Zimski uslovi i zatvorena obuća ostavljaju posledice na naša stopala. Zbog pojačanog znojenja, gljivične infekcije kože stopala su česta pojava i gotovo da nema osobe koja u svom životu nije imala ovaj problem. Jedno od najčešćih i najneprijatnijih gljivičnih oboljenja je atletsko stopalo.

Šta je atletsko stopalo?

Ovaj kožni problem izaziva gljivica poznatija kao dermatophyte, parazit koji preživljava na delovima mrtve kože koje telo stalno odbacuje. Javlja se u predelu oko prstiju na nogama, stopalima, a ukoliko se ne leči veoma često zahvata i regiju nokata, pa i sam nokat.

Zbog čega se javlja ova gljivična infekcija?

Tri glavna uzroka ove infekcije su pojačano znojenje, prljava stopala i boravak na mestima koja pogoduju gljivičnim infekcijama, poput bazena ili različitih sala. Tesna i neudobna obuća, takođe može izazvati svrab i crvenilo na koži stopala. Atletsko stopalo se najčešće javlja kod aktivnih sportista, ali i osoba koje veći deo vremena provode u patikama i drugoj sportskoj ili profesionalnoj obući, pa su samim tim skloni pojačanom znojenju.

Da li i Vi imate atletsko stopalo?

Ukoliko primetite ljuspanje, perutanje i rascepe na koži između prstiju, postoji velika verovatnoća da su vaša stopala zahvaćena ovom gljivičnom infekcijom. Jedna od pratećih pojava je i crvenilo, a često dolazi do isušivanja i ljuspanja na bočnim stranama stopala, kao i tabana. Zbog svraba i peckanja, ovaj kožni problem zna da bude veoma neprijatan. Promena boje nokta u žutu ili smeđu, zadebljanje nokta i neugodan miris su znaci da je infekcija zahvatila i nokte.

Rešite se gljivične infekcije prirodnim putem

Kako biste se rešili svraba, perutanja i ljuštenja, izbegavajte upotrebu agresivnih i štetnih preparata. Odlična alternativa su prirodni sastojci poput žutog noćurka i crvenog kantariona. Ulje žutog noćurka u sebi sadrži protivupalne agense koji ublažavaju svrab i upalne procese na koži. Regeneraciju oštećenog tkiva omogućava upravo crveni kantarion. Za rešenje ovog problema možete upotrebiti i ulje divljeg origana, koje u potpunosti uništava gljivicu koja izaziva atletsko stopalo. Više o tretmanu možete pročitati na ovom linku.

Kako da izbegnete gljivičnu infekciju?

Veoma je važno da znate da se gljivice mogu preneti i direktnim i indirektnim kontaktom, preko ivica bazena, kupatila, obuće, čarapa i podova u svlačionicama. Zbog toga se trudite da uvek budete u svojim papučama, ne pozajmljujte obuću i čarape, a redovna higijena stopala se podrazumeva. Izbegavajte nošenje tesnih čarapa od neprirodnih materijala, kao i tesne obuće.