Ekcem

Atopijski dermatitis - Ekcem

Reč Ekcem (dermatitis) predstavlja zapaljenski proces, praćen iritacijom i inflamacijom kože i javlja se u proseku kod 20 % dece i 10 % kod odrasle populacije. Suva koža je jedan od osnovnih znakova ove bolesti a svrab je njen najneugodniji simptom. Svrab može biti toliko intenzivan da remeti san i ometa osobu u svakodnevnim aktivnostima. Često se jave i komplikacije to su sekundarne infekcije bakterijama i ili virusima. Postoje dva osnovna tipa ekcema i to su:

  • Atopijski dermatitis-ekcem se češće javlja i koji je prouzrokovan reakcijom organizma na spoljne alergene kao što su grinje, perje, kućna prašina i određeni prehrambeni proizvodi. Uglavnom se javlja i razvija u detinjstvu, veoma često odmah nakon rođenja ili u trećem mesecu života i tada je najčešće lokalizovan na obrazima. Ekcem (dermatitis) se u tom dobu može javiti i na drugim mestima i to najčešće na pregibima kao što su šake, laktovi, kolena, zglobovi. Ova vrsta ekcema je u velikoj meri nasledno uzrokovana, javlja se porodično i često je praćena i drugim atopijskim stanjima kao što su polenska groznica i astma.
  • Kontaktni dermatitis-Ekcem se češće javlja kod odraslih osoba koje dolaze u kontakt sa supstancama na koje su preosetljivi. To mogu biti razne supstance kao što su određeni metali (nikl, hrom, kobalt) zatim određeni lekovi, aditivi kao razna hemijska sredstva u vidu deterdženta, sapuna, sredstva za pranje i dr. Hrana takođe može biti uzrok pojave ekcema pre svega zbog prisustva raznih aditiva i alergena koji su u njoj prisutni. Ukoliko se otkrije uzrok nastanka, onda se ova vrsta ekcema lako kontroliše i uspešno leči. Ova vrsta ekcema se javlja na celom telu ili je lokalizovana na kožnim pregibima kao i na predelu oko očiju i usana.

Ukoliko sumnjate da je hrana mogući uzrok pojave ekcemskih promena, postavlja se pitanje koju bi hranu trebalo da jedete, a koju da izbegavate.

Pre nego što započnete bilo kakvu vrstu dijete, potrebno je napomenuti da ukoliko su u pitanju deca koja boluju od dermatitisa-ekcema, nikada takve dijete iz bezbedonosnih razloga ne treba sprovoditi bez stručnog nadzora lekara.

Ne postoji jedinstven i univerzalan test kojim bi se otkrila preosetljivost na hranu. Samostalna identifikacija potencijalnih okidača u ishrani predstavlja najefikasniji metod smanjenja mogućnosti nastanka ekcema. Koristan predlog je vodenje dnevnika ishrane u koje bi se precizno unosile namirnice koje se koriste i eventualna reakcija kože na neku od njih. U tom slučaju mogu se primetiti simptomi svraba, pojačane osetljivosti kože, pojava crvenila koji se javljaju nakon unošenja odredjene vrste hrane.

Ekcem-Dermatitis se mora lečiti pre svega zbog eliminacije bola i nesnosnog svraba. Prva stvar u lečenju ekcema je upotreba pamučne odeće da bi koža mogla da diše, izbegavanje jakih hemijskih sredstava za ličnu higijenu koji iritiraju kožu, izbegavanje konzumiranja hrane za koju se zna da može izazvati alergijsku reakciju (agrumi, jagode, jaja, mleko, orasi, konzervirana hrana...), sprečavanje prekomernog isušivanja kože i upotreba hidratantne kreme za negu kože dobrog kvaliteta (za to je najpogodnija krema na prirodnoj osnovi, bez konzervansa i jakih mirisa).

U procesu lečenja ekcema najbitnija je stalna hidratacija kože kao i izbegavanje dugih toplih kupki. Obavezno uključite Pantenol mast kao pomoćno sredstvo u terapiji. Naveče, u tankom sloju nanosite naš melem, sutradan, ujutru obavezno Pantenol mast, preko.

Staroplaninski melem za ekcem i psorijazu sa svojom jedinstvenom formulom i veoma jakim hidratantnim sastojcima na bazi lekovitih bilja i tvari veoma uspešno otklanja upalne procese na koži kao što je ekcem. Tretman je izuzetno efikasan i nakon svega 7 dana Vaša koža dobija gladak i zdrav izgled, a svrab i bol nestaju. Procenat izlečenja ekcema je veoma visok i siguran.

Kliknite OVDE i poručite Staroplaninski Melem za ekcem i psorijazu!

Par saveta:

  • Izbegavajte korišćenje agresivnih sapuna, kupki i šampona. Bebi sapun je takođe jak i agresivan. Koristite sapune i šampone koji se koriste za kupanje i pranje veoma male dece, beba i sl.
  • Izbegavajte bilo kakav dodir sa toksičnim materijama koje pogoršavaju simptome ekcema, posebno hemijska sredstva za čišćenje u domaćinstvu. Prilikom ručnog pranja sudova i veša obavezno koristiti zaštitne rukavice.
  • Vodite računa o svojoj koži, negujte je odgovarajućim hidratantnim kremama. Pantenol mast OBAVEZNO uključite kao sporedno sredstvo u terapiji ekcema.
  • Protiv ekcema za koje su odgovorne grinje koristite hipoalergenu posteljinu, filtere za prašinu, filtere za pročišćavanje vazduha itd.

Ako i kada se dokaže preosetljivost na neku namirnicu, samo isključivanje te namirnice iz ishrane će uz terapiju Staroplaninskim melemom za Ekcem i Psorijazu potpuno i trajno izlečiti Ekcem.