Među domaćim lekovitim biljkama Neven zauzima, veoma zavidno mesto. Po svojoj lekovitosti Neven spada među biljke koje pomažu u lečenju kanceroznih tumora i raka. Neven se može naći po seoskim baštama, a ponekad i na gomili šuta. Neven je visok 30-60cm, cvetovi su žute do narandžastožute boje, stabljika i listovi sočni i lepljivi. Ima više vrsta nevena, ali svaki od njih je podjenako lekovit.

Lekovito dejstvo Nevena – Calendula officinalis

U narodnoj medicini se skupljaju i koriste cvet, stabljika i list nevena. Treba ih brati u doba dana kada sunce sija, jer je tada lekovitost biljke najveća. Takođe može da se bere u bašti, sve do kasne jeseni, ako neven nije napala pepelnica. Neven pročišćava krv, pomaže kod zarazne žutice, podstiče cirkulaciu i ubrzava zarastanje rana. Kod obolenja zarazne žutice, pokazalo se da dve šolje čaja dnevno čine čuda. Sem čaja od nevena, možemo da napravimo i mast ili ti kremu.

Za neven ekipa stručnih ljudi koja vrše ispitivanja, kažu da njegovo lekovito dejstvo se najbolje pokazalo kod osoba sa proširenim venama, osoba koje imaju kancer i to u slučaju kad operacija više ne pomaže, pa tim stručnjaka preporučuje da se duži vremenski period pije čaj od nevena. Čaj od nevena i njegovo unutrašnje dejstvo delotvorni su kod oboljenja želudačnog i crevnog sistema, kod grčeva i čira u želucu, kod upale debelog creva, kod virusnih i bakterijskih oboljenja. Sokom od svežih stabljika mogu se otkloniti bradavice, a čaj upotrebljen za ispiranje oslobađa od lišaja i pomaže kod otklanjanja otoka žlezda. Pri nošenju kontaktnih sočiva, ispiranje očiju mlakim čajem od nevena doprineće poboljšanju vida.

Neven veoma uspešno deluje na upalne procese Hemoroida, kako unutrašnjih tako i spoljašnjih.Staroplaninska mast za Hemoroide koristi kao jedan od glavnih sastojaka,u znatnom procentu, esencijalno ulje Nevena. To je jedna od tajni uspeha našeg preparata u uspešnom lečenju i tretmanu ove bolesti.