Glavobolja je samo glavobolja, zar ne? Pa, nije uvek baš tako …

Ali ipak kada nas boli glava ne možemo reći da nam nije ništa i da smo zdravi, pogotovo ako postoji istorija bolesti glavobolje u porodici ili ne daj bože ako živite u komšiluku neke nuklearne elektrane na primer. Mi ne pokušavamo pobuditi neku vrstu hipohondrije, mi samo želimo da Vam damo prave informacije, tako da ako vaše telo šalje SOS signal, znaćete na šta treba da obratite pažnju..

1. BOL: Težak bol u glavi. Kaže se da je to majka svih glavobolja.

KRIVAC: Svaki udarac čekica u Vašem mozgu predstavlja stanje koje se naziva Migrena. Medjutim ukoliko ne dodje do pojave i nekih drugih simptoma migrene kao što je pojava zamućenja vida već se jak bol u glavi javi iznenada, neočekivano, onda je najverovatnije u pitanju mnogo gori scenario: Moždana Aneurizma.

Ova atrerijska ispupčenja u mozgu su prisutna kod 5% svetske populacije i u principu dugo vremena ne prave nikakve probleme osim eventualne pojave iznenadnog curenja suza u oku. Kada se ovaj siptom pojavi verovatno je došlo do neznatnog izlivanja krvi u tkivo mozga sto dovodi do prekida dovoda kiseonika u tom delu tkiva i do pojave jake i iznenadne glavobolje. Pušenje kao i istorija bolesti u porodici uvećavaju šanse za pojavu aneurizme moždane arterije.

AKCIJA: “Ukoliko primetite ove simptome ODMAH !, najkasnije u roku od jednog minuta zovite hitnu pomoć, pucanje aneurizme u mozgu dovodi do moždanog udara i eventualne smrti! ” kaže kardiolog Dr. Elsa-Grace Giardina. Vaš lekar će uraditi CT skeniranje mozga i locirati eventualno krvarenje. Ukoliko se utvrdi da je krvarenje prisutno, odmah idete na hiruški sto kako bi se izvršila sanacija oštećenih krvnih sudova.

2. BOL: Svaki hladni dodir na Vašem zubu izaziva jak i oštar bol koji se prenosi čak do grla.

KRIVAC: Najverovatnije je došlo do oštećenja zubnog nerva usled pucanja zubne gledji i krunice zuba. To je prouzrokovalo najezdu bakterija na nerv i pojavu bola. “Verovatne ne želite uzgoj kolonije bakterija unutar Vašeg zuba i kasnije širenje istih po čitavom telu !” kaže stomatolog Dr Kimberly Harms.

AKCIJA: Da, vreme je za posetu stomatologu. Ali osmehnite se, potrebno je samo popuniti oštećenje na zubu i onemogućiti prilaz bakterijama iz usta do nerva zuba. Medjutim ukoliko je infekcija već uzela maha onda je neophodno ukloniti deo zaražene pulpe zuba i isti nadomestiti materijalom od specijalne plastične mase. Ujedno ćete dobiti i kutiju antibiotika čiji je zadatak sprečavanje širenja infekcije.

3. BOL: Pojava iznenadnog bola u grudima koji liči na pojavu jake gorušice u želudcu.

Lokacija bola je iza grudne kosti, veoma je jakog inenziteta a po karakteru liči na stezanje, pečenje ili cak cepanje u grudima. Može biti praćen obilnim preznojavanjem, naglo nastalom slabošću i malaksalošću i gušenjem tj.osećajem nedostatka vazduha i vrlo često jakim strahom od smrti. Medjutim, bol kao simptom može biti i odsutan (pogotovu kod pacijenata sa dijabetesom) i tada ostali prateći simptomi mogu ukazivati da se radi o infarktu miokarda.

KRIVAC: Verovetno ste se upravo prejeli omiljenom pizzom u koju ste dodali isuviše začina. Ali ako posedujete faktore rizika pojave srčanog udara onda nemojte ove simptome shvatati olako. “Infarkt miokarda je ubića broj jedan kod ženskog dela Azijske populacije. Prisustvo simptoma infarkta je izraženije kod muškaraca nego kod žena kod kojih se za razliku od muškaraca javljaju simptomi umerenog pritiska, bola i stezanja u grlu kao i otežano disanje.” kaže Dr.Giardina.

AKCIJA: U slučaju pojave ovakvog bola prva mera koju treba preduzeti je prestanak aktivnosti koja je dovela do bola, stavljanje nitroglicerina pod jezik i brzi kontakt sa ovlašćenim medicinskim osobljem. Veoma je korisno sažvakati jednu tabletu (300 mg) Andola. Po dolasku medicinskog osoblja treba se striktno pridržavati njihovih saveta.

4. BOL: Bol u ledjima gde ne pomažu tablete Brufena kao ni tople obloge.

KRIVAC: Ukoliko ste svom rodjaku pomagali oko preseljenja u novi stan na petom spratu onda je vuča nameštaja verovatno uzrok pojave bola u Vašim ledjima. Ukoliko niste radili ništa slično onda polako odhramljite do lekara-ortopeda. “Verovatno se radi o diskus herniji, povredi sundjerastih prstenova koji se nalaze izmedju kostiju kičme i koji pritiskaju neki kičmeni nerv.” kaže Dr. Letha Grifin, specijalista ortoped sportske medicine.

AKCIJA: Jednostavnim pregledom na Rentgenu pomocu X-yraka ili pregledom na Magnetnoj rezonanci Vaš lekar može sa sigurnošću utvrditi u kakvom su stanju sundjerasti prstenovi u Vašoj kičmi. Dokle god ste u stanju da se krećete i ukoliko niste prikovani za krevet Vaš lekar će Vam prepisati fizikalnu terapiju uz upotrebu oralnih steroida ili nesteroidnih antiflamatornih lekova za smanjenje upale nerava. Ali ukoliko za par meseci ipak niste u stanju da stanete na noge onda Vas zasigurno očekuje hiruška intervencija.

5. BOL: Nelagodnosti u stomaku sa nadimanjem i pojačanim gasovima

KRIVAC: Ko se nikada nije osećao kao super naduvani balon, naročito pre menstruacije? Ali ukoliko se to dešava često u zadje vreme onda je najgori scenario – rak jajnika. 2007. god. Američka fondacija za rano otkrivanje raka u ginekologiji je objavila prvi koncenzus o ranim simptomima: tu je uključeno nadimanje, bol u karlici i stomaku kao i poteškoće sa ishranom (gubitak apetita). Ukoliko ove simptome počnete da doživljavate svakodnevno vreme je da podignete crvenu zastavicu. Rak jajnika nije tako čest kao rak dojke ili pluća ali rizik da ga dobijete je veći ukoliko imate porodiče predispozicije ili ukoliko niste bili nikada u drugom stanju.

AKCIJA: Obratite se svom lekaru opšte prakse. Ukoliko on posumnja na rak jajnika daće Vam uput za ginekološki pregled skenerom ili ultrazvukom. Dobra vest: U 80% slučajeva rak jajnika je izlečiv ukoliko se na vreme obratite svom lekaru.

Da li žene imaju veću toleranciju na bol u odnosu na muškarce ?

Zahvaljuljući porodjaju žene imaju reputaciju da su žilavije od muškaraca. Ipak kada su istraživači uporedili ženske i muške osobine došli su do zaključka da su muškarci u blagoj prednosti”. kaže Dr. Jeffrey Mogil, neurolog sa univerziteta McGill u Kanadi. Stručnjaci ukazuju da je bol odgovor sistema mozga koji pokušava da uspori signale koji dolaze od nerava i jači je kod muškaraca nego kod žena. To je razlog zašto su muškarci u stanju da izdrže veći nivo nelagodnosti iz prostog razloga što oni ne osećaju da je nešto tako loše kao što to u stvari osećaju žene.

Prevaranti, zar ne ?