Dugo sedenje i nepravilna ishrana loše utiču na naš organizam. Jedan od najneprijatnijih problema koji mogu izazvati je oštećenje ili pukotina u analnom kanalu. Analna fisura se javlja kao posledica brojnih faktora u vidu izrasline koja bolno reaguje na dodir, a u većini slučajeva i krvari.

Kako dolazi do pojave analne fisure?

Ovaj problem nastaje kao posledica tvrde ili velike stolice, hroničnog proliva, upalnog procesa završnog dela debelog creva, kao i upražnjavanja analnog seksa. Ukoliko osećate dug, tup bol prilikom pražnjenja creva, koji često dugo traje i nakon pražnjenja, postoji mogućnost da je došlo do oštećenja sluzokože u analnoj regiji. Još jedan od pokazatelja analne fisure je svetlo crvena krv u stolici koju možete videti na toalet papiru. Naprezanje prilikom pražnjenja dovodi do pojave vidljivih pukotina na koži oko anusa, koje su praćene svrabom i iritacijom.
Analna fisura se najčešće javlja kod osoba srednjih godina, mada se može javiti i kod male dece i beba zbog vlažne sredine u peleni. Postoji mogućnost i da naprezanje tokom porođaja izazove male kvržice u unutrašnjosti analnog otvora.

Na koji način možete rešiti probleme koje izaziva ovo nimalo prijatno oboljenje?

Ukoliko povedete računa, najpre o ishrani, analna fisura može nestati veoma brzo, već za nekoliko dana. Potrudite se da unesete što više namirnica koje su bogate vlaknima. Dovoljna količina vlakana, u proseku od 25 do 30 grama dnevno pomaže u održavanju stolice mekom. Obogatite svoju ishranu svežim voćem i povrćem, a u vašem jelovniku bi trebalo da se nađu i orašasti plodovi, kao i žitarice. Uz pravilnu ishranu preporučuje se i unos dovoljne količine vode koja će sprečiti zatvor.

Da biste ublažili simptome analne fisure, isperite deo oko anusa toplom kupkom od čaja koji se spravlja od 1/2 nevena i 1/2 žalfije, nekoliko puta dnevno. U jačanju oštećenih mišićnih vlakana može vam pomoći i borna kiselina. Umesto hemijskih preparata, preporučuje se upotreba nevena, kantariona i hajdučke trave, koji imaju blagotvorno dejstvo na upalne procese. Suština se sastoji u tome da se upotrebom melema koji u svom sastavu poseduju navedene biljne sastojke  stvara obloga ili film preko analne fisure. Samim tim je olakšana probava a proces zarastanja fisure je veoma olakšan i ubrzan.

Svi ovi navedeni sastojci su sadržani u Staroplaninskom melemu protiv Hemoroida. Krema je prirodna i krajnje efikasna, kako u tretmanu hemoroida tako i u tretmanu Analnih fisura. O tome šta su hemoroidi možete više informacija dobiti na našem sajtu.

Evo i par saveta za tretman analne fisure:

  • Kod Analne fisure, najpre, morate bratiti pažnju na pravilnu ishranu! Izbegavajte alkohol, masnu i začinjenu hranu, kao i ljuto i kiselo u ishrani.
  • Povećajte dnevni unos tečnosti u vidu prirodnog čaja i domaće supe. Dakle, neka Vaša ishrana bude sa  kašikom, pretežno! Izbegavajte roštilj, razna pečenja i sl.
  • Praktikujte svakodnevnu, laganu šetnju. To je veoma korisno, lagano kretanje, bez žurbe ili bilo kakvog naprezanja.
  • Tokom tuširanja nemojte koristiti sapune i šampone, jer oni mogu izazvati dodatnu iritaciju.
  • Nakon velike stolice, operite čmar mlakom vodom, sapunom i ležite.
  • Napravite oblogu od svežeg, opranog i oljuštenog, narendanog krompira. Narendajte krompir na papirnoj, kuhinjskoj salveti ili na toalet papiru. Stavite malo više sitnije narendanog krompira, slobodno. Razmaknite zadnjicu i stavite sitno narendani krompir direktno na čmar! Sledi mirovanje, minimum dva sata kako bi sok od svežeg krompira ublažio bol i neprijatnosti. Nemojte prati vodom, neka se sok od krompira prosuši na mesu na kojem je nanesen. Nakon toga premažite spolja i unutra  melemom,  i opet mirovanje!
  • Najbolje je da stvorite naviku da dnevnu potrebu za pražnjenjem, tj velikom stolicom obavite naveče, i da gore pomenuti tretman uradite pre spavanja.

U nekim slučajevima, hronične, zapuštene analne fisure nekad zahtevaju hiruršku intervenciju. Intervencija nije teška ni invanzivna. Hiruška intervencija je u totalnoj anesteziji, a oporavak je veoma brz. Nema dugog zadržavanja u bolnici. Dakle ovo je jedino rešenje ukoliko je analna fisura i pojava krvi u stolici više godina prisutna i nije adekvatno tretirana i lečena.

Ukoliko se krv u stolici manifestuje u vidu pojave tamno crvene, zgrušane krvi, to ukazuje na neke druge simptome. Tamno crvena krv u stolici, ukazuje na mesto krvarenja negde u gornjim delovima gastrointestinalnog trakta. Ako je krvarenje bezbolno, uzrok može biti polip debelog creva, ili unutrašnji Hemoroidi. Pojava krvi u stolici, stolice crne kao katran, ukazuje na krvarenje iz početnih delova gastrointestinalne cevi, obično iz čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu. Ako se krvarenje u stolici ponavlja, javite se lekaru i zakažite endoskopski pregled da biste isključili tumor.
Zbog prirode posla, većina nas je primorana na dugo sedenje, čije posledice trpi ceo organizam. Redovno vežbanje omogući će vam da imate redovne stolice i uticaće na protok krvi u sve delove tela.

Isprobajte Staroplaninski melem, najbolji prirodni lek za lečenje i tretman akutne analne fisure. Pruža olakšanje i podršku prirodnom putem. Iskusite smanjenje nelagodnosti! Kupi odmah