Peckanje, svrab, crvenilo na polnom organu!? Šta je u pitanju? Ovo pitanje ste sebi bar nekada postavili u životu, odgovor zasigurno niste imali… Strah, briga i osecaj stida Vas je terao na to da to prodje samo sebe, bez znanja roditelja, partnera, drugova i drugarica. Muka koja Vas je mucila je bila samo Vaša i birali ste vreme, mesto i način da potražite savet kako da peckanje, svrab i crvenilo što pre prodju i da sve bude u redu… A da li će biti tako, i šta ako se iskomplikuje?

Ukoliko ste u ovom slučaju bili te neverovatne sreće da nije u pitanju neki drugi virus ili bakterija, ako možemo tako da kažemo misleći na: Trihomonas Vaginalis, Candida Albicans, Gonoreja ili Sifilis ne daj bože, onda Vam je pomoć lekara neophodan. Polno prenosivu virusnu HPV infekciju prouzrokuje humani papiloma virus (HPV). Humani papiloma virus je ime za vrstu virusa koja obuhvata vise od 100 genetski nezavisnih tipova (genotip vrste).

Najcešce su poznati kao krivci pojave bradavica na rukama i licu. Preko 40 vrsta ovih virusa se prenosi polnim putem i oni mogu inficirati genitalne organe kod žena i muškaraca kao što su: koža penisa, Vulva (vaginalna regija), kao i podrucja oko regije Anusa, Vaginalnu sluznicu, Grlic materice i Uterus. Veliki deo inficiranih osoba nema bilo kakvih znakova oboljenja i njihovo telo se veoma vešto rešava infekcije svojim odbrambenim nacinima. Pojedine vrste tih polnih bolesti, uzrokovanih HPV virusom, mogu doprineti i pojavom manje štetnih genitalnih bradavica (Kondilomi) te se nazivaju vrstom „manjeg rizika”. Ostale vrste mogu dovesti do nastanka karcinoma grlica materice i zato se nazivaju tipovima „veoma visokog rizika”.

GENITALNA HPV INFEKCIJA. DA LI JE TO OZBILJNO?

Veoma značajna komplikacija HPV infekcije je verovatnoća nastanka karcinoma grlića materice kod žena koje su inficirane nekim od tipova virusa visokog rizika. HPV infekcija nekih od tipova virusa niskog rizika nema posebnog značaja, ukolio ne prouzrokuje nastanak polnih bradavica. Te promene su dobroćudne, uočljive su i mogu se odstraniti. Staroplaninski melem za Bradavice je jedan od uspešnih preparata koji uspešno i krajnje efikasno odstranjuje prisustvo virusa i u ano-genitalnoj regiji tela.

KOLIKO JE HPV PRISUTAN?

Polna HPV infekcija je veoma učestala genitalno prenosiva infekcija u celom svetu. Smatra se da je najmanje polovina polno aktivnih dela ženske populacije kao i muške dobilo tokom svog života HPV infekciju genitalnih organa. Procena je stručnjaka da se veliki broj polno aktivnih žena, doba od 20 do 24 godina starosti inficira HPV virusom, dok posle 40 godina starosti njihov broj opada.

KAKO SE DOBIJA POLNA HPV INFEKCIJA ?

HPV virus koji inficira podrčje polnih organa prenosi se prvenstveno polnim putem. Većina HPV virusnih infekcija ne prouzrukuje smetnje niti simptome upale, pa stoga većina inficiranih osoba nije svesna vlastite infekcije. Shodno tome, ti ljudi mogu preneti virus svom emotivnom partneru. Ta sposobnost HPV virusa je takva da se može zadržati u inficiranim regijama više godina. Posle dužeg perioda HPV virus se može spontano odstraniti vlastitim odbrambenim mehanizmima tela. Ličnost bilo koje životne dobi se može ponovo inficirati nakon intimnog odnosa sa zaraženim partnerom.

ZNACI GENITALNE HPV INFEKCIJE

Većina osoba koji poseduju genitalnu HPV virusnu infekciju nisu svesni svoje zaraze. HPV Virus se nalazi u predelima kože ili kožnim sluznicama i obično ne prouzrokuje nikakve simptome. Pojavljuju se nakon više nedelja ili meseci, neposredno posle polnog odnosa sa inficiranom osobom u vidu kondiloma, polnih bradavica i polnih izraslina. Predstavljanu pojedinačne ili brojne ruzičaste izrasline raznih veličina i oblika u području vagine, grlića materice, ili na penisu.

LEK ZA HPV VIRUS

Pored savremenih metoda lečenja HPV virusa koje podrazumevaju tretman laserom (koji je skup i nepouzdan), zatim Krio terapijom (smrzavanje polnih bradavica tečnim azotom), kao i ostalim alternativnim načinima lečenja, Staroplaninski melem za Bradavice pretstavlja najpouzdaniju i najefikasniju, bezbolnu metodu TRAJNOG uklanjanja polnih bradavica. Za razliku od ostalih metoda tretman Staroplaniskim melem garantuje trajno uklanjanje polnih bradavica, bez recidiva i nus pojava.

KAKO SMANJITI RIZIK OD POJAVE GENITALNE HPV ZARAZE?

Seksualni kontakt je jedan od najčešćih i neižbeznih oblika dodira medju ljudima, te je stoga rizik od polno prenosive HPV zaraze nemoguće ukloniti. Stoga, najušpešniji način sprečavanja infekcije je duga, uzajamno poverljiva veza partnera koji nisu zaraženi. No, dok za žene postoje pouzdani dijagnostički testovi za otkrivanje infekcije HPV virusom, takvi testovi za mušku populaciju ne postoje. Rizik od polne HPV infekcije moguće je umanjiti umanjenjem broja genitalnih partnera. Učinak upotrebe prezervativa na sprečavanje HPV virusne infekcije nepoznat je, ali smatra se da upotreba prezervativa nije potpuna jer se HPV virus nalazi i u regijanma koja nisu pokrivena kondomom.