Blog

Ocena korisnika:  3 / 5

ekoloske kese

Ne možete uvek uzeti zdravo za gotovo da je nešto što je dobro za planetu, dobro i za Vas.

Izrazi kao “potpuno prirodno” i “ekološko” ne govore kako taj proizvod može da deluje na vaš organizam. Ekološki proizvodi nekad kriju zdravstvene rizike, pa čak i korišćenje recikliranih materijala može biti opasno.

Krivac: Reciklirane kese za kupovinu

Američki lanac supermarketa Vegmans prošle godine je obustavio upotrebu dve vrste torbi za kupovinu koje se mogu iskoristiti više puta, pošto su laboratorijski testovi pokazali visoke nivoe olova u njima.

Potom je časopis Tampa Tribune pronašao ovaj toksični teški metal u kesama koje su se dobijale u dva lokalna supermarketa (uglavnom u boji kojom su kese ukrašavane). Uvek postoji rizik da olovo sa kese pređe u njen sadržaj i da izazove trovanje.

Rešenje: Koristite obične torbe za šoping od poliestera ili pamuka. Operite ih nakon kupovine da biste smanjili broj bakterija kao što je E. coli, koje se nakupljaju u njima. Neverovatnih 97% korisnika torbi za kupovinu je izjavilo da ih nikada nije opralo.

Krivac: Reciklirano pakovanje

Mineralna ulja iz boje za štampanje i recikliranog kartona koji se koriste za pakovanje nekih žitarica, mogu procuriti u hranu, navode švajcarski istraživači.

Istraživanja na životinjama su pokazala da ova ulja mogu da pojačaju zapaljenja u telu i stimulišu rast nekih tumora, ali niko ne zna koliko su zaista opasna i za ljude. Zato smanjite rizik od izlaganja.

Rešenje: Kupujte hranu koja nije pakovana, kada god možete. Kupovanje na rinfuz smanjuje ovaj rizik, kao i čuvanje hrane kod kuće u staklenim teglama, umesto u originalnom pakovanju.

Krivac: Veštački mirisi

Kada su uporedili 14 uobičajenih aromatizovanih proizvoda za ličnu higijenu i domaćinstvo (deterdženti za pranje veša, dezodoransi i sl.) sa 11 “zelenih“ verzija tih proizvoda, naučnici Univerziteta Vašington su otkrili da obe vrste proizvoda oslobađaju u vazduh jednake količine opasnih supstanci, poznatih pod imenom isparljiva organska jedinjenja.

Svi “ekološki“ proizvodi su oslobađali bar dva isparljiva jedinjenja koja se smatraju toksičnim, a četiri su emitovala bar jedan poznati kancerogen.

Rešenje: Veštačke arome često nisu navedene na etiketi, pa zato dr sci. Ana Stajneman predlaže da kupujete proizvode bez mirisa. Mnogi “prirodni“ i “organski“ proizvodi su jednako opasni kao i oni veštački.

Korpa

Vaša korpa je prazna

Zašto koristiti Staroplaninski Melem?

  • 100% Prirodni proizvodi
  • Duga tradicija. Pravljeni po receptima gorštaka
  • Terapija je bezbolna i krajnje efikasna
  • Bez iritacija i oštećenja zdravog tkiva
  • Nema potrebe za flasterima i zavojima za vreme terapije
  • Ne napada zdravo tkivo i novoformiranu potkožicu

Ko i Gde ?

Bilje za pravljenje melema se bere u ataru sela Velika Lukanja koje se nalazi u srcu nacionalnog parka prirode Stara planina na teritoriji Opštine Pirot. Svi melemi se spravljaju u pomenutom selu, na registrovanom poljoprivrednom domaćinstvu Tomislava Varagića iz Pirota.

Trenutno prisutnih:

Ko je na mreži: 175 gostiju i jedan član

Garancija

Ukoliko postoji bilo koji razlog zbog kog niste zadovoljni našim proizvodom, mi vam ovim putem garantujemo povraćaj novca u punom iznosu na adresu sa koje ste izvršili porudžbinu u najkraćem mogućem roku od trenutka reklamacije.