Hajdučka trava (achilea millefolium) je najpoznatiji i najčešce upotrebljavani narodni lek, a retko koja lekovita biljka ima tako mnogo narodnih imena: Hajdučica, Kunica, Belo Ivanjsko cvece, Kunji rep, Petrovsko cveće, Ravan, Romanika, Stolista, Tintorova trava..

Hajdučka trava raste kao korov pored puteva, na kamenjarima, zapuštenim mestima, kserofitnim šumama. Stabljika je prava, nerazgranata, do 80 cm. visoka, vrlo čvrsta i obrasla dugačkim listovima. Cvetne glavice su sitne i bele, ponekad malo ružicaste, jakog mirisa i gorkog ukusa.

Herba se skuplja tokom letnjih meseci, od juna do avgusta, odsecanjem vršnih delova biljaka dužine 20-25 cm. ili se sakuplja samo cvast dužine samo dva centimetara. Odsečeni delovi se vezuju u kite i suše na promajnom mestu ili sušnici na temperaturi 35-50 c. Pošto stabljika ne sadrži lekovite sastojke, bolje je upotrebljavati samo list i cvet. Suva biljka pakuje se u jutane vreće ili kartonske kutije i čuva zaštićena od svetlosti godinu i po dana.

Hajdučka trava se koristi u obliku čaja za poboljšanje apetita, kod želudačnih tegoba, nadimanja i teškog varenja. U narodnoj medicini se koristi za zarastanje rana i za ublažavanje bola. Hajduci su uvek nosili fino samleveni, najfiniji prah prosejanog lista hajdučke trave, koje su stavljali na rane i u meleme za lečenje rana. Hajdučka trava ulazi u sastav gorkih čajeva, čajeva za čišcenje, pojačano lučenje žuči, čaja za normalizaciju metabolizma i čaja za umirenje. Čaj od hajdučke trave leči ispucale ruke, ranjive bradavice kod majki koje doje, a koristi se i kod lečenja osipa na koži-psorijaze. Kod psorijaze se uz obloge moraju sprovesti i kure čišcenja krvi.

Tople kupke od Hajdučke trave i kamilice ublažavaju nervozu. Najefikasnija upotreba hajdučke trave je za spravljanje masti i melema za lečenje spoljnih hemoroida. Kalijum koji je sadržan u Hajdučkoj travi deluje na krvne sudove i krvotok tako da veoma efikasno  uklanja simptome hemoroida i šuljeva. Staroplaninska mast za Hemoroide kao jedan od glavnih sastojaka  koristi ekstrakt Hajdučke trave u svom sastavu. Upravo zbog toga melem ispoljava jako antiflamatorno i jako analgeticko dejstvo u lečenju hemoroida.

Savet:

  • Zbog moguće alergijske reakcije, osobama sa osetljivom kožom preporučuje se da koriste mlade, tek procvetale biljke, a čaj da piju u manjim količinama. Hajdučka trava nije otrovna, ne izaziva naviku i može se piti svakodnevno.