Blog

Ocena korisnika:  4 / 5

psorijaza kod dece

Dečija koža je veoma osetljiva i zbog toga joj je potrebno posvetiti posebnu pažnju. Čak i najmanji pad imuniteta može dovesti do problema, a jedan od ozbiljnijih je psorijaza. Psorijaza je hronična bolest koja se manifestuje u vidu zadebljanja kože praćeno bolom, svrabom i crvenilom.

Zašto vaše dete ima psorijazu?

Na ovo pitanje ne može se sa sigurnošću odgovoriti jer postoji više faktora koji utiču na njenu pojavu. Važnu ulogu ima genetika. Ukoliko vi ili vaš supružnik imate ovu kožnu bolest, postoji velika verovatnoća da će se ona preneti na dete. Osim genetskih faktora, za nastanak psorijaze odgovorni su i spoljašnji faktori. Traume, lekovi i infekcije mogu prethoditi upalnim procesima na koži. Osnova za ispoljavanje ove kožne bolesti je loš imuni sistem.
Psorijaza se može lako uočiti. Kod dece, karakteristične crvene fleke se najčešće javljaju na laktovima, kolenima, pregibima, a neretko na licu i noktima. Dobra vest je da osim peckanja, bola i svraba ne može da stvara ozbiljnije probleme organizmu, ali ima veliki uticaj na emotivno i fizičko stanje deteta.

Pre nego što se upustite u borbu sa psorijazom, trebalo bi da znate da trajno rešenje ne postoji. Niz tretmana može držati simptome pod kontrolom, umanjiti je i dovesti do njenog povlačenja. Lečenje psorijaze zavisi od stadijuma u kojima se javlja, a može biti laka, teška i umerena.

Prvo na šta bi trebalo da obratite pažnju je da ublažite svrab i sprečite češanje, kako ne bi došlo do pogoršanja. Najvažnije je da izbegavate hemijske preparate koji u sebi sadrže kortikosteroide. Umesto toga, negujte kožu vašeg deteta preparatima na prirodnoj bazi. Staroplaninski melem za Ekcem i Psorijazu je pravi izbor. Krema je prirodna, bez kortikosteroida i drugih štetnih sastojaka. Jedan od prirodnih sastojaka melema koji vam može biti od velike koristi je ulje žutog noćurka. Ovo ulje značajno je zbog bogatog sadržaja esencijalnih masnih kiselina, a gama-linoleinska kiselina, koju sadrži, blagotvorno deluje na kožu. Da bi bilo delotvorno, potrebno ga je koristiti i iznutra i spolja kao melem. Kada birate preparate, neka obavezan sastojak bude i Salicilna kiselina jer ona omekšava gornji sloj kože. Za ublažavanje psorijaze preporučuje se i čaj od korena čička. On je jedan od najefikasnijih čajeva za detoksikaciju organizma i tradicionalno se koristi za tretiranje upalnih procesa na koži.

O čemu bi još trebalo da vodite računa ako vaše dete ima psorijazu?

Veoma važan element je ishrana, s obzirom na to da utiče na imuni sistem organizma. Preporuka je da bude izbalansirana i bogata svežim voćem i povrćem, kao i žitaricama. Trudite se da vašem detetu ne dajete suhomesnate proizvode, kisele namirnice, citrusno i jagodičasto voće. U ishranu bi trebalo da uvrstite mleko i mlečne proizvode, nemasno meso i ribu. Na spisku nepoželjnih namirnica nalaze se slatkiši, biber, majonez i kečap. Od izuzetnog značaja je da razgovarate sa svojim detetom, pružite mu svu potrebnu ljubav i podršku, kako biste eliminisali potencijalni osećaj nesigurnosti zbog ovog estetskog problema.