Najveći organ na našem telu je koža, ali koliku pažnju joj zaista posvećujemo? Da budemo iskreni, o koži najviše razmišljamo tokom leta kada smo izloženi suncu i visokim temperaturama. Međutim, našoj koži je potrebna nega i tokom drugih godišnjih doba, a to često zaboravljamo.

Šta je bitno da znamo i na šta trebamo obratiti pažnju?

Niske temperature, kiša i sneg u kombinaciji sa vetrom i te kako utiču na našu kožu. Čine je suvom i podložnom velikom broju iritacija. Zbog toga je u ovom periodu godine neophodno da svojoj koži obezbedite dodatnu, i što je još važnije pravilnu negu kako biste je održali zdravom i hidriranom.
Ako uzmemo u obzir da je koža organ koji štiti površinu našeg tela od gubitka tečnosti trebalo bi da joj obezbedimo adekvatnu hidrataciju. Korišćenjem krema koje su na bazi prirodnih sastojaka, a posebno ulja, nadoknadićemo koži vlažnost koju je izgubila tokom boravka na hladnoći. Zašto je bitno da kreme sadrže prirodna biljna ulja poput bademovog ili ulja avokada? Zbog toga što je uloga kreme da stvori zaštitini sloj na našoj koži koji će sprečiti gubitak tečnosti, kao i da obezbedi odgovarajuće hranljive materije. Potrudite se da pronađete vremena i nanosite kreme više puta u toku dana, a posebno nakon umivanja, tuširanja, kao i pre izlaganja niskim temperaturama.

Oštećenje kože lica – Rozacea

Ukoliko smo proveli duže vreme napolju, često nam je vreo tuš odličan način da se ugrejemo, ali koliko je to dobro za našu kožu? Nagli prelazak iz tople u hladnu sredinu, kao i obratno, može prouzrokovati izrazite nalete crvenila lica, pucanja sitnih potkožnih kapilara, osip kao i pojavu sitnih gnojnih čvorića. Ova pojava se vezuje za Rozaceu. Preporuka je da izbegavate dugotrajne i tople kupke jer one dehidriraju kožu i uklanjaju njene prirodne masnoće. Kod tuširanja je, takođe, veoma bitno koje preparate koristite. Izbegavajte jake, antibakterijske sapune koji će dodatno isušiti kožu. Umesto njih izaberite blage gelove za tuširanje ili sami napravite kupku od majčine dušice i nane ili kokosovog ulja.

Šta je ono na šta bi trebalo da obratite pažnju kada je u pitanju nega ovog dela tela?

Lagane kreme koje ste koristili tokom leta, zamenite hranljivim hidratantnim kremama za lice sa vitaminima A, D i E, koji će je zaštiti i učiniti mekom.
Ne zaboravite da uradite piling bar jednom nedeljno, jer on omogućava bolji efekat krema koje nanosite. Idealna rešenja iz prirode za neagresivan piling su maske od meda i cimeta, šargarepe i bademovog ulja ili limuna i meda.

Da bi vaša koža bila sjajna i zdrava, osim nege, neophodno je i da vodite računa o ishrani i unosite dovoljne količine tečnosti u organizam. Kod pojave Rozacee je veoma bitno da izbegavate konzumiranje alkohola, naročito crnog vina, izbegavajte unos orašastih plodova, oraha, badema, lešnika kao i čokolade. Naša topla preporuka je korišćenje Staroplaninskog melema za Ekcem i Psorijazu koji je dao odlične rezultate u tretmanu Rozacee!