i mesta na kojem se pojave. S obzirom na to da je većina problema u našem organizmu uslovljena jačinom imuniteta, postoji mogućnost da vam se ove izrasline na koži same povuku, ako vam je odbrambeni mehanizam organizma dovoljno jak.

Mnoge biljke sadrže supstance koje uklanjaju mrtve slojeve kože, tako da su rešenja iz prirode uvek dobar izbor. Da biste uklonili bradavice, pre hemijskih preparata i tretmana, pokušajte sa sokom čuvarkuće. Šta čuvarkuću čini tako dobrom? Antiupalno dejstvo koje ima zahvaljujući taninu i biljnoj sluzi koju sadrži. Osim čuvarkuće, kombinacija bršljana i divlje nane omogući će vam rešenje ovog kožnog problema. Bršljan sadrži aktivne sastojke tzv. “saponine”, a nalaze se u listovima, koji omogućavaju čišćenje kože od različitih infekcija. Sa druge strane, divlja nana ima umirujući efekat, što blagotvorno deluje na delove kože zahvaćene bradavicama. S obzirom na to da uskoro počinje sezona godišnjih odmora, slana morska voda je, takođe, odličan prirodan lek.

Raznovrsna ishrana, kao i pravilna higijena ruku sigurno će ubrzati proces otklanjanja bradavica.