Kantarion je divlja višegodišja biljka sa mnošvo zajedničkih grančica i cvetova svetlo žute boje koja raste u većem delu sveta. Latinski naziv perforatum dobio je po tome što se na listu mogu videti providne tačkice kada se list gleda prema suncu.

Kantarion je poznat po svojim antibakterijskim i antiviralnim dejstvima, a zahvaljujući protivupalnom dejstvu koristi se kod rana i opekotina. Takođe se upotrebljava kod čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, za poremećaje varenja, stimulaciju lučenja želudačnih sokova i olakšnja varenja. Etarsko ulje kantariona sprečava grčeve, olakšava nadimanje i želudacne tegobe. Koristi se za smanjenje bola kod gastritisa i za zarastanje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Danas je kantarion u širokoj upotrebi za lečenje depresije širom Evrope i Sjedinjenih Američkih Držva. Njegova medicinska upotreba potiče iz perioda od kada počinje i upotreba svih modernih lekova. Kantarion takođe može da pomogne i protiv drugih problema nervnog sistema poput nesanice i neruralgije. Takođe pojačava sistem za varenje i pomaže kod problema za vreme menstruacije i menopauze.

Primenjuje se u obliku: čaja, kapi, kapsula, tableta. Najčešce je standardizovan na hipericin ili hiperforin (aktivne komponente iz kantariona čija koncentracija je određena). Uglavnom se primenjuju doze od 300mg ekstrakta kantariona (standardizovan na 0,3% hipericina) tri puta dnevno kod blagih i umerenih depresija. Kod poremećaja raspoloženja u menopauzi primenjuju se doze od 300mg dnevno. Pošto je istraživanjima utvrdeno da hiperforin pokazuje jače antidepresivno dejstvo od hipericina, u zadnje vreme se preparati standardizuju na 2,8%-5% hiperforina.

Rani naučni izvešaji sugerišu da bi kantarion ili sintetički hipercin mogao biti koristan protiv virusa kao što je HIV ali to nije ozbiljnije napredovalo. Međutim, postoje neki dokazi da hiperhorin može da se koristi protiv određenih bakterija, uključujući i neke koje su otporne na antibiotike. Ipak ovi dokazi su suviše preliminarni da bi se kantarion mogao svrstati kao efikasan antibiotik.

Staroplaninska mast Protiv Hemoroida sadrži popriličnu količinu kantarionovih esncijalnih ulja koja doprinose odličnim rezultatim kod lečenja hemoroida. To je jedna od tajni u pravljenju tako uspešnog Staroplaninskog melema.