Zdrava i srećna stopala idu ruku pod ruku sa Vašim blagostanjem. Stopala sadrže skoro četvrtinu ukupnog broja kostiju u Vašem telu kao i celu mrežu mišića, ligamenata i zglobova. Stopala su isuviše kompleksna tako da medicina prepoznaje više od 300 oboljenja koja se na stopalima mogu javiti. Dobra vest je ta što se mnogi problemi sa stopalima mogu lako prevazići. S obzirom da posedujete samo dva komada nema sumnje da su vredni Vaše pažnje i nege. Postoje mnogo načina da im pružite udobnost kako bi mogla da Vas drže uspravno i ujedno vode kroz život.

Verovatno ste probali masažu stopala, ukoliko jeste, morate priznati da je taj neverovatan osećaj kada Vam prolaze trnci kroz kičmu nezamenljiv ujedno opuštajući celo telo. Poseta pedikiru uključuje i masažu stopala, ali to nije samo maženje istih već i prilika da primetite razloge za zabrinutost. Posebno obratite pažnju na znakove lomljenja noktiju na stopalima, osećaj peckanja ili toplote na tabanima, osećaj hladnoće, utrnulost ili promene na koži stopala. Ukoliko primetite neke od ovih simptoma, obratite se svom lekaru ili pedikiru što pre. Pedikir će srediti Vaše nokte i Staroplaninskim Melemom za Kurje oko i Bradavice bezbolno ukloniti Kurje oko na stopalu kao i Žuljeve na tabanu. Više o ovom tretmanu pročitajte ovde!

Dakle, kako stopala rastu i razvijaju se javljaju se i problemi koje možete sprečiti redovnim posetama pedikiru ili podijatru. Vremenom jastučići na tabanima gube svoju masnoću i stopala se šire. To znači da starite i neophodno je da vaša obuća bude sa jakom i čvrstom podlogom kako bi davala podršku stopalima. Stare favorite u vašem cipelarniku jednostavno izbacite bez obzira što smatrate da Vam je u njima udobno i prijatno. Da li postoji bolji razlog za kupovinu novih cipela? Nema.

Par saveta:

  • Koristite obuću sa stabilnom petom i razmakom izmedju prstiju.
  • Za svakodnevno nošenje koristite cipele sa kožnim djonom i mekanim, savitljivim gornjim delom od prirodnih materijala.
  • Hodajte bosi isključivo po sigurnoj podlozi.
  • Secite nokte redovno i ravno da biste sprečili njihovo uvijanje i urastanje.
  • Ukoliko bolujete od dijabetesa obavezna je kontrola od strane lekara na svakih 6 meseci.
  • Tretirajte stopala nekom hidratantnom kremom kako bi izbegli ispucale pete.
  • Japanke, Sandale i Papuče koristite na kratko jer hodanje u njima zamara.