Diabetes Mellitus, ili kako se u našem narodu kaže Šećerna bolest, je jedno ozbiljno oboljenje od koga je, statistike kažu, samo u Americi obolelo sedam odsto stanovništva, odnosno više od dvadeset miliona ljudi. To je oboljenje koje onemogućava našem organizmu da efektivno proizvodi ili adekvatno koristi hormon insulin, koji je neophodan u transformaciji šećera i skroba u čistu energiju. Diabetes znači da je nivo šećera u krvi previsok. Naše telo koristi šećer iz krvi za stvaranje energije koja nam je neophodna ali višak šećera u krvi je krajnje štetan. Kod trudnica visok nivo šećera u krvi može biti uzrokovan pojavom promene hormonske ravnoteže kod žena. Nakon porodjaja vrednost šećera se najčešće stabilizuje.

Šećerna bolest se obično manifestuje na dva različita načina i to:

  • Tip 1. To je najteži oblik šećerne bolesti. Nastaje kada ćelije pankreasa u maloj meri ili uopšte ne luče insulin. Sa insulinskom terapijom se počinje od prvog dana, neophodna je stroga kontrola, dijeta kao i adekvatna fizička aktivnost.
  • Tip.2. Je najrasprostranjeniji oblik šećerne bolesti. U ovom slučaju pankreas kod obolele osobe nedovoljno luči insulin ili je organizam stvorio imunitet na insulin. Najčešće se javlja kod odraslih, gojaznih i starijih osoba.
  • Otprilike jedna polovina pa do tri četvrtine obolelih od šećerne bolesti odmah nakon klinički postavljene dijagnoze prelaze na intravensko ubrizgavanje insulina. Prva faza je da se identifikuje šta je prouzrokovalo nastanak bolesti i da se odredjenim lekovima pokuša lečenje. Veoma je važno da u tim prvim koracima lekar ispolji puno razumevanje za sve što dolazi od strane pacijenta i njegovih roditelja i da zadobije njihovo potpuno poverenje.
  • U nastavku ću Vam dati neke savete sa detaljima kako možete da drastično smanjite masnoću i šećer u krvi.
    Stavite u posudu 0,5 kg. kukuruznog brašna. Lagano ga zagrevajte na vatri bez ulja, bez vode, bez ičega. Kada brašno dobije zlatno žutu boju onda je spremno za upotrebu. Svakoga dana, pre obroka, dva puta dnevno, najbolje je ujutro i uveče uzmite po jednu supenu kašiku. Možete nakon toga popiti nekoliko gutljaja vode kako biste mogli progutati.
  • U isto vreme obezbedite bobice ploda divljeg bagrema. Trebaće Vam ukupno 63 komada. Svakoga dana, gutajte po tri bobice tri puta dnevno. Po isteku sedmice otidite kod vašeg lekara i proverite nivo masnoće i šećera u krvi. Bićete prijatno iznenađeni Vašim rezultatima. Ukoliko je potrebno nastavite tretman.