Meki Fibromi i Viseće Bradavice

fibrom na oku

Meki fibrom, viseće bradavice, su uobičajene benigne kožne izrasline koje izgledaju poput malog delića viseće kože. Kožne promene se obično opisuju kao odgrižena koža ili sjajno obojena koža koja se izdiže iz tanke kružne forme koja izgleda kao mala uska stabljika.

Mesta na kojima se karakteristično pojavljuju su vrat, pazusi, podlaktice, kapci i deo kože ispod dojki. Premda pigmentne kožne promene mogu ponekad da variraju u izgledu one su obično glatke ili blago naborane i iregularne, boje mesa i obično blago smeđe boje i vise na maloj stabljici.

Rani ili početni kožni fibromi mogu biti tako mali kao naduvana izbočena tačka oko vrata. Naprotiv neki kožni viseći fibromi mogu biti veliki kao veliki grozd.

Gde se viseći fibromi pojavljuju?

Viseći fibromi ili meki fibromi se mogu pojaviti bilo gde na koži. Međutim, najčešća mesta pojavljivanja su kapci, vrat, pazusi, gornji deo trupa (naročito ispod dojki kod žena) te regija prepona. Dok su klasični kožni fibromi tipično vrlo karakteristični u izgledu i pojavljuju se na specifičnim lokacijama (vrat, kapci, slabinski nabori) postoje fibromi koji se mogu pojaviti i na drugim lokacijama.

Ko ima predispoziciju za viseće fibrome?

Približno polovina populacije ljudi povremeno ima viseće fibrome. Premda su fibromi po pravilu stečeni (nisu prisutni pri rođenju) i mogu se pojaviti kod bilo koga oni se puno češće susreću kod odraslih, a najviše se povećavaju iznad 60 tih godina. Deca i mala deca koja se uče da hodaju mogu takođe razviti fibrroma molle na podlakticama i vratu. Ipak, mnogo se češće pojavljuju u područjima trenja ili trljanja kože. Prisustvo fibroma je karakteristično za gojazne osobe.

Da li je viseći, meki fibrom tumor?

Fibromi imaju tip rasta benignog tumora i medicina nema slučajeva da mogu preći u karcinom ako se ne leče.

Koje probleme fibromi uzrokuju?

fibrom na vratu

Te sićušne kožne izrasline po pravilu ne uzrokuju simptome osim ako su konstantno iritirani kao na primer sa kragnom ili u preponama. Kozmetičko odstranjenje radi poboljšanja izgleda je možda najčešći razlog odstranjenja. Fibrom samo nekada može zahtevati odstranjenje ako se iritira i postane jako crvene boje od krvarenja ili crn od uvrtanja i posledičnog umiranja kožnog tkiva (necrosis).

Povremeno se mogu ozlediti odećom, nakitom, kućnim ljubimcima ili pojasom u automobilu uzrokujući bol i nelagodnost. Sve u svemu viseće bradavice su benigne rastuće promene koje nemaju kancerogeni (maligni potencijal).

Kako se uklanjaju viseći fibromi ?

Postoji nekoliko efikasnih medicinskih načina da se odstrane kožni fibromi, uključujući hirurško odstranjenje (aplanacijom) smrzavanje tekućim kiseonikom kao i paljenjem (upotrebom medicinskog električnog kautera).

Takođe, postoje kućni lekovi i samouslužni tretmani uključujući vezivanje malog fibroma delićem konca ili zubnom svilom i ostavljanje fibroma tako vezanog nekoliko dana.

Da li viseće fibrome treba slati na patologiju?

Najtipičniji mali kožni viseći fibrom može biti odstranjen bez slanja tkiva na mikroskopsko ispitivanje. Međutim, postojanje neke veće ili atipične izrasline koje treba odstraniti i poslati na patologiju da bi bili sigurni da je tkivo stvarno fibrom i ništa drugo. Pored toga kožne promene koje krvare ili se iz njih cedi sekret kao i one koje se brzo menjaju mogu se takođe poslati na patološko istraživanje. Postoje neki izuzetno retki podaci pronalaska kožnog karcinoma u kožnim fibromima.

Možemo li napraviti razliku između fibroma i bradavica?

Bradavice teže da budu hrapave sa iregularnom površinom za razliku od fibroma koji su obično glatki. Bradavice teže biti pljosnate dok su fibromi više razgranati. Dok su bradavice u potpunosti uzrokovane humanim papiloma virusom, fibromi su samo ponekad povezani sa humanim papiloma virusom HPV. Preponske i genitalne lezije koje su slične kožnim fibromima mogu stvarno biti genitalna bradavica ili kondilom. Biopsija bi mogla pomoći dijagnozi da li su te izrasline stvarno kožni fibromi i da li je njihov uzročnik dejstvo HPV.

Da li Staroplaninski melem svojim lekovitim dejstvom uklanja fibrome?

Napomenuli smo da su fibromi samo ponekad vezani sa humanim papiloma virusom HPV. Staroplaninski melem kao jak keratolitik će pokazati sjajne rezulatate u lečenju i odstranjenu fibroma isključivo ukoliko se:

  • mladezZaista radi o fibromima a ne o mladežima (epidermalni i dermalni nevus), mladežima kombinovanim od živčanog i vezivnog tkiva (neurofibrome). Najbolje je konsultovati lekara koji bi Vam dijagnostikovao tačnu vrstu izrasline i eventualni uzrok njihovog nastajanja.
  • Ukoliku su fibromi u pitanju i ukoliko je uzročnik njihovog nastajanja humani papiloma virus HPV, u tom slučaju tretman Straoplaninskim melemom je krajnje efikasan.

Kako se sprovodi tretman Staroplaninskim melemom za uklanjanje fibroma?

Tretman se sprovodi apsolutno identično kao i tretman za uklanjanje bradavica (na strani o bradavicama je dato objašnjenje tretmana), s tim što ukoliko se radi o fibromima na oku strogo voditi računa da melem ne dođe u dodir sa očima zbog prisustva organskih rastvarača. Ukoliko do toga ipak dođe oko isprati jakim mlazom vode i potražiti stručnu pomoć lekara. Napominjemo i da ukoliko se tretiraju fibromi na vratu, regiji ispod pazuha ili licu da može doći do pojave pečenja iz tog razloga što je koža na pomenutim mestima tanka. Intenzitet rekcije je indivindualan kao što je individualna i reakcija kože pacijenta. U veoma malom broju slučajeva može doći do komplikacija u vidu iritacije obolelog mesta, crvenila otoka i sl. U tom slučaju tretman treba prekinuti.

Kliknite OVDE i poručite odmah Staroplaninski melem za fibrome !

Zaključak:

  • Viseći fibromi su uobičajene ali bezopasne kožne izrasline.
  • Redovno se mogu naći na kapcima vratu, grudnom košu, ispod pazuha i preponama.
  • Lečenje fibroma uključuje smrzavanje, hirurško odstranjenje skalpelom, odstranjenje toplinom elektrokauterom, samoinicijativno odstranjenje vezivanjem koncem, kao i terapijom Staroplaninskim melemom ukoliko je uzročnik njihovog nastajanja HPV!