Bradavice

Bradavice (Verrucae) su promene na koži koje nastaju zbog delovanja humanog papiloma virusa (HPV) u epidermisu kože. HPV izaziva hiperplaziju epitela i različite promene na stanicama. Bradavice se mogu naći kao pojedinačne promene na koži ili sluznicama, ali se češce vide multiple bradavice. Izgled i veličina bradavica zavise od toga gde ih nalazimo, jer mogu promeniti izgled zbog traumatizacije i iritacije kože.

bradavice na rukama

Bradavice mogu trajati godinama, ali je vreme njihovog trajanja varijabilno isto kao što je varijabilno trajanje njihovog lečenja. Nakon nekoliko meseci može doći do potpunog povlačenja, međutim mogu se nakon nekog vremena pojaviti na drugom mestu.

Kod koga se javljaju i kako nastaju bradavice?

Bradavice se mogu pojaviti u bilo kom životnom dobu, ali se najčešće javljaju kod dece, a ređe kod starijih ljudi. Uzrokuje ih Humani Papilloma Virus (HPV), a do sada je identifikovano više od 80 tipova ovog virusa. Određeni tipovi virusa uzrokuju specifične promene na koži ili sluznicama. Bradavice mogu nastati prenosom virusa s čoveka na čoveka, a i kod jedne osobe mogu se naći na više različitih mesta zbog prenosa virusa s jednog mesta na koži na drugo. Ovaj oblik prenosa naziva se autoinokulacija. Bradavice vrlo često spontano nestanu. Nije poznat imunološki mehanizam koji dovodi do povlačenja bradavica, ali je poznato da kod osoba kod kojih je imunitet oslabljen zbog npr. transplantacije organa ili drugih infekcija mogu nastati generalizovane promene na koži uzrokovane HPV-om. Takođe, kod određenih profesija kao što su radnici u industriji prerade mesa na primer veoma često je prisutna pojava bradavica zbog direktnog kontakta sa svežim mesom životinja koje su bile zaražene HPV virusom. Pojava bradavica je prisutna kod sportista koji imaju dodira sa vodom u zatvorenim bazenima (vaterpolo, plivanje i sl.) zbog pojave Inokulacije to jest prenosa virusa u vodi.

Kako izgledaju bradavice ?

bradavice na prstima

Obične bradavice (Verrucae Vulgaris) se mogu pojaviti bilo gde na koži. Ipak su najčešće lokalizovane na mestima pritiska na kožu kao što su prsti, laktovi, kolena ili tabani. Često se nalaze ispod nokta i tada su izrazito bolne. Bradavice na rukama su najčešći oblik kod mladih osoba.

Izgledaju kao oštro ograničeni čvorovi čija je površina gruba, mogu biti pravilnog, okruglog ili nepravilnog oblika. Različite su boje, žute, svetlosive, smeđe ili sivocrne. Veličina varira od nekoliko milimetara do otprilike 1 centimetar. Poseban oblik bradavica nalazimo na tabanima i njihov naziv je Verrucae Plantares. Zbog pritiska ove bradavice imaju ravnu površinu i često se javljaju u grupama. Najčešce se nalaze na mestima najvećeg pritiska kao što su peta ili prsti, te izazivaju bolove prilikom hodanja ili trčanja.

bradavice kod dece

Kod dece i mladih često se javljaju mladalačke bradavice (Verrucae Planae Juveniles) koje su ravne, malo su izdignute iznad razine kože, imaju glatku površinu i žutosmeđe su boje. Vrlo često nalaze se na licu, a najčešće ih ima mnogo jer se prenose autoinokulacijom.

Ostali oblici koji se javljaju su tzv. Končaste bradavice (Filiformne Verrucae) koje su uske i dugačke i obično takve oblike nalazimo na očnim kapcima, vratu, usnama i drugde na licu. Česte su kod muškaraca jer se prenose tokom brijanja autoinokulacijom.

Kako se uklanjaju bradavice?

Većina bradavica se u nekoliko godina spontano povuče. Medutim u oko 35 % bolesnika se ponovno javljaju na istim ili novim mestima. Metode kojima se uklanjaju bradavice, uključuju krioterapiju (zaleđivanje) tekućim kiseonikom u trajanju oko 30 sekundi (ova terapija je delotvorna ali je ponekad treba ponavljati nakon 2 do 3 nedelje), elektrokoagulaciju i ekskohleaciju kao metode lečenja koje mogu ostaviti ožiljke...itd. Lečenje bradavice zavisi od vrste bradavica, mestu na kojem se nalaze, njihovom trajanju, o bolesnikovoj starosti, te o tome kako su reagovale na neki već upotrebljeni oblik terapije.

Terapija Staroplaninskim melemom za uklanjane bradavica sprovodi se na sledeći način:

 • Oprati obolelo mesto mlakom vodom i neutralnim sapunom.
 • Preparat naneti direktno iz bočice ili nanositi štapićem za uvo sa vatom na kraju,  na bradavice i 0.5-1 cm. oko njih u tankom sloju. Preparat u sebi sadrži organske rastvarače koji brzo isparavaju te nakon nanošenja prvog sloja treba sačekati 7 do 8 min. da se melem osuši na obolelom mestu i nakon toga možete nastaviti sa aktivnostima. Nema potrebe stavljati nikakav zavoj niti flaster preko.
 • Nakon 12 h. od nanošenja prvog sloja naneti sledeći tanki sloj melema na isto mesto. Dakle sloj preko sloja. Opet sačekati 7 do 8 min. da se melem osuši na obolelom mestu i nastaviti sa aktivnostima.
 • Postupak ponavljati sve dok se na obolelo mesto ne nanese 5 do 6 tankih slojeva jedan preko drugog (2 puta dnevno najbolje pre spavanja i ujutru).
 • Za to vreme bradavica se može kvasiti vodom prilikom pranja ali se nesme trljati (četkom, sunđerom i sl.).
 • Nakon nanošenja melema isti ostaviti da stoji 10 do 15 dana, t.j. dozvoliti da lekovite tvari iz melema odrade svoj posao. Za to vreme obratiti pažnju na bradavice, ne lepiti nikakve flastere, zavoje i sl. preko. Ne dirati rukama i ne skidati.
 • Nakon petnaestak dana slojevi melema će otpasti sami i brtadavice će nestati.
 • Ukoliko nakon toga u sredini mesta gde je bila bradavica ostane bela tačka prečnika 3 do 5 mm., napravite pauzu od 1 do 2 dana i ponovite postupak tako što ćete naneti još 3 tankih slojeva jedan preko drugog, jednom dnevno, i pustite melem da deluje 10 dana. Nakon toga koren će izaći na površnu i Vi ćete ga ukloniti prstima. To je iz razloga jer je proces poodmakao, tj. koren bradavice je predubok da bi se sa jednom terapijom odstranio.
 • Budite uporni i mi Vam garantujemo sigurno izlečenje.

Kliknite OVDE i poručite Staroplaninski Melem za Bradavice !

Oslobodite se HPV virusa koji stvara bradavice.

Izrasline na koži, tačnije bradavice, posledica su virusa. Da biste rešili ovaj neprijatan problem, evo nekoliko saveta:

 • Naučite da prepoznate bradavicu. Naučite koja su mesta visokog rizika:
 • Nisu opasni samo bazeni, već sva mesta na kojima je toplo i vlažno (gimnastičke sale, teretane, svlačionice...). Da biste smanjili rizik, na mestima na kojima postoji povećan rizik od infekcije nikada nemojte da idete bosi.
 • Svaka bradavica je slučaj za sebe,
 • Javite se kod nas i problem ćemo uspešno rešiti.