Kondilomi, Polne Bradavice, Lecenje kondiloma

Bitna grupa bradavica su tzv. šiljaste bradavice, genitalne bradavice ili Kondilomi (Condilomata Acuminata) koje nastaju delovanjem određenih tipova HPV na anogenitalnoj sluznici, a vrlo retko i na sluznici usne šupljine. Virus se prenosi polnim putem i nastaju bradavice koje su najčešce izdužene, mekane i neravne površine, često vise na peteljci i nalaze se u skupovima. Zbog infekcije HPV-om kod žena nastaju promene na zidu materice koje se nazivaju Cervikalna Intraepitelna Neoplazija (CIN), koje mogu preći u rak grlića materice.

polna bradavica

Šta su kondilomi i kako se uklanjaju?

Kondilomi su najčešće izrasline u boji mesa ili sivkaste, koje se najčešće pojavljuju u genitalnom području, na glaviću penisa, skrotumu, uretri ili analnom području muškarca (u okolini anusa).

Kondilomi kod muskaraca ne moraju biti previše očigledni, s obzirom na to da mogu biti jako male, sakriveni ispod kožice penisa. Kondilomi se mogu javiti kao veoma mali plikovi.

Nekad je genitalne bradavice-kondilome kod muškarca teže primetiti, jer su skrivene stidnim dlačicama. Statistike kažu da se kod 50% od svih ljudi zaraženih HPV virusom polne bradavice nikada ne pojavljuju. Ponekad, opet, kondilomi izgledaju veoma nekarakteristično. Kondilomi kod muškaraca se mogu manifestovati samo kao blago izdignut deo kože u predelu genitalija. Kondilomi se javljaju u raznim veličinama, kako sami, tako i u grupama.

Kondilomi u okolini penisa su obično bradavice glatke na vrhu, osim ako se ne jave u grupi nalik na grozd.

U okolini anusa su kondilomi često šiljasti, izbočeni kao prsti. Većina kondiloma ima sedefast, ali blago tamniji izgled (svetlije sivkaste boje) i oblik koji podseća na cvet karfiola kada su u grupi (grozdu). Najčešće su kondilomi prilično izdignuti u odnosu na kožu, ali se povremeno javljaju kao tek malo primetno izdignuće. Kondilome možete osetiti dodirom kao zrnastu supstancu na vašoj koži.

Simptomi genitalnih bradavica se kod muškarca mogu javiti u bilo kom uzrastu, iako se najviše slučajeva sa kondilomima beleži kod muškaraca uzrasta od 17 do 33 godine, kada su seksualno aktivni. Kondilomi su visoko zarazni! Rizik da se zarazite prilikom samo jednog seksualnog kontakta sa osobom koja ima kondilome je čak 60% !

Kondilomi kod žena imaju simptome genitalnih bradavica iste kao i kod muškaraca, samo se javljaju mnogo češće. Polne Bradavice se kod žena mogu pronaći u vidu tačkica i plikova spolja, u predelu vagine, kao i u unutrašnjosti vagine, unutar usmina (malih i velikih usana). Mali plikovi se mogu pojaviti i dublje unutar vagine, zbog čega je PAPA test (Papanikolau test), neophodan za žene svih uzrasta kako bi se izbegle moguće komplikacije, koje mogu nastati ako se bolest ne leči adekvatno.

Uklanjanje kondiloma, lečenje kondiloma

Postoje različite opcije za lečenje kondiloma-polnih bradavica, u zavisnosti od njihove veličine i lokacije. Ako konsultujete vašeg lekara, on Vam može savetovati lečenje medikamentima, elektrokoagulaciju (smrzavanje kondiloma), krioterapiju (spaljivanje kondiloma), lasersko uklanjanje. Takođe, biljni preparati mogu dosta da učine za uspešno lečenje kondiloma.

polne kondilome

Staroplaninski melem uspešno leči polne kondilome. Međutim, zbog prisustva organskih rastvarača kao neophodnih sastojka melema, ne preporučujemo lečenje polnih kondiloma na sluzokoži (usna šupljina, unutrašnjost vagine). To je iz tog razloga što organski rastvarači nagrizaju sluzokožu te se mogu javiti komplikacije u vidu oštećenja, iritacije pečenja i svraba. Stoga tretman preporučujemo isključivo ukoliko su kondilomi locirani na koži sa spoljne strane genitalne regije. U tom slučaju tretman je uspešan i u velikom broju slučajeva tretiranjem spoljnih dolazi do povlačenja i unutrašnjih.

Terapija Staroplaninskim melemom za uklanjane kondiloma, polnih bradavica sprovodi se na sledeći način:

  • Oprati obolelo mesto mlakom vodom i neutralnim sapunom.
  • Preparat nanositi štapićem za uši sa vatom na kraju na kondilome i 0.5-1 cm. oko njih u tankom sloju. Preparat u sebi sadrži organski rastvarač (medicinski benzin) koji brzo isparava te nakon nanošenja prvog sloja treba sačekati 7 do 8 minuta da se melem osuši na obolelom mestu i nakon toga možete nastaviti sa aktivnostima.
  • Nakon 12 h od nanošenja prvog sloja naneti sledeći tanki sloj melema na isto mesto. Dakle sloj preko sloja. Opet sačekati 7 do 8 minuta da se melem osuši na obolelom mestu i nastaviti sa aktivnostima.
  • Postupak ponavljati sve dok se na kondilomi ne nanese 3 do 4 tanka sloja jedan preko drugog (2 puta dnevno najbolje pre spavanja i ujutru).
  • Za to vreme kondilome možete kvasiti vodom prilikom pranja ali ih ne smete trljati (četkom, sunđerom i sl.).
  • Nakon nanošenja melema isti ostaviti da stoji 14 dana, tj. dozvoliti da lekovite tvari iz melema odrade svoj posao. Ne dirati rukama i ne skidati!
  • Petnaestog dana nakon premazivanja kondiloma zadnjim slojem, pažljivo rukama potkopajte nanešene slojeve i lagano ih povucite ustranu. Neće Vas boleti. Kondilomi će nestati ili će se u velikoj meri povući.
  • Ukoliko na kraju otklanjanja bolesnog tkiva u sredini bolnog mesta ostane još kondiloma napravite pauzu od 3 do 4 dana i ponovite postupak tako što ćete naneti još 3 tankih slojeva jedan preko drugog, jednom dnevno, i pustite melem da deluje 10 dana. Nakon toga ponovite postupak sa skidanjem.
  • Budite uporni i mi Vam garantujemo sigurno izlečenje.

Kliknite OVDE i poručite Staroplaninski Melem za polne bradavice ODMAH!