Neke metode borbe protiv nazeba, koje su koristile još naše bake, nauka je ipak dovela u sumnju…

Koje su najčešće zablude vezane za lečenje kijavice?

U slučaju visoke temperature treba se dobro utopliti i preznojiti. Netačno!

  • Ako se pokrijete debelim ćebetom, na veštački nčcin održavate visoku spoljnu temperaturu, a to remeti našu termoregulaciju. Time se pojačano opterećuju srce i krvni sudovi, što može da izazove lupanje srca, otežano disanje i nagle skokove pritiska. Što je najvažnije, tako sigurno nećete skinuti temperaturu.

Naprotiv, lagano ćete je oboriti ako telo bolesnika trljate hladnom vodom ili mu na čelo stavljate hladne obloge. I uopšte, kad ste bolesni ne treba da se utopljavate. Sigurno ćete se oznojiti, pa vam neće prijati ni najmanja promaja. Možete samo još više da iskomplikujete bolest.

Kad se čovek prehladi, mora da leži u krevetu. Netačno !

  • Nema nikakve potrebe da osobu koja kija i kašlje prikujete za krevet. Stvar je u tome što se pri dugotrajnom ležanju smanjuje ventilacija pluća i bronhija, pa se u njima nagomilava sluz. A pošto se infekcija „spušta” odozgo naniže disajnim putevima, onima koji su odlučili da preleže grip preti opasnost od bronhitisa i upale pluća. To naravno ne znači da bolesnik treba da ide na posao i tamo seje viruse, ali slobodno može da se šeta po kući i obavlja sve uobičajene lakše poslove. Pri tom treba voditi računa da što češce pere ruke da ne zarazi ukućane. Treba često i mnogo jesti da se ne gubi snaga. Zavisi šta se jede. Na varenje masne hrane ili namirnica bogatih belančevinama organizam troši mnogo vremena i energije, a svu snagu organizam bolesnika mora da usmeri na borbu protiv infekcije. To znači da se mesni proizvodi i čorbe s mesom svedu na minimum.
  • Treba jesti namirnice koje se lako vare i ne zadržavaju dugo u želucu: sveže i bareno povrće, voće, naročito južno, sokovi i vitaminski napici. Treba možda napomenuti da virus gripa ne voli gaziranu sredinu, pa se preporučuje blago gazirana mineralna voda s dodatkom vitamina C ili svežeg soka od limuna. Mineralna voda takode pomaže da se iz jetre izbace lekovi, recimo paracetamol koji često uzimamo kad smo prehladjeni ili imamo visoku tempertauru.

Najbolje sredstvo protiv prehlade – čaj od malina.

Plod maline zaista sadrži dosta minerala i vitamina A i C. Stoga čaj od malina ili sirup od malina, takozvani malinovac, zaista imaju svojstvo da snižava temperaturu. Ali treba imati na umu da velika količina napitka od malina može da izazove srčanu aritmiju i uspori rad bubrega.