Koliko ozbiljno treba shvatiti nagle simptome koji vas u sekundi ubede da ste u zdravstvenoj opasnosti ? Da li je pravovremena i prava reakcija, neophodna za rešenje i eliminaciju ove veoma neprijatne pojave?

Nekada se vaše telo iznenada protrese, zbog iznenadnog spazma, ili naglog probadajućeg bola u grudima. Mozak vam brzo radi. Da li da odmah zovem lekara? Da li da se pretvaram da se ništa nije desilo? Šta je nabolje uraditi u ovom slučaju?

Miroslav Petrović iz Beograda je svoj simptom odmah protumačio najgorim scenarijom. Njegov problem – video je krv u stolici.  “Uplašio sam se”, kaže Miroslav, četrdesetjednogodišnji agent osiguranja koji je u odličnoj formi. “Odmah sam pomislio na rak debelog creva, i bio sam siguran da sam mrtav čovek. Strah je obuzeo njegovo celo telo a u glavi su se rađale najcrnje misli…”

Na njegovo veliko olakšanje, krv u stolici se sledećih dana smanjila i bila je u vidu blagih tragova na toalet papiru. Kasnije, nakon nekog vremena krvi nije bilo. Ipak, bio je dovoljno uplašen da zakaže pregled kod svog lekara. Veoma brzo, našao se u gastroenterološkoj ambulanti, čekajuci da mu lekar uradi kolonoskopiju. Nalaz je bio uredan, nije bilo raka ni drugih ozbiljnih bolesti, samo analna fisura, mala pukotina kože i sluzokože na samom analnom otvoru. Pojava veoma jakog, intenzivnog, tupog bola, nakon pražnjenja koji je trajao satima, još uvek je predstavljao veliki problem. Morao je naći rešenje za ovo teško stanje.

Ipak, baš kao vozač koji je odvezao havarisani automobil automehaničaru i rekao: “Motor mi se potpuno pokvario ?!”, ni Miroslavu se nije u potpunosti vratilo poverenje u njegovu mašineriju. Niko od nas zapravo i nema potpuno poverenje, s obzirom na različite probadajuće, tupe, dugotrajne bolove, grčeve, klokotanja i krckanja koja nas iznanade u nekom trenutku, a naročito nakon pražnjenja. Da li su to znaci ozbiljnih poremećaja ili samo bezopasna, kratkotrajna odstupanja od stabilnog stanja? Uz pomoć naših iskusnih lekara, koji su se sa svim tim već sretali, napravili smo ovaj vodič za tumačenje iznenadnih tegoba koje se javljaju nakon velike stolice i odlaska u toalet.

Krv u stolici

Najgori strah: Rak debelog creva. Najverovatniji uzrok: Unutrašnji ili spoljni Hemoroidi ili Analna fisura

Ako primetite svetlo crvenu krv u stolici tj WC šolji, ili iste takve mrlje na toalet papiru, verovatno imate hemoroide, ili analnu fisuru, naročito ako imate tup, dugotrajni bol koji se javlja nakon pražnjenja i koji traje satima, kao i osetljivost i nelagodnost analnog predela. Veoma bitna stvar je u boji krvi koja se javlja nakon pražnjenja. Ukoliko je krv u stolici boje svetlo crvene, i krv je sveža onda nemate razloga za paniku. Veoma velika verovatnoća je da je u pitanju analna fisura ili je problem u unutrašnjim hemoroidima. Analna fisura, što zvuči gore nego što jeste, predstavlja samo malu pukotinu na kožno-sluzokožnoj granici analnog kanala i ona je uzrok pojave krvi u stolici. To je rascep mišića analnog sfingera, mišića koji se nalazi na kraju debelog creva i koji reguliše pražnjenje. Dakle, to je rana, koja nakon naprezanja krvari i kojoj je neophodan tretman kako bi zacelila i zarasla. Fisura se može javiti tokom prolaska veće, tvrde stolice i tipično zaceljuje sama od sebe, ali ukoliko se simptomi produže i traju, danima, a bol i nelagodnost ne prestaje, onda je neophodan tretman, prirodnim melemom, kako bi pomenuta krv u stolici kao i bol nakon pražnjenja-nestala.

Evo i par saveta za tretman krvi u stolici i akutne, analne fisure:

  • Obratite pažnju na ishranu! Alkohol-ne!, masna hrana-ne!, ljuto i kiselo-ne!
  • Unos što više tečnosti u vidu čajeva i supe. Dakle, kašika u ishrani! Roštilj, pečenje i sl. u što manjem obimu.
  • Lagana šetnja je veoma korisna, kretanje, lagano, bez naprezanja.
  • Nakon pražnjenja, bez obzira ukoliko se javi krv u stolici, operite čmar i ležite.
  • Stavite oblogu od svežeg, opranog i oljuštenog, narendanog krompira. Narendajte krompir na višeslojnom toalet papiru ili na kuhinjskoj, papirnoj salveti. Slobodno stavite više krompira. Razmaknite zadnjicu i stavite krompir direktno na čmar! Mirujte, minimum dva sata kako bi sok od svežeg krompira ublažio tegobe. Nemojte prati vodom, neka se prosuši sok od krompira. Nakon toga mazanje melemom, unutra, i opet mirovanje!
  • Najbolje je da naterate organizam da dnevnu potrebu za pražnjenjem, tj velikom stolicom obavite naveče, i da gore pomenuti tretman obavite pre spavanja.

Duboke, hronične, zapuštene fisure nekad zahtevaju hiruršku intervenciju. Intervencija nije komplikovana. Radi se u totalnoj anesteziji, a oporavak je veoma brz. Nema zadržavanja u bolnici. Dakle ovo je jedino rešenje ukoliko je analna fisura i pojava krvi u stolici više godina prisutna i nije adekvatno tretirana i lečena.

Ukoliko se krv u stolici manifestuje u vidu pojave tamno crvene, zgrušane krvi, to ukazuje na neke druge simptome. Tamno crvena krv u stolici, ukazuje na mesto krvarenja negde u gornjim delovima gastrointestinalnog trakta. Ako je krvarenje bezbolno, uzrok može biti polip debelog creva, ili unutrašnji Hemoroidi. Pojava krvi u stolici, stolice crne kao katran, ukazuje na krvarenje iz početnih delova gastrointestinalne cevi, obično iz čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu. Ako se krvarenje u stolici ponavlja, javite se lekaru i zakažite endoskopski pregled da biste isključili tumor.

Spoljni i unutrašnji Hemoroidi

Vene oko čmara su otekle i zapaljene, što prouzrokuje bol, svrab i nelagodnost prilikom sedenja. Za razliku od analne fisure gde se bol javlja nakon pražnjenja, ovde je bol slabijeg i umerenijeg intenziteta, ali je konstantna. Pojava, jačeg, intenzivnijeg bola, ukazuje na upalu hemoroida. U tom slučaju, neophodno je mirovanje, (ležanje i mirovanje u trajanju od minimum 3-5 dana!), zatim totalna pošteda od bilo kakvog rada ili naprezanja uz adekvatnu ishranu bogatu biljnim vlaknima uz unos više tečnosti u vidu čajeva i domaćih supa. Evo i par saveta za tretman upaljenih, bolnih hemoroida:

  • Nakon pražnjenja, operite čmar mlakom vodom i blagim sapunom. Obrišite peškirom. Ležite i mirujte.
  • Skuvajte čaj od 1/2 žalfije i 1/2 kamilice. Prohladite, da ne bude isuviše vruć, niti isuviše hladan.
  • Uzmite parče vate i natopite u čaj i zatim blago utapkavajte čmar i malo pored. NE brisati, ostaviti da se osuši!
  • Nakon 15 tak minuta premazati čmar spolja i unutra, Staroplaninskim melemom za hemoroide!
  • Mirovanje, do daljeg.

Zaustavićete bol, a siptomi će nestati. Tretirajte lekovitom mašću koja skuplja krvne sudove, ujutro, uveče i posle svake stolice. Naša je topla preporuka Staroplaninski melem protiv Hemoroida. Veoma brzo ćete se rešiti posledica bolesti ali zapamtite da je trajno rešenje u uklanjanju uzroka nastanka bolesti. Jedite najmanje 25 grama vlakana i pijte bar 8 čaša vode dnevno. Potapanje obolelog mesta u kadu sa vrućom vodom, na oko 15 do 20 minuta, više puta dnevno, može da smanji bolno oticanje.

Ako bol traje duže od 2 nedelje, moguće je da Vam je odlazak hirurgu i operacija jedino rešenje.

Isprobajte Staroplaninski melem, najbolji prirodni lek za lečenje hemoroida i analnih fisura. Garantovano pruža veliko olakšanje i uklanja bol prirodnim putem. Iskusite smanjenje nelagodnosti! Kupi odmah