Sigurno Vam je poznat onaj osećaj neprijatnosti zbog akne ili čira koji se pojave baš kada je pred vama neki važan događaj? Niste jedini. Svako od nas je u pubertetu ili kasnije imao ovaj problem, koji može biti posledica velikog broja faktora.

Koji su najčešći uzročnici pojave akni i čireva na koži?

Akne i čirevi pojavljuju se na različitim mestima, najčešće na licu, ramenima, leđima, ali i stomaku i zadnjici. Nema pravila. Najveći problem sa aknama imaju osobe sa masnom kožom, a jedan od osnovnih uzroka ovog oboljenja kože je nivo polnih hormona u krvi. Što je veći nivo testosterona, postoje veće šanse za pojavu akni. Osim hormonskog poremećaja, razvoju crvenih, upaljenih tačkica pogoduju stres i nervoza, kojima smo svakodnevno izloženi. Ukoliko ste alergični na određen tip hrane ili namirnicu, to se može manifestivati upravo na vašoj koži. Čir predstavlja akutnu upalu lojnih i znojnih žlezda koju izazivaju bakterije. U većini slučajeva, u pitanju su gnojni bacili koji ulaze kroz pore i stvaraju čvoriće, koji se vremenom povećavaju i postaju sve tvrđi. Potkožni čirevi su pokazatelji dublje infekcije.

Kako da se rešite akni i čireva?

U zavisnosti od regije, pojedini delovi kože su veoma osetljivi i zbog toga bi trebalo pažljivo birati preparate kojima tretirate kožu zahvaćenu aknama ili čirevima. Postoji veliki broj tretmana i lečenja, a sa prirodnim preparatima ne možete da pogrešite. Planinsko bilje blagotvorno i umirujuće deluje na kožu. Kada birate preparate, obratite pažnju da se na listi sastojaka nađu žuti noćurak i crveni kantarion. Zašto je to važno? Ulje žutog noćurka bogato je kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, cinkom i vitaminom E. Zbog svog protivupalnog dejstva smiruje crvenilo na koži i blagotvorno deluje na upalne procese. Suvoj i dehidriranoj koži vraća neophodnu vlažnost i čini je mekom i glatkom. S druge strane, crveni kantarion pomaže u epitelizaciji kože i uklanja fleke od akni i čireva. Kombinacija meda i propolisa čisti i umiruje kožu, a možete koristiti i preparate koji u sebi sadrže aloe veru. Naša topla preporuka je Staroplaninski Melem za Ekcem koji pored ostalog veoma jako i krajnje efikasno tretira akne i čireve na koži.

Šta je preduslov čiste kože?

Jednostavno rečeno, pravilna nega. Koža je najveći organ u našem organizmu, ujedno i jedan od prvih pokazatelja da nešto nije u redu sa našim organizmom. Zbog svojih brojnih funkcija zahteva posebnu negu. Svaki dan čistite svoje lice blagim sredstvom koje će ukloniti sve nečistoće. Stvari na koje često ne obraćamo pažnju poput telefona, peškira i jastučnice mogu doprineti nastanku akni i čireva. Zbog toga, redovno menjajte peškire za lice i jastučnicu, a telefon svako veče očistite alkoholom. Kvalitet ishrane odražava se i na kožu, pa je preporučljivo da izbegavate masnu i začinjenu hranu, kao i da povećate unos voća i povrća.