Kada dođe jesen, a naročito zima, našoj koži je potrebna posebna pažnja i nega. Vetar i niske temperature utiču na njeno isušivanje. Svi znamo neprijatan osećaj ispucalih ruku i svraba koji se javlja usled toga. Međutim, to nije ono najgore što može da nam se desi. Ukoliko nam je imunitet loš, na koži se može javiti crvenilo praćeno beličastim ljuskama. Tada je reč o psorijazi, hroničnom oboljenju kože koje prate bol, svrab i crvenilo.

Psorijaza se javlja u svim starosnim dobima

Zadebljana crvena koža prekrivena beličastim ljuspicama može se javiti u bilo kojem dobu života. Najčešće se manifestuje na laktovima i kolenima, a izazivaju je različiti faktori. Važnu ulogu u pojavi psorijaze ima genetika. Ukoliko je ima neko iz vaše porodice, postoji verovatnoća da će se pojaviti i na vašoj koži. Nagomilane dnevne obaveze i izloženost stresu, takođe, mogu uzrokovati psorijazu. Imuni sistem, kao i za mnoge druge bolesti, može doprineti kako pojavi, tako i rešavanju ovog dermatološkog problema.

Kako se leči psorijaza?

Lečenje psorijaze zavisi od stadijuma u kojima se javlja, može biti laka, teška i umerena. Trajni lek ne postoji, ali dobra vest je da pravilnom negom može da se drži pod kontrolom, da se smanji i dovede do povlačenja. Najvažnije je da odaberete prave preparate na prirodnoj bazi, koji u sebi ne sadrže kortikosteroide, kao i da negujete kožu. U tome vam mogu pomoći lekovita bilja poput žutog noćurka. On je najbogatiji prirodni izvor vitamin F koji blagotvorno deluje na kožu. Salicilna kiselina omekšaće gornji sloj kože, tako da obratite pažnju da se i ona nađe u sastavu proizvoda koje budete koristili. Za negu kože birajte blage kozmetičke preparate na prirodnoj bazi.

Šta bi trebalo da izbegavate, ukoliko želite da izlečite ovu nepredvidivu kožnu bolest?

Prvo i osnovno je stres. Znamo da je to izuzetno teško u vremenu u kojem živimo i radimo, ali morate misliti na sebe. Veštački materijali ne prijaju oštećenim delovima kože i zbog toga birajte isključivo pamučnu odeću, kako biste izbegli dodatnu iritaciju. Na psorijazu nepovoljno deluje i alkohol, pa bi bilo najbolje da ga izbacite iz upotrebe. Jedite što više voća i povrća da bi vaš imunitet bio sposoban da se izbori sa psorijazom, ali i ostalim zdravstvenim problemima.