Osetljiva koža zahteva posebnu negu, a kada imuni sistem našeg organizma oslabi, posledice su vidljive upravo na najvećem organu našeg tela. Poremećaj imunološkog sastava često može dovesti do psorijaze ili ekcema! Crvena i upaljena koža može biti simptom i jednog i drugog problema, ali je veoma važno napraviti razliku.

Ukoliko organizam postane preosetljiv na neke alergene iz spoljašnje okoline, ekcem se javlja kao reakcija na njih. To mogu biti razne supstance kao što su pojedini metali, aditivi, hemijska sredstva, ali i namirnice koje redovno koristimo u ishrani. Postoje dva tipa ove kožne bolesti, a to su atopijski i kontaktni dermatitis.
Sa druge strane, psorijaza je hronično oboljenje kože za koje je uglavnom odgovorna genetika, ali mogu je izazvati i bakterijske ili virusne infekcije, povreda kože, opekotine od sunca i slično. Psorijaza može biti laka, umerena i teška.

Šta prouzrokuje pojavu Ekcema i Psorijaze?

I ekcem i psorijaza mogu se javiti zbog prevelike količine stresa i različitih vremenskih uslova, poput jakih letnjih vrućina, povećane vlažnosti vazduha, kao i niskih temperatura.
Osim crvenila i suve kože, u oba slučaja javlja se i svrab, koji je jedna od najznačajnijih razlika između ova dva kožna problema. Kod psorijaze je uglavnom prisutan blagi svrab u kombinaciji sa peckanjem, dok je ekcem praćen intenzivnim svrabom, koji se pogoršava noću.

Gde se javlja ekcem, a gde psorijaza?

Ekcem se najčešće manifestuje na prevojima laktova, kolena, stopala, dlanova, ruku, zglobova, a može zahvatiti i grudi, lice i kožu oko očiju. Beličaste ljuspice kože odlika su psorijaze, koja se najčešće javlja na prevojima laktova i kolena, ali i na koži glave, vrhovima prstiju na rukama i nogama, licu i vratu.
Još jedna od razlika između ove dve bolesti je starosna dob u kojoj se manifestuju. Ekcem je karakterističan kod novorođenčadi i male dece, a retko se javlja nakon 30. godine života. Uglavnom nestane u pubertetu. Tinejdžeri i odrasli ljudi, između 15 i 35 godina, su skloniji pojavi psorijaze.

Bez obzira na to da li imate ekcem ili psorijazu, potrebno je da svojoj koži priuštite negu prirodnim, a nikako hemijskim kozmetičkim preparatima. Prirodni preparati će hidrirati vašu kožu na najbolji mogući način i uspešno otkloniti upalne procese. Izbegavajte kortikosteroide, a obratite pažnju da se u prirodnim preparatima nađu žuti noćurak koji će blagotvorno delovati na vašu kožu, kao i crveni kantarion koji regeneriše i umiruje upalne procese kože. Kako ne biste dodatno iziritirali oštećene kožne regije, izbegavajte veštačke materijale.

Naša topla preporuka je Staroplaninski Melem za Ekcem i Psorijazu . Preparat je apsolutno prirodan i u njegovom sastavu nema kortikosteroida, pesticida niti bilo kakvih drugih agresivnih i štetnih sastojaka.