Jačajte svoj imunitet zdravim higijenskim navikama !

Prosečna odrasla osoba dodiruje oko 30 stvari za manje od jednog minuta, uključujući i one na kojima ima mnogo bakterija i virusa (HPV virus na primer), poput prekidača za svetlo, ručki na vratima, telefona i daljinskog upravljača, pa je zbog toga veoma važno da vodite računa o higijeni u kući. Ali šta se dešava kada odlučite da odete do restorana na večeru, do supermarketa u vašem komšiluku ili kod lekara?

Osim prljavih dugmića u liftovima i na bankomatima, upoznaćemo Vas bliže sa još nekoliko mesta na kojima su klice najrasprostranjenije, a koja svakako ne bi trebalo dodirivati ukoliko želite da sačuvate zdravlje. Dakle, obratite pažnju na sledeće:

  • Začini u restoranima

Istina je da mnogi ljudi ne peru ruke pre obroka. Pretpostavljamo da ste Vi čistunac i da vodite brigu o higijeni Vaših ruku ali neko pre Vas ko je koristio so i biber možda to nije, a bakterije se tako najlakše prenose. Najbolje bi bilo da pre korišćenja bočica sa začinima,sirćetom i uljem prebrišete vlažnom maramicom ili gelom za suvo pranje ruku.

  • Sapuni u kafićima i barovima

Oko 25% sapuna u restoranima i kafićima puni su virusa i bacila! Možda zvuči čudno da i u sapunima ima bakterija i virusa ali to je rezultat nedavnih istraživanja. Naime, držači za sapun retko se čiste, bakterije i virusi se šire po njima i prelaze na sapun. Zato ruke treba prati pod mlazom vruće vode oko 20 sekundi, a ukoliko imate kod sebe gel za pranje ruku koji sadrži alkohol-iskoristite ga.

  • Kvake na toaletima

Iako teško možete da udjete u javni toalet a da rukom ne dodirnete kvaku, operite ruke pre nužde i obuhvatite kvaku toalet papirom. Iako će možda neko reći da preterujete, ne obazirite se-tako ćete se zaštititi od bolesti.

  • Kriške limuna

Prema istraživanju iz 2007.god. skoro 70% kriški limuna koje se služe sa pićem u barovima i restoranima sadrže neke uzročnike bolesti. Kada su istraživači naručivali piće u restoranima otkrili su čak 25 različiti bacila, uključujući i Ešerihiju Colli. Ukoliko ne želite da rizikujete, jednostavno naglasite konobaru da Vam donese piće bez voća.

  • Kolica u prodavnicama

Ručke na kolicima savršene su za klice. Njihov broj jednak je onom koje se nalazi u javnim toaletima. Zato je veoma važno da ne zaboravite da posle kupovine obrišete ruke vlažnim maramicama i da ih, čim dodjete kući, dobro operete.

  • Jelovnik u restoranu

Sigurni smo da nikada u životu niste videli da neko čisti jelovnike u restoranu. Jedno istraživanje pokazalo je da virusi koji prouzrokuju prehladu, grip pa i pojavu virusnih bradavica na rukama, na tako tvrdim površinama mogu da prežive čak 18 sati. Ukoliko je restoran u koji idete popularan, imajte na umu da hiljade ljudi koristi isti jelovnik, i samim tim prenosi klice i viruse. Zato pazite da jelovnik ne dodirne Vaš tanjir ili pribor za jelo, i obavezno operite ruke pre nego što počnete da jedete.

Dakle, ne dodirujte stvari na javnim mestima jer su prepune bakterija i virusa ! Jasno?