HPV virus se smatra jednim od glavnih uzročnika polno prenosivih bolesti današnjice i to podjednako kako kod muškaraca tako i kod žena. HPV je veoma prisutan u ljudskoj populaciji tako da samo osobe koje nisu imale seksualne odnose mogu biti sigurne da nisu bile izložene  virusu. Medjutim kao i kod drugih virusnih infekcija, kod zaraženih osoba se virus ne mora manifestovati u vidu razvoja neke bolesti. To zavisi pre svega od imuniteta organizma koji u većini slučajeva sprečava razvoj HPV infekcije u telu.

Ipak, razvoj ove infekcije može imati ozbiljne posledice za Vaše zdravlje koje su u direktnoj vezi sa prisustvom HPV-a, kad to kažemo mislimo pre svega na rak bešike, prema studiji koju je sprovelo Odeljenje za Mikrobiologiju Univerziteta u Granadi, USA.

Pomenuta studija ističe da postoji mogućnost da prisustvo HPV virusa u nekim slučajevima prouzrokuje pojavu raka: grlića materice, anusa, vulve, penisa kao i raka mokraćne bešike. Takodje pomenuta studija je dokazala da infekcija usta HPV virusom prouzrokuje pojavu raka Orofarengijalne regije (regija srednjeg grla koja obuhvata meko nepce, bazu jezika i krajnike). Posledica izlaganja tkz. Orofaringealnih skvamoznih ćelija usta dejstvu HPV virusa bez obzira na duvan i upotrebu alkohola (druga dva važna faktora rizika za ovu bolest) je presudna u pojavi pomenute bolesti. Takodje treba napomenuti da je HPV virus takodje uzrok pojave Bradavica, Kurjeg oka na stopalu, Polnih bradavica kao i Fibroma na vratu i telu. Više o tome ovde..

Istaživači iz Granade su usredsredili svoje studije o karcinomu mokraćne bešike i ujedno su pronašli dokaze o povezanosti dejstva virusa sa pojavom ove bolesti. Ipak oni napominju da je dalje istraživanje neophodno, posebno u razotkrivanju činjenice dali je kolonizacija HPV virusa presudna u pojavi raka mokraćne bešike ili ne. Njihov odnos se povezuje u činjenici da mikroorganizam koji generiše infekciju deluje direktno na DNK. Dakle direktno deluje na ćelije nukleusa i tako ih čini karcenogenim. Osim toga infekcija se širi brzo, kada zdrava sluz dodje u kontakt sa zaraženom. Razmislite o upotrebi kondoma u bilo kojoj varijanti. To Vam je naš krajnji savet.