Blog

Ocena korisnika:  5 / 5

hemoroidi u trudnoci

O ovome retko ko priča i piše… ali Da!, Hemoroidi su često pratioci zadnjih nedelja trudnoće. Poznato je da trudnoća osim lepih trenutaka iščekivanja prinove, često nosi brojne tegobe,među kojima su i hemoroidi. Za one koji ne znaju, hemoroidi su proširene, odnosno natekle vene u anusu i oko njega koje uzrokuju bol, svrab i ponekad krvarenje. Osim što mogu biti smešteni unutar i van anusa, mogu biti različite veličine i različitog intenziteta, što određuje koliko će vremena biti potrebno da nestanu, zatim hoće li doći do krvarenja, kojeg intenziteta... Hemoroidi u trudnoći se javljanju zbog nekoliko razloga:

Prvi je zbog maternice koja vrši pritisak na vene u karlicii, što uzrokuje njihovo proširenje i nateknuće. Drugi razlog može biti zatvor, koji je čest kod trudnica, odnosno napor prilikom pražnjenja creva. Treći razlog je povećanje koncentracije hormona progesterona, koje uzrokuje opuštanje zida vena, što olakšava njihovo oticanje. Hemoroidi se često javljaju kod trudnica koje zbog određenih komplikacija u trudnoći moraju mirovati, dakle, zbog dugotrajnog sedenja, a mogu se takođe javiti zbog neprimerene ishrane ili jakog fizičkog napora.

Zbog napora, hemoroidi se mogu javiti i za vreme samog porođaja Ali, koji god razlog nastanka hemoroida u vašoj trudnoći bio, nemojte se ustručavati preduzeti određene mere kako biste ih ublažili ili čak izlečili. Kada ste primetili pojavu hemoroida, odmah počnite sa lecenjem. Napunite kadu toplom vodom i legnite u nju, sa savijenim kolenima, kako bi topla voda lakše došla do rektalnog područja. Topla voda podsiče cirkulaciju krvi. Takođe, u kupku možete staviti vrećice sa čajem od kamilice jer tanin, koji je jedan od glavnih sastojaka kamilice, smanjuje bol i otekline te podstiče zgrušavanje krvi, čime sprečava i krvarenje, ako ono postoji. S obzirom da bi vam trebala vrlo velika količina kamilice da biste napunili kadu, možete staviti i obloge od kamilice. Umesto kamilice, u toplu kupku možete staviti i šoljicu gorke soli , a najbolje je tretirati ih tretirati ih melemom napravljenim na bazi lekovitog bilja. Ukoliko imate teži slučaj pojave hemoroida, koji vas svrbe, peku i bole, simptome si možete olakšati ledom ili nekim sličnim hladnim oblogama. Sve što treba je napuniti plastičnu kesu sa ledom, dobro ju zatvoriti i omotati u peskir, pa sesti na to. Hladnoća će vam omogućiti dobrodošlo olakšanje. Nema ograničenja u ponavljanju tog postupka, a preporučamo da nakon jedenja na „hladnom jastuku“, odmah uronite u toplu kupku. Naime, isto kao i kod proširenih vena na nogama, naizmenična upotreba topline i hladnoće je i više nego poželjna. Naravno osim kupki, tegobe i neugodu koju izazivaju hemoroidi možete tretirati i raznim biljnim preparatima. Mi Vam toplo preporučujemo Staroplaninski melem protiv Hemoroida, 100% prirodna formula sa zagarantovanim uspehom u lečenju. Sve što trebate je premazati područje gdje su vam se hemoroidi pojavili..

Prevencija i ishrana

Hoćete li dobiti hemoroide u trudnoći ili nećete, jednostavno ne možete znati, no ono što je sigurno, kada ih dobijete, nisu niti malo ugodni. Zbog toga nemojte propustiti da prilegnete nekoliko puta na dan, kako biste smanjili pritisak maternice na karlicu, pa tako i vene. No, s druge strane, nikako nemojte zanemarivati redovno vežbanje (za trudnice) i lagane šetnje, kako biste ostali u formi i podstakli cirkulaciju. Izbjegavajte podizanje teških tereta. Redovno radite Kegelove vežbe, kako biste pojačali cirkulaciju u rektalnom području i ojačali mišiće anusa. Ishrana bogata vlaknima može vam pomoći pri boljoj probavi i prema tome redovnom pražnjenju creva. Kada osetite potrebu za pražnjenjem creva, učinite to jer dugo i namerno odgađanje može uzrokovati pojavu hemoroida. Nakon stolice, najbolje je koristiti vodu i i neutralni sapun..