Sudski veštak, forenzičar čija je specijalnost starenje kože i njen izgled, Robert Sardukov napravio je svoj mali ogled sa novinarkom poznatog tabloida Anom Hitman i ujedno joj dokazao kakav bi izgled imala njena koža nakon deset godina aktivnog pušenja, uživanja u alkoholu i nepravilne ishrane.

Bez obzira na pravilo koje važi da dve čaše vina povoljno utiču na srce i krvne sudove, ukoliko biste tokom deset godina konzumirali dve čaše vina dnevno, imali biste tolike znake starenja na licu da ni hiruški zahvat sa botoksom ne bi mogao da Vam pomogne. Ana ima 41 godinu i kada je videla predviđanje kako će izgledati za deset godina, odmah je odlučila da prestane sa svim svojim ružnim navikama.

KONZUMIRANJE ALKOHOLA

Preporuka je lekara i nutricionista da je dnevna doza vina omanja čašica dnevno, medjutim ukoliko udvostručite ovu dozu primetićete nakon izvesnog vremena strašne posledice na svom licu. Da je nastavila da pije, Anino lice za desetak godina bi bilo naduveno, podbulo i zajapureno, a oči crvene sa popucalim kapilarima. Sitne vene i arterije na obrazima izgledale bi tako ružno da bi u razne tretmane trebala da uloži na hiljade eura, uz obavezni tretman liposukcije podbratka. Alkohol prouzrokuje dehidraciju kože što dovodi do pojava dubokih bora i sušenja kože. Osobe koje previše konzumiraju alkohol imaju nedostatak vitamina A koji je veoma bitan za adekvatnu elastičnost kože.

AKTIVNO PUŠENJE

Ukoliko neka osoba aktivno puši deset godina bez i jednog dana pauze jednu kutiju cigareta dnevno proces starenja se ubrzava za neverovatnih 50 procenta. Pojaviće se duboke i jako izraže bore kao posledica nedostatka kolagena, a žutilo zuba će Vam naknadno dodati godine. Tamno modri podočnjaci činiće Vaš izgled bolesnim i umornim. Najveći problem kod ostavljanja cigareta je velika želja i jako ružna i jaka navika koja ostaje i teško je se rešiti, stoga je veoma koristan savet da svaki put kada poželite da zapalite cigaretu prošetate petnaestak minuta. U proseku, osobe ženskog pola počinju da brinu o svom izgledu oko svoje 28. godine, ali obratite pažnju da o svom izgledu morate da brinete i ranije kako nebi bilo već kasno.

NEADEKVATNA ISHRANA

Dnevni unos velike količine ugljenih hidrata, skroba, soli i masti može da izazove probleme sa viškom kilograma, a odraz neadekvatne ishrane biće uočljiv i na vašem licu. Zdrava ishrana je izuzetno važna za životni vek i kvalitetno življenje, te ukoliko često konzumirate slatkiše, ta navika će imati negativnog odraza i na vašem licu. Ukoliko unosite previše hleba, pirinča, slatkiša i gaziranih sokova to može da dovede do pojave tkz. glikacije u koži, a sve to utiče na smanjenje nivoa kolagena. Nakon toga koža gubi elastičnost, postaje osetljiva na sunce i poprima opušteni izgled, a vrlo je verovatno da će se na vašem licu pojaviti i akne. Ukoliko dođe do toga, morate pojačati unos omega-3 masnih kiselina, ili se obratiti Vašem dermatologu za savet.

Evo šta Vam može biti od pomoći u tom slučaju… Kliknite ovde!