Čičak(Arctium lappa)

Na pomen imena Čičak sećamo se njegovih cvetnih glavica skoro potpuno obavijenim “lepljivim”, pri vrhu meko savijenim bodljama kojima smo se kao deca često gađali i koje je teško izvaditi iz kose. Čičak je dobronamerna, smirujuća biljka, do metar i po visoka sa korenom do pola metra dubine. Listovi mu takođe mogu mnogo narasti, do pola metra u dužinu. Nekada su se u narodu koristili kao oblog koji se privijao na uboje, otoke, čireve i opekotine. Veoma je čest, svakome na oku, raste uz puteve, naselja, šumarke, po livadama i po obalama reka, do visine od hiljadu metara. Kod kuće je u celoj Evroaziji, a u Japanu ga gaje kao povrtnu kulturu. U zemljama zapadne Evrope gaji se kao lekovita biljka za proizvodnju korena koji se koristi najviše svež. Čičak je moćni čistač krvi i limfe. Otklanja sve zastoje u telu, smanjuje otoke i uklanja otrove, bilo kroz kožu ili preko bubrega. Dobar je diuretik (sredstvo za izlučivanje mokraće), stišava kašalj.

STABLO I LIST

Stablo i list čička beru se u proleće dok su još mladi jer kasnije otvrdnu. Mogu se jesti sirovi, u vidu salate, ili se naravno mogu kuvati. Stabljike i peteljke se pre spremanja ogule oštrim nožićem.

Supa od Čička

Očistiti i naseckati 200 grama krompira, pa ga zajedno sa 40 grama pirinča skuvati u jednom litru vode. U drugoj posudi na 40 grama ulja prodinstati 80 grama luka i na to dodati 300 grama iseckanog čičkovog lišća sa peteljkama. Dosuti malo vode i promešati dok ne omekša. Naliti vrućom vodom sa krompirom i pirinčem, posoliti, dodati bibera i tucane ili sveže paprike po ukusu. Sačekati da provri pa isključiti vatru i ostaviti poklopljeno da stoji još 10-15 minuta.

Čičak Salata

Obariti kratko u slanoj vodi po 100 grama stabljika čička i pupoljka maslačka. Stabljike naseckati, pa sve izmešati sa 200 grama kuvanog krompira iseckanog na kockice. Dodati šaku lišća od sremuša, svežeg ili iz turšije. Preliti majonezom napravljenim od jednog jaja, pola kašičice soli, soka od pola limuna i jedne šolje ulja.

KOREN

Koren čička je najbolje brati u jesen i to prve ili druge godine dok je biljka mlada, jer kasnije odrveni. On umesto skroba sadrži polusaharid inulin, pa je veoma pogodan za ishranu oboleleih od šećerne bolesti, od bolesti jetre i žući. Pošto se oguli može se jesti svež, kuvan ili pečen kao krompir, ili sušiti i kiseliti za zimu. Propržen i samleven može poslužiti kao zamena za kafu. Koren čička, po mogućstvu svež, koristi se za uklanjanje otrova iz organizma i kod akutnih stanja kao što su septična groznica ili upala zgloba usled nagomilavanja otrova. Psihički uravnotežava nestabilne nergije i uklanja silovite negativne emocije kao što su ljutnja, agresija, preterana ambicija.

Makrobiotički dinstani čičak

Ugrejati kašiku susamovog ulja i na nju spustiti šolju narendanog čičkovog korena pa pržiti na blagoj vatri oko tri minuta. U to dodati šolju rendane šargarepe, pa pržiti još tolko vremena. Zatim dodati vode toliko da povrće bude dopola prekriveno, posoliti morskom solju, poklopiti i krčkati dok ne omekša. Pred kraj začiniti tamara sosom po ukusu. Skinuti poklopac, sačekati da sva voda uvri i skloniti sa vatre.

Koren čička je inače veoma cenjen u makrobiotičkoj kuhinji zbog okrepljujućeg i pročišjavajućeg delovanja i tu se često dodaje po jedan ili dva naseckana korena u supe, čorbe ili jela od mahunarki.

Kako napraviti ulje od Čička?

Ulje od čička služi za masiranje korena kose i kao sredstvo protiv peruti. Pravi se tako što usitnjeni koren čička stavite u teglicu, prelijete svežim kvalitetnim uljem i ostavite na toplom, najbolje sunčanom mestu tri do četiri nedelje. Procedi se, stavi u tamnu flašicu i po potrebi utrljava u kožu glave bar jedan sat pre pranja kose. Pomaže kod ispadanja kose zbog slabog korena, ali neće pomoći ako je u pitanju hormonalni poremećaj.

Sok

Sveže iskopan i dobro očišćen koren narendati i preliti vodom da ogrezne. Sačekati pola sata, pa snažmo istisnuti kroz gušću gazu. Piti polako, dve šoljice na dan.

Čičkova Mast

Mast se pravi tako što se svež sok od čička meša sa svinjskom mašću, sve dok se masa ne ujednači. Čuva se u staklenoj teglici, na hladnom.

Čaj

Dve čajne kašičice seckanog suvog korena staviti u četvrt litara hladne vode i pustiti da odstoji oko pet časova. Zatim podgrejati, pustitida da vri oko jedan minut, skloniti sa vatre i procediti. Upotrebljava se za ispiranje nečiste kože i za obloge kod kožnih oboljenja. Pije se tri puta na dan po jedna šoljica, kao sredstvo za čišćenje krvi.