Psorijaza

Nepredvidiva i Uporna kožna bolest

Psorijaza

Psorijaza predstavlja hronično oboljenje kože koje karakteriše crvenilo, praćeno beličastim ljuskama. Najčešće se manifestuje na laktovima, kolenima i kosmatom delu glave. Učestalost bolesti zavisi i od rase (redje se javlja kod crne i žute populacije) kao i nacije (kod Indijanaca i Eskima nije evidentirana).

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, od trenutka rodjenja pa do starosti, ali se najčešće javlja u periodu polnog sazrevanja. Podjednako je zastupljena i kod muškaraca i kod žena s tim da se kod žena obično javlja u ranijoj životnoj dobi. Ponekad bolest može biti u jako blagoj formi, ali postoje i izuzetno teški slučajevi koji zahvataju veću površinu kože. Psorijaza nije zarazno oboljenje i ne prenosi se s osobe na osobu.

Tipovi Psorijaze:

Psorijaza se može definisati kao:

  • Laka (manje od 3% pokrivenosti kože),
  • Umerena (od 3-10% pokrivenosti kože) i
  • Teška (više od 10% pokrivenosti kože). Napominjemo da dlan predstavlja oko 1 % od ukupne površine kože na telu.

Na osnovu toka bolesti razlikuju se dva osnovna tipa i to:

  • Psoriasis Guttata Ova forma se obično sreće kod dece i omladine i dobro reguje na terapiju. Javlja se nakon akutne infekcije gornjih respiratornih organa kao što su Grip, Angina i dr. a što je usko vezano sa padom imuniteta organizma. Obično spontano prolazi medjutim može preći u hronični oblik.
  • Psoriasis Vulgaris Vulgarna psorijaza je pak češće indukovana psihičkim stresom i većim unosom alkohola. U veoma velikom procentu, dobro vodjenom terapijom Staroplaninskim melemom za Ekcem i Psorijazu, dolazi do povlačenja psorijatičnih lezija. Naravno, trajanje ostvarenog poboljšanja nije moguće definisati.

Šta uzrokuje pojavu Psorijaze?

Tačan uzročnik ove bolesti je i dalje nepoznat, mada se smatra da je reč o kombinaciji faktora koji dovode do nastanka ovog oboljenja. Genetika je jedan od tih faktora. Utvrdjeno je da oko trideset posto pacijenata ima pozitivnu porodičnu genetsku predispoziciju. Nije objašnjen ni razlog češće pojave Psorijaze na pojedinim mestima. No, ono što je očigledno je činjenica da je u 30-40 % pacijenata koji boluju od Psorijaze došlo do pogoršanja usled izloženosti stresu. Takodje, veruje se da uzrok leži u imunom sistemu. Bela krvna zrnca, koja se obično aktiviraju u borbi protiv infekcija, aktiviraju se protiv zdravih ćelija kože. Bela krvna zrnca ispuštaju hemikalije, citokine, koji stimulišu upalu (crvenilo ) i uzrokuju da se ćelije kože dele mnogo brže nego što je normalno. Na koži se tada formiraju upaljeni, ljuspasti, zadebljani pečati.

Da li se Psorijaza leči?

Ne postoji trajni, efikasni lek za psorijazu. Medutim, postoji niz tretmana koji u većini slučajeva mogu simptome psorijaze da drže pod kontrolom, da je umanje i dovedu do njenog povlačenja.

Staroplaninski melem za Ekcem i Psorijazu sa svojom jedinstvenom formulom uspešno uklanja simptome Psorijaze. Efekat tretmana je veoma brzo vidjiv tako da svrab, pečenje i bol već nakon par dana nestaju. Nakon tretmana u trajanju od 30 dana. dolazi do drastičnog povlačenja psorijazne regije a u 85% slučajeva i do potpunog nestanka i izlečenja.

Efekat i dejstvo je zagarantovano! Ali, individualnog je karaktera i zavisi od osobe i organizma kada, da li, i za koje vreme će se eventualno psorijaza povratiti ?!

Kliknite OVDE i poručite odmah Staroplaninski Melem za Ekcem i Psorijazu !

Par saveta:

  • Izbegavajte stresne situacije, stres je jedan od bitnih faktora u razvoju bolesti Psorijaze.
  • Nosite isključivo pamućnu odeću.
  • Prilikom održavanja lične higijene maksimalno izbegavati (ukoliko je to moguće) dodir tretirane površine sa sapunom, kupkom i drugim hemijskim sredstvima. Voda NE smeta i NE škodi tretmanu.
  • Izbacite ili drastično smanjite konzumiranje alkohola. Alkohol je jedan od glavnih okidača za pojavu psorijaze.
  • Obratite pažnju na Vaš imunitet. Uključite neki od imunostimulatora u sklopu terapije. Naša Vam je topla preporuka da uključite program imuno stimulatora "Primarne Medicine"