Ocena korisnika:  5 / 5

urasle dlake

Urastanje dlaka je česta pojava. Postoje ljudi koji su skloniji tome, da li ste vi među njima?

Ako jeste, sigurno znate da naizgled bezazlen problem, ukoliko se ne tretira pravilno, može izazvati bakterijsku infekciju i ostaviti štetne posledice po vaš organizam. U zavisnosti od mesta na kom uraste, dlaka izaziva iritaciju, a često uzrokuje i bol pri dodiru. Nije nimalo prijatno, zar ne?

Urasle dlake su zajednički problem muškaraca i žena

Brijanje, uska odeća i nedovoljna higjena su najčešći uzroci ovog problema. Urasle dlake se kod muškaraca najčešće javljaju posle brijanja i to u predelu obraza, brade i vrata. Kod žena, najpodložniji predeli su noge, genitalna regija i pazušna jama zbog čestog brijanja, ali i depilacije.

Šta je apces i kako nastaje?

Često se dešava da mrtva koža zaguši folikul dlake, što joj onemogućava da izađe na površinu. Apces se pojavljuje kao kvržica ispod površine kože, koja je natečena i ispunjena gnojem u čijem središtu je dlaka. Na ovu upalu dlake, telo reaguje kao da se pod kožom nalazi strani predmet. Ukoliko se infekcija potkožnog tkiva, odnosno apces ne tretira pravilno, može doći do širenja bakterija u krvotok i stvaranja apcesa na mestima gde ga ne vidimo. To otežava situaciju, a ponekad je za saniranje ovog problema potreban i hirurški zahvat.

Ne cedite apces!

Ovo je prvo i najvažnije pravilo u slučaju da vam dlaka uraste. Ceđenjem ćete samo proširiti infekciju i dodatno iziritirati kožu. Na brijač zaboravite, jer njegovim prelaženjem preko tog dela kože samo može doći do krvarenja. Znamo da svrbi, ali nemojte se češati, sigurno ne želite dodatne iritacije.

Koji prirodni preparati vam mogu pomoći u borbi protiv apcesa?

Šećer i maslinovo ulje su sastojci koje sigurno imate kod kuće. Pomešajte ova dva sastojka, dodajte esencijalno ulje lavande i malu količinu nanesite na upaljeno područje. Kružnim pokretima dva do tri puta nedeljno nežno masirajte kožu nekoliko minuta, pa isperite toplom vodom. Antibakterijsko dejstvo čajevca delovaće na uraslu dlaku. Dodajte nekoliko kapi u malo destilovane vode i nanesite vatom dva puta dnevno. Jabukovo sirće, takođe, je poznato po svojim antiupalnim dejstvima. Na komadić vate stavite malo jabukovog sirćeta, nanesite ga na mesto zahvaćeno apcesom i ono će sprečiti širenje infekcije. Nakon nekoliko minuta isperite mlakom vodom.

Da biste izbegli urastanje dlaka, često menjajte brijač, nemojte se brijati u smeru suprotnom od rasta dlake, hidrirajte kožu i izbegavajte garderobu od veštačkih materijala!