Gavez (Symphytum officinale)

Gavez rado raste na vlažnim mestima gde ga uvek ima u velikim količinama. Zato u šetnji po vlažnim travnjacima i šumarcima obratite pažnju na biljku izduženih dlakavih listova, do metar visoku, na čijem vrhu se nalaze ljubičasti zvonasti cvetovi, po nekoliko na nosećoj peteljci, okrenuti naniže kao da se prosipaju iz fišeka. Kad ga prepoznate ili vam ga neko pokaže, znajte da ste stekli dragoceno poznanstvo. Gavez je jedno od najboljih sredstava za podsticanje rasta tkiva, spolja i iznutra, trava za isceljenje celog tela.

Nadzemni deo

Lišće gaveza snažno deluje protiv spoljašnjih i unutrašnjih upala. Izdanci, listovi i stabljika mogu se jesti sirovi ili kuvani, priređeni kao ma koje drugo lisnato povrće-mogu se koristiti za salate, ćorbe, variva, nadeve. Oljuštene stabljike veoma su ukusne pržene na ulju ili pohovane. Cela biljka se može sušiti i čuvati za zimu kada će se ponovo upotrebiti kao dodatak jelima ili za pripremu čaja.

Salata od listova

Sveže lišće gaveza dobro oprati i usitniti u mikseru da bi se odstranila njegova neprijatna oštra dlakavost. Ukoliko vam mikser nije pri ruci lišće se može nakratko preliti kipućom vodom i sitno iseckati. Zatim ga treba spustiti u činiju i preliti sledećim prelivom: u mikseru (ili ručnom mešalicom) dobro umutiti čašu jogurta ili kiselog mleka sa kašikom limunovog soka, dve kašike ulja, malo senfa i tri kašike začinskog bilja: peršunovog lista, mladog luka, malo rendanog celera ili rena. Posoliti po ukusu.

Gavez sa pirinčem

Na dve kašike ulja propržiti 3 dl pirinča zajedno sa pola kašičice ljute tucane paprike i pola kašičice crnog mlevenog bibera. Promešati, pa dodati 6 dl vode i pola kašičice soli. Kad provri, stišati plamen i kuvati još oko deset minuta. Dodati zatim četvrt kilograma opranog, isečenog i naseckanog lišća gaveza, pa kuvati još pet minuta ne mešajući. Otklopiti i kuvati još malo da se pirinač osuši. Skloniti sa vatre i prevrnuti pirinač viljuškom da se promeša sa gavezom. Po želji se mogu dodati semenke suncokreta ili bundeve.

Koren Gaveza

Koren gaveza, spolja crn, a unutra beo i lepljiv, takođe se može jesti, mada nije mnogo ukusan, ali je zato veoma cenjen i poznat zbog svoje lekovitosti. On je hranljivi tonik koji podmlađujuće deluje na pluća i sluzokožu. Iskopava se u proleće i u jesen, iako se odmah ne koristi reže se uzdužno i suši na promaji. Od najstarijeg vremena vidari koriste obloge i čajeve od gaveza za lečenje preloma i ispiranje opekotina, rana i čireva kod kojih drugi lekovi više ne mogu pomoći. Mnogi lekari smatraju da jela, sok ili čaj od gaveza leče i mnoge druge bolesti, kao što su astma, visok krvni pritisak, reuma, anemija, unutrašnji čirevi…

Lek za povečanje otpornosti

Celu biljku, zajedno sa korenom, ošistiti od zemlje, pdbaciti trule i odrvenele delove, dobro oprati i temeljno usitniti mikserom. U to dodati sok od jednog limuna i promešati. Dodati oko pola kilograma meda, ujednačiti masu, pa sipati u teglu. Držati na hladnom i piti ujutru i uveče po jednu drvenu kašiku.

Obloge za prelome kostiju, iščašenja zglobova, istegnuća i nagnječenja mišića i tetiva

Popariti 100 grama gavezovog korena litrom ključale vode, kuvati dvadesetak minuta, ostaviti da odstoji još nekoliko sati pa procediti. Od dobijene tečnosti prave se tople obloge koje se polažu na obolela mesta.

Ili se istuca svež koren gaveza u istoj razmeri kao gore pomeša sa mlekom, potom se sve zajedno kuva dok se ne dobije žitka kaša. Ta se kaša stavlja na čisto platno i time oblaže prelom ili rana koja treba da zaraste. Ove obloge se menjaju na dva do četiri sata, a sve ukupno ne smeju se držati predugo, zavisno od mesta i vrste povrede ni u kom slučaju duže od nekoliko dana.

Gavez Mast

Svež, dobro opran, očišćen i fino usitnjen koren gaveza umeša se u dvostruko veću količinu malo ugrejane sveže svinjske masti i ostavi da odstoji nekoliko sati. Zatim se mast rastopi, procedi i istisne kroz čistu lanenu krpu, pravo u teglicu u kojoj će stajati. Može se dugo održati.

Čaj

Dve čajne kašičice usitnjene suve biljke (i koren i lišće) preliti sa četvrt litra vrele vode, ostaviti da stoji petnaest minuta, potom procediti. Piti dve do tri šolje dnevno.

Kao tonik i protiv krvarenja može se koristiti napitak spravljen od dve kašičice samlevene biljke prokuvane u šolji mleka. Za iskašljavanje, ovom napitku se može dodati malo ljutog začina kao što je đumbir. U istu svrhu pije se proceđeno belo vino u kome je šest nedelja bilo namočeno nekoliko usitnjenih korena.