Ruzmarin nije samo ukrasna biljka prijatnog mirisa već i veoma aromatičan i lekovit začin. Ruzmarin (Rosmarinus officinalis) je mediteranska biljka poznata još iz antičkog doba kao ukras, začin i lek. U prošlosti mu je pripisivana osobina da podmladuje svojim delovanjem i da deluje protiv zlih duhova.

Ruzmarin u primorskim oblastima raste kao žbun, dok se u drugim krajevima gaji u vrtovima ili većim saksijama. Spada u zimzelene višegodišnje biljke toplijih krajeva, cveta u martu i aprilu, ali je osetljiv na niske temperature. Osobe koje imaju lošu perifernu cirkulaciju žale se na bolove u promrzlim prstima ruku i nogu, kao i na hladne uši i nos. Mali krvni sudovi znatno se sužavaju na hladnoći, pa prsti na šakama i stopalima postaju hladni i bolni i menjaju boju.

Ako imate bilo koji od ovih simptoma, za početak potražite lek kod kuće.Od davnina je poznato da je ruzmarin mnogo više od dobrog začina i ukrasa u kući. U narodnoj medicini poznat je kao veoma lekovita biljka zahvaljujući sastojcima: eteričnom ulju, smoli i taninu. Ruzmarin dobro deluje na nerve i podstiče cirkulaciju zahvaljujući svom mirišljavom sastojku kamforu. Ulje ove biljke koristite i za masažu hladnih ruku i stopala kako biste ih zagrejali. Trudnicama je dozvoljeno da popiju jednu šolju čaja dnevno, dok ruzmarin nije preporučljiv osobama koje boluju od epilepsije ili visokog krvnog pritiska. Ovu lekovitu biljku možete gajiti u saksiji na terasi ili kuhinjskom prozoru, ali pošto voli toplotu, zimi je obavezno unesite u kuću. Za čajeve se koristi list ruzmarina, koji je glavni sastojak i mnogih preparata u kozmetickoj industriji, a posebno onih koji sprečavaju opadanje kose. Stručnjaci ističu i da je ova biljka moćan saveznik ćelijama kože u borbi protiv starenja.

I dan-danas kod nas se svatovi na svadbama kite grančicama ruzmarina. Taj običaj prema legendi potiče od mađarske kraljice Elizabete, koju je ova biljka spasla. Kad je pod stare dane u 70. godini odlučila da se uda za švedskog kralja, jedva se kretala. Neko joj je rekao da pije čaj od ruzmarina i čudo se dogodilo – kraljica se ponovo s lakoćom kretala. Zato je odlučila da svatovi na njenoj svadbi budu zakićeni grančicama ruzmarina.. Neka od jedinjenja ove biljke se uspešno apsorbuju kroz kožu te se ruzmarin mnogo koristi u aromaterapiji. Kupka spravljena od njegovih eteričnih ulja poboljšava sveopšte stanje organizma, osvežava ga i umiruje napetost. Odlična je kao antistres ritual, koji lekovito utiče na mišiće, zglobove, kožu i disajne organe. Najnovija istraživanja povezuju povoljne efekte ruzmarina u lečenju Alchajmerove bolesti. Smatra se da redovno tretiranje kože glave kupkom ruzmarina može da pomogne očuvanju acetilholina u mozgu, koji strada od slobodnih radikala, te tako agresivno potpomažu nastanak ove opake bolesti. Za ovu teoriju kao da su od davnina znali Italijani, te ovu biljku nazivaju biljkom uspomena, verujući da pospešuje pamćenje. U Bolonji se veruje da je ruzmarin idealan lek za neuzvraćenu ljubav. Stotinama godina delio se tužnima i nesrećnima da ga prislone na srce.