Svi jedva čekamo leto, jer nas očekuju godišnji odmori, kupanje i sunčanje. Ove letnje aktivnosti nas opuštaju i daju nam energiju za nove radne pobede. Iako znamo da je sunce prijatelj zdravlja, kako tela, tako i duha, preterano izlaganje sunčevim zracima može ostaviti trajne posledice na naš organizam.

Za početak, izbegavajte sunčanje između 11 i 17 časova.

Sigurno ste mnogo puta čuli ovaj savet stručnjaka, ali postoji zaista dobar razlog za to. Sunce omogućava organizmu pravilan rast i razvoj, utičući na efekat D vitamina, a blagotvorno deluje i na nervni sistem. Međutim, ima i svoju tamnu stranu, koja se zove UV zračenje. Ovo zračenje je najintenzivnije upravo između 11 i 17 časova i potrebno je izbegavati direktno i intenzivno izlaganje suncu. Štetni UV zraci utiču na tamnjenje kože, ali i fotostarenje – prevremeno starenje kože zbog prekomernog hroničnog izlaganja suncu. Osim toga, mogu izazvati crvenilo i opekotine, a zbog baktericidnog delovanja, dovode i do pojave konjunktivitisa.

Za potpunu zaštitu birajte proizvode koji štite od obe vrste UV zračenja – UVA i UVB

Osnova zdravog sunčanja je izbor pravog preparata za zaštitu kože. Zašto je važno da obratite pažnju na obe vrste UV zračenja? UVB zraci prodiru samo do najvišeg sloja kože, epidermisa, ali mogu izazvati opekotine. Mnogo opasniji za našu kožu su UVA zraci koji prodiru u dublje slojeve kože i ubrzavaju starenje kože. U kombinaciji, ove vrste štetnog zračenja mogu dovesti do raka kože. Važno je da znate da svaka krema ima UVB zaštitu, što je faktor veći, veća je i zaštita. Ako želite kremu koja ima i UVA zaštitu, na pakovanju potražite oznaku PPD ili UVA+. Ne zaboravite da se namažete pre izlaganja sunčevim zracima, jer je kremi potrebno vremena da upije i počne da deluje.

Kako da sačuvate ten i bez mnogo sunčanja?

Svi bismo želeli da nam preplanuli ten traje čitavo leto, ako je moguće i duže. Zbog toga se previše izlažemo suncu, ne razmišljajući da postoje i zdraviji načini za to. Koliko će naša koža pocrneti zavisi od toga koliko naš organizam stvara melanin, pigment kože. Da bismo podstakli stvaranje ovog pigmenta, potrebno je da u ishranu uvrstimo namirnice bogate karotenoidima, kao što su šargarepa, paradajz, spanać, lubenice, crveni grejpfrut. Šargarepa je često sastavni deo preparata za sunčanje zbog beta karotena i vitamina A, koji usporavaju starenje, a ubrzavaju tamnjenje kože.

Napravite domaće ulje za sunčanje

Sve što vam je potrebno je 1 veća šargarepa, 10 ml hladno ceđenog suncokretovog ulja i 90 ml svetlog susamovog ulja, a priprema je kranje jednostavna. Najpre osušite šargarepu da dehidrira, pa je potom sitno izrendajte. Nakon toga je pomešajte sa suncokretovim uljem, stavite sve to u staklenu posudu i držite dve nedelje. Vodite računa da šargarepa bude potpuno prekrivena uljem. Na kraju, procedite ga i pomešajte sa susamovim uljem.

Uživajte na suncu, ali pažljivo!