Izbacite ove otimače sna i ceo život će Vam postati bolji – preko noći.

OSEĆATE DA BI TREBALO VIŠE DA SPAVATE?

Bolje požurite i nadoknadite probdeveno: muškarci koji su u studiji sprovedenoj prošle godine na Univerzitetu Pen Stejt noću spavali šest sati i manje, četiri su puta češce umirali iz bilo kojeg razloga u poredjenju s onima koji su spavali duže. “Manjak sna može da vam poremeti imuni sistem, metabolizam i funkcionisanje mozga i usto da vam poveća rizik od povišenog krvnog pritiska, gojaznosti i šećerne bolesti”, kaže autor studije dr sci. Aleksandros Vgontzas, lekar. Čak i ako vas kraće spavanje ne ubije, ishod svejedno nije lep: ljudi koji oskudevaju u spavanju čine se bolesnijima i manje privlacčnima, pokazalo je novo švedsko istraživanje. Otimač sna nije možda nešto tako očigledno kao što je bučna ulica ispod prozora vaše spavaće sobe. Izložili smo na svetlo dana četiri podmuklih sabotera sna, i iz tog razloga čitajte dalje kako da ih se otarasite. Kladimo se da ćete istog trenutka osetiti razliku: dobar noćni odmor najbrži je način na koji možete da popravite svoje zdravlje, poslovnu sposobnost i seksualni život. Slatko sanjajte.

1. Saboter sna: Vruć krevet

Jasno, želite da vam stvari tokom seksa budu užarene. Ipak, ostatak vremena trebalo bi sve da bude mlako.  “Temperatura vazduha u spavaćoj sobi izmedu 20 i 23 stepeni Celzijusa potpomaže tvrdom snu”, kaže psihijatar i specijalista za spavanje dr Trejsi Marks, autorka knjige Master Your Sleep. Vaš bioritam reguliše temperaturu u unutrašnjosti vašeg tela i njene varijacije govore kad spavati i kad se probuditi, dodaje. “Najhladniji ste usred noći, kad je i san najdublji.” Ako vam je pretoplo, vaš unutrašnji budilnik pretpostavlja da je vreme za ustajanje i san postane neuredan.

Razmislite o posebnom termostatu kako biste uz pomoć njega regulisali noćnu temperaturu vazduha u spavaćim sobama. Možete problem da zaobidjete i tako da spavate pod tankim pamučnim čaršafima: oni s gustinom niti 400 dovoljno su prozračni i mekani. Pomoćiće i gel dušek ili gel nad-dušek. “Oni rade suprotno od memorijske pene, koja zadržava temperaturu tela”, kaže dr V. Kristofer Vinter, medicinski direktor centra za medicinu spavanja na Univerzitetskoj bolnici Marta Džeferson u Šarlotsvilu. “Gel održava temperaturu površine nižom od one u unutrašnjosti dušeka pa imate kontakt s hladnijom površinom.”

2. Saboter sna: Briga o novcu !

Ekonomska havarija može da vam poremeti san pre nego što kažete “nelikvidnost”. “Smanjene finansijske rezerve izazivaju brige o plaćanju računa, a da bi se Vaša firma izvukla iz gungule, možda morate i da radite više”, kaže dr Marks. “Fizička i psihička isrpljenost povećava aktivnosti u vašem mozgu, što dovodi do toga da se mislima razbudujete.” Tada se frustrirani nesaničari često okrenu tehnikama skretanja pažnje koje uključuju gledanje televizije. Ali, iako televizijski program može da vam zaokupi misli i uspori vaš ubrzan um, blještanje ekrana poremetiće proizvodnju hormona sna melatonina pa će vam noć iz tog razloga biti više nego nemirna.

Postoji i brzi lek: Humor. “Pogledajte trominutni isečak na Youtubeu”, predlaže dr Marks. Kako biste izbegli nadraživanje od svetlosti ekrana, instalirajte program F.lux koji ekranu daje topliju i tamniju boju tokom noći. Ako se i dalje budite noću i mrštite zbog kredita, pokušajte da brojite ovce. Ozbiljno. Provereno pomaže !

3. saboter sna:Bučni partner !

Lomatanje udovima, hrkanje, kradja prekrivača – sigurno će Vam poremetiti san, ali vaš “cimerk u krevetu može biti kriv i za suptilnije prestupe. “Čak vam i zvuk škrgu­tanja zuba, odlasci u toalet ili toplina njegovog tela mogu pokvariti konak”, kaže dr Vinter.

Ako se prevrće po noći, kupite dušeke od memorijske pene, pa pokreti Vašeg partnera neće pomeriti i vaše telo. Ili razmislite o “odmoru za spavanje”, odvojeno spavajte nekoliko večeri u nedelji. “Tada ćete sigurno spavati tvrdo i nećete osećati krivicu s obzirom na to da je raspored unapred odredjen.”

4. Saboter sna:Zavisnost od tehnologije

Ako imate smartphone ili tablet, ne nosite ga u krevet. “Slanje imejlova, SMS-ova ili proveravanje rezultata kladionice vas stimuliše i sprečava da se opustite”, kaže dr Vinter. Najgori deo je Pavlovljev efekt koji nastaje na zvuk dolaska nove poruke. “Čujete li taj ton, to je neodoljivo”, kaže. Čak i brza provera može da vam probudi mozak i telo. “To vam svetli u oči u ponoć”, kaže dr Vinter. “Vaše telo dobija snažan signal da je svanula zora.”

Rešite se zavisnosti: jednom nedeljno menjajte PIN za korišćenje mobilnog, predlaže dr sci. Viljam Polak, klinički profesor psihijatrije na medicinskom fakultetu Univerziteta Harvard. To će Vas naterati da pauzirate pre upotrebe telefona pa ćete se otarasiti automatizma. Moraćete mentalno da registrujete šta radite i to pomaže u kontroli navike. Najbolje je mobilne i tehnologiju ostaviti u drugoj prostoriji sat vremena pre odlaska na počinak, savetuje Polak.