Koliko brzo se prenosi HPV?

Ukoliko neka osoba koja je u vezi bude zaražena humanim papiloma virusom (HPV), postoji verovatnoća od 20 odsto da će je preneti na svog partnera u roku od šest meseci, pokazala je nova studija. Do sada najveće istraživanje verovatnoće prenošenja HPV nije pronašlo razliku izmedu mehanizama prenosa od žene na muškarca ili muškarca na ženu.

Da li promiskuitetne osobe imaju veće šanse da se zaraze ?

Nije pronaden dokaz da broj partnera iz seksualne prošlosti neke osobe utiče na šanse da se zarazi HPV-om preko trenutnog partnera, iako su to pokazivale prethodne studije.pan>

Kako se zaraza prenosi?

HPV se nalazi na genitalijama muškaraca i žena i može uzrokovati pojavu vaginalnih bradavica, pa cak i raka grlica materice. To je najcešci seksualno prenosiv virus, a barem jednom u životu ga ima gotovo polovina seksualno aktivnih odraslih osoba. U većini slucajeva, infekcija traje dve godine, ali se u nekim situacijama se produži i vodi pojavi kancera.

U studiji u kojoj je ispitivano koliko brzo se zaraza prenosi sa osobe na osobu, američki naučnici su regrutovali studentkinje koje su bile u stabilnim vezama. Izabrano je zatim 179 parova u kojima je jedan od partnera imao HPV, dok drugi nije. Svaki par imao je u proseku seks četiri puta nedeljno, dok čak 50 odsto njih nije koristilo kondome. Ispostavilo se da verovatnoća da se drugi partner zarazi iznosi 20 odsto u toku šest meseci. Ono što je interesantno je podatak da je kod zdravih nezaraženih osoba imunitet organizma bio jak i da je to bio presudan faktor da do zaraze ne dodje. Dakle, imuno-sistem našeg tela igra ključnu ulogu u odbrani od HPV virusa.

Vakcinacijom protiv HPV-a

Prva vakcina protiv HPV za žene odobrena je za upotrebu u Americi, a 2009. god. dozvoljena je i muškarcima. Budući da su neke nedavne studije pokazale da se HPV može preneti sa osobe na osobu i bez seksualnog kontakta, potreba za vakcinacijom je sve veća. Naučnici se nadaju da će daljim istraživanjem stati na put rastu broja zaraženih, kao i unaprediti prevenciju bolesti koje HPV izaziva.