Ocena korisnika:  5 / 5

bradavice kod dece

Svuda u svetu od 10% do 50% dece ima susret sa bradavicama u svom detinjstvu. Postoje različite vrste bradavica, medjutim ravne bradavice kao i bradavice u skupinama su tipovi koji se najčešće pojavljuju kod dece. Pojava bradavica kod dece je prouzrokovana dejstvom virusne infekcije HPV-a odnosno Humanog Papilloma virusa. To su u stvari benigni tumori koji rastu iz zaraženih ćelija kože takozvanih keratinocita.

Dete se može inficirati dodirom sa zaraženom osobom, korišćenjem tudjeg peškira ili ubrusa, ili pak plivanjem u bazenu ukoliko ga zajedno koristi sa već zaraženom osobom. Iako virus nije naročito zarazan niti prenošljiv, može da udje u telo putem malih otvora na koži kao što su posekotine ili male ranice najčešće na rukama, licu ili nogama naravno stupajući u kontakt sa njim. HPV virus privlače topla i vlažna mesta na telu, a period inkubacije t.j. pojave bradavice može trajati i godinu dana. Neka deca sa oslabljenim imunim sistemom imaju veće predispozicije za pojavu bradavica.

Bradavice kod dece se često povuku same od sebe medjutim u nekim slučajevima izazivaju svrab i neprijatnost. U nekim slučajevima mogu izazvati bol koji se može proširiti na ostale delove tela. Najčešće se pojavljuju kao izrasline na koži u obliku karfiola sa crnim tačkicama u sredini. Te tačkice u stvari predstavljaju oštećene sićušne krvne sudove. Pri dodiru bradavica se oseća grubost i zrnasta forma na i ispod kože. Ta forma može biti mala ali u većini slučajeva se širi i raste. Veoma je važno uputiti dete da ne grize bradavicu niti da pokušava da je samo odstrani grickalicom za nokte na primer jer to može dovesti do pojave krvarenja i njihovog širenja po telu. Ukoliko detetu bradavice počnu da smetaju roditelj može preduzeti nekoliko stvari i to:

  • Održavanje kožne površine suvom i čistom veoma je važno u naporima da bradavice se povuku same od sebe. Jedna od tradicionalnih kućnih terapija je i upotreba obučne selotejp trake. Ova procedura zahteva višemesečno strpljenje. Predpostavlja se da selotejp traka iritira bradavicu i to najverovatnije aktivira imuni sistem organizma za borbu protiv nje. Jednostavno prekrijte bradavicu selotejp trakom i ostavite da stoji šest dana. Nakon toga uklonite traku i potopite bradavicu u toploj sapunici. Zatim pažljivo turpijajte bradavicu turpijicom za nokte ili pak kamenom za pete, obrativši pažnju da ne oštetite zdravu kožu. Ovaj proces ponavljajte nekoliko meseci i nadamo se da ćete uspeti da ih se otarasite.
  • Drugi i verovatno najefikasniji način je upotreba prirodnih preparata koji u sebi sadrže Salicilnu kiselinu. Najbolji preparat trenutno na tržištu je upravo Staroplaninski melem za Kurje oko i Bradavice. Tretman je bezbolan i krajnje efikasan i sastoji se u jednostavnom premazivanju bradavice bez potrebe za dodatnim prekrivanjem flasterima, tavojima i sl. Važno je napomenuti da se u sklopu tretmana mora obratiti pažnja na imunitet deteta. Dakle, paralelno sa tretmanom za uklanjanje bradavica neophodno je uključiti još neku dodatnu terapiju u vidu suplimenata, dodataka u ishrani koji će pojačati imunitet dečijeg organizma.

Možete se odlučiti da svoje dete odvedete lekaru- dermatologu. To nije loša ideja ali on će Vam zasigurno preporučiti krio terapiju t.j. smrzavanje bradavica tečnim azotom, ili uklanjanje laserom. Ove terapije su bezbolne, medjutim niko od lekara Vam ne može garantovati da se bradavice nakon izvesnog vremena neće opet pojaviti. To je iz tog razloga što pomenute metode uklanjaju isključivo površinski sloj kože dok koren virusa ostaje odamah ispod pa je verovatnoća da se bradavice opet pojave velika. Kod terapije sa Staroplaninskim Melemom to nije slučaj. Naprotiv, melem bezbolno čupa bradavicu iz korena dok eventualni ostatak virusa gura dubojo u organizam prepuštajući ga imuno sistemu tela da ga dokrajči, zauvek.

Ukoliko bradavica kod deteta počne da se nekontrolisano širi i raste ujedno, promeni boju ili počne da nekontrolisano iznenada krvari onda odmah potražite stručnu pomoć lekara. Najbolji način da sprečite pojavu bradavica je da: ogrebotine, posekotine i razne ranice na koži deteta održavate čisto, prekriveno gazom ili flasterom. Utičite na svoje dete da ne gricka nokte i da obrati pažnju da se ne rukuje ili dodiruje osobe koje već imaju bradavice.