Genitalne bradavice (Kondilomi) su male izrasline koje se mogu naći u ano-genitalnoj regiji tela. Stručni naziv je Condillomata Acuminata, polne bradavice ili ljudski Papilloma virus (HPV).

Genitalne bradavice su boje kože ili beličaste, gruba ispupčenja ili izrasline. Često su prisutne na grliću materice, oko vagine ili anusa kao i na penisu skrotumu, preponama i butinama. Polne bradavice mogu biti ravne ili ispupčene, jedna ili više, velike ili male. Ukoliko su u skupini imaju izgled biljke karfiola. Često je teško razlikovati polne bradavice od drugih benignih izraslina u genitalnoj regiji. Najčešće su neprimetne zato što su sitne i bezbolne. Medjutim u zavisnosti od lokacije i veličine mogu uzrokovati svrab, iritaciju i krvarenje. Najveći rast polno prenosivih bolesti beleži se upravo kod polnih bradavica.

Kod većine trudnica koje su već bile inficirane kondilomima pre trudnoće nisu primećene kompikacije u trudnoći kao ni tokom samog porodjaja. Većina dece se radja zdravo bez ikakvih idikacija o zarazi. Zbog hormonskog disbalansa u trudnoći polne bradavice mogu rasti i razvijati se, često krvare a u izuzetnim slučajevima mogu prouzrokovati teže komplikacije.

Više od 70 različitih vrsta HPV virusa je trenutno registrovano. Genitalne bradavice se mogu uspešno lečiti i ukloniti, modjutim u odredjenim slučajevima može doći do pojave recidiva posle nekoliko nedelja ili meseci. Ukoliko se polne bradavice opet pojave tretman se mora ponoviti. Ukoliko se polne bradavice uporno javljaju nakon standardnih tretmana preporučuje se tretman interferonom. Interferoni su proteini koji pospešuju imunološki odgovor organizma u sprečavanju razmnožavanja virusa.

Tretmani koji se koriste u uklanjanju polnih bradavica su:

  • Hiruško uklanjanje (jako efikasno, medjutim dolazi do pojave recidiva iz razloga što virus ostaje na površini kože i nakon izvesnog vremena se pojavljuje.)
  • Krioterapija tečnim azotom (tkz. zamrzavanje) ili tretman prirodnim putem. Staroplaninski melem uspešno uklanja polne bradavice. Stopa recidiva je veoma mala. Biljne tvari melema deluju na virus na taj način što spoljni deo kondiloma uklone dok ostatak virusa duboko potisnu u organizam, bez oštećenja zdravog tkiva i bez kontraidkikacija.

Rezime:

  • Seksualni partneri se obavezno moraju javiti lekaru ukoliko primete neobična ispupčenja u genitalnoj regiji.
  • Ukoliko imate polni odnos bilo koje vrste razmislite o upotrebi kondoma.
  • Kod žena je obavezno Papa Nikolau testiranje na svakih šest meseci ukoliko je dijagnostikavano prisustvo polnih bradavica.
  • Obtatite pažnju na vaš imunitet. Održavajte i negujte Vaše zdravlje. Hranite se pravilno uz adekvatne sportske aktivnosti i uz obavezan aktivni odmor. Nemojte pušiti. Izbegavajte lekove i ograničite u nos alkohola.