Heljda je zahvalna žitarica, naročito za one osetljive na gluten (ne sadrži ga). Uspeva na peskovitim i vlažnim područjima, a za razliku od većine zeljastih biljaka, ona ima hranljive semenke i zato je svrstavaju medu žitarice. Belančevine heljde su kvalitetnije od belančevina žitarica, a u sebi sadrži vitamine B1 i B2, kao i vitamin P, koji je odličan za otpornost krvnih sudova. Heljda predstavlja izvanredno lekovito sredstvo za mnoge bolesti savremenog doba. To su, pre svega, hipertenzija, odnosno povišeni krvni pritisak, reumatizam, glaukom, dijabetes i bolesti koje nastaju kao posledica radioaktivnog zračenja. Po vitaminskom sastavu zrno heljde slično je ostalim žitaricama: sadrži gotovo sve vitamine grupe B te znatne količine Nijacina. Osim gastronomskih osobina, mnogi je po prehrambenim vrednostima više cene od pirinča.

Ono što je jako interesantno je da heljda kao biljka ne podnosi tretiranje hemijskim sredstvima te je stoga sama njena proizvodnja zasigurno organskog karaktera. Idealna je namirnica za spremanje dijetalnih jela. Vrlo je bogata hranljivim sastojcima, mineralnim solima i vitaminima. Najbogatija je ugljenim hidratima, belančevinama i biljnim uljem, a ima kalijuma, fosfora, kalcijuma, magnezijuma, natrijuma i gvoždja. Služi za ishranu, ali ona je i lekovita i medonosna biljka.

U Nemačkoj je 1999. godine proglašena za lekovitu biljku godine. Heljda ima jednu vrlo zanimljivu osobinu koju nema nijedna druga žitarica. Na zeljastoj stabljici razvija se i do 2000 krupnih i mirisnih, belih, ružičastih i crvenih cvetova, složenih u grozdaste cvasti, vrlo bogate nektarom, pa ih rado posećuju pčele. Cvetovi se razvijaju neujednačeno tako da vreme cvetanja traje i do trideset dana. Stoga poljoprivrednici koriste tu prirodnu simbiozu pčela i heljde dvojako: dovoze košnice pčela i povećavaju prinos heljde maksimalnom oplodnjom, koja ponekad može biti i do 50 posto veća od one bez pomoći pčela. U nekim zemljama seju heljdu ponajpre zbog meda, jer je heljdin med vrlo kvalitetan i cenjen. Otkrića nemačkih biologa pokazala su da jela od heljde snižavaju visok krvni pritisak i to je jedan od najvećih kvaliteta i lekovitih dejstava. Cvet heljde je dobar kao lek protiv kašlja i sluzi u gornjim disajnim putevima. Plod heljde je ukusan u svim kombinacijama. Mnogi lekari su dokazali da je heljda idealna namirnica za spremanje prirodno zdravih i dijetalnih jela.

U Rusiji je zovu hranom studenata jer jača memoriju i koncentraciju.